Browsing by Author "Temür, Cüneyt"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Determination of the Effects of Cation-Anion Difference on Rumen Fermentation and Feed Digestion by in Vitro Method (daisyii)(2019) Bayram, Rıdvan; Temür, CüneytBu çalışma katyon-anyon değişimlerinin yemlerin sindirimi ve rumen sıvısına etkilerini belirlemek amacıyla in vitro olarak DaisyII inkübatörü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla buğdaygil olarak arpa, baklagil olarak fiğ yoğun yemleri ve buğdaygil olarak arpa samanı, baklagil olarak fiğ samanı kaba yemleri kullanılmıştır. Rumen sıvısı ve yemlerin KAD değerlerini azaltmak için CaCl2, arttırmak için kaya tuzu kullanılmıştır. İki deneme halinde yürütülen çalışmada 1. denemede rumen sıvılarının, 2. denemede yem maddelerinin KAD değerleri değiştirilerek muamele grupları oluşturulmuştur. Her grup için rumen sıvısı ve yemlerin sindirim özelliklerine etkileri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda CaCl2 gruplarında iki deneme içinde IVGS ve IVKMS değerleri en yüksek olmuştur (P˂0.05). Birinci denemede bütün sindirim değerleri için kontrol grubu değerleri en düşük olmuştur (P˂0.05). Sonuç olarak özellikle rumen sıvısındaki KAD değişimleri yemlerin sindirimini dolayısıyla rumende oluşan son ürünleri etkilediği anlaşılmıştır.Master Thesis Effects of Plantain (plantago Lanceolata) Extract on in Vitro True Dry Matter and Organic Matter Digestibility of Barley, Vetch, Safflover Seeds and Rumen Fluid.(2018) Yamaç, Abdurrahman; Temür, CüneytSinir otu (Plantago lanceolata) meralarımızda da yaygın olarak bulunan, içerdiği biyoaktif maddelerden dolayı alternatif tıbbi tedavide de kullanılan, içerdiği sekonder metabolitlerle ilgili bilimsel çalışmaların yürütüldüğü bir bitkidir. Bu nedenle sinir otu ekstraktının yapay rumen ortamında rumen sıvısı fermentasyonu ve yemlerin sindirimine etkisini belirlemek bu tezin amacını oluşturmuştur. DaisyII inkübatöründe in vitro olarak gerçekleştirilen bu çalışmada mezbahanede kesilen 3 adet erkek sığırın rumen sıvıları kullanılmıştır. İnkübatörde 4 kavanozda bulunan rumen sıvılarına, 0mg/l, 50mg/l, 100mg/l, 150 dozlarında sinir otu ekstratktı eklenmiştir. Her doz için ayrılan bir kavanoza arpa, fiğ ve aspir dane yemlerinden 7'şar kese olmak üzere 21 ve 3 kesede şahit olarak 24 kese inkübe edilmiştir. 24 saatlik inkübasyon öncesi ve sonrası rumen sıvılarında pH, amonyak, asetik asit, propiyonik asit, ve bütirik asit ölçümleri, yemlerin besin madde analizi yapılarak IVGS, IVKMS, IVOM ve IVNDFS'leri belirlenmiştir. Rumen sıvısına eklenen sinir otu ekstraktı dozları arttıkça ölçülen amonyak, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit miktarları da kontrol grubuna göre önemli derecede artırmıştır (P<0.05). İnkübe edilen yemlerin IVNDFS haricindeki sindirim değerleri sinir otu ekstraktı dozu arttıkça yükselmiştir (P<0.05). Elde edilen bulgular ve kaynak bilgileri değerlendirildiğinde sinir otu ekstraktının rumen mikroorganizmalarının aktivitelerini, dolayısıyla yemlerin sindirimi üzerine artırıcı etkisi olduğu kanaatine varılmıştır. Sinir otunun yapısında bulunan sekonder kompanentlerin, biyolojik olarak aktif maddelerin belirlenmesi, bunların hangilerinin ekstraktlara geçtiği ve rumende etkin olduğunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir.Doctoral Thesis Investigation of the Effect of Plantain (plantago Lanceolata) on the in Vitro Rumen Environment and the Digestion of Feed(2022) Çetin, Hasan; Temür, CüneytBu çalışma farklı oranlarda kaba ve karma yem içeren yemlere farklı düzeylerde ilave edilen sinir otunun (Plantago lanceolata) in vitro sindirilebilirliklerine ve rumen sıvısı parametrelerine etkisini belirlemek üzere yapılmıştır. Bu amaçla farklı oranlarda kaba ve yoğun yem içeren karışımlara %1, %3 ve %5 oranlarında sinir otu eklenerek sığır rumen sıvılarında DaisyII inkübatörü kullanılarak sindirimler belirlenmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde 30Y70K grubunda %3 ve %5 sinir otu, 100Y grubunda %5 sinir otu ilavesi kuru madde sindirilebilirliklerini artırırken, 50Y50K grubunda %1, %3 ve %5 sinir otu ilavesi düşürmüştür (p<0.05). 30Y70K, 70Y30K ve 100Y gruplarındaki tüm sinir otu dozları ham protein sindirilebilirlik değerlerini düşürürken 50Y50K grubunda arttırmıştır (p<0.05). NDFS değerlerini 30Y70K, 70Y30K ve 100Y grubunda %5 sinir otu arttırırken, 50Y50K grubunda düşürmüştür. 30Y70K yem grubunda NH3-N değerleri en düşük olurken, 50Y50K yem grubunda NH3-N, toplam uçucu yağ asitleri (TUYA), AA, PA miktarı en yüksek olmuştur (p<0.05). 70Y30K yem grubunda TUYA ile BA miktarı diğer yem gruplarından yüksek bulunmuştur. 100Y grubunda ise, NH3-N değerleri 50Y50K ve 70Y30K grubundan, TUYA, AA miktarı, PA ve BA miktarları diğer yem gruplarından daha düşük olmuştur. Yemlere %5 sinir otu ilavesi AA, PA ve BA konsantrasyonunu artırmıştır (p<0.05). Sonuç olarak ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan yemlere farklı düzeylerde sinir otu ilavesi besin madde sindirimleri ve rumende oluşan fermentasyon ürünlerini olumlu yönde etkilediği anlaşılmıştır. Fakat bu etkiler rasyona katılan sinir otunun miktarı ve katıldığı rasyonun yapısına göre farklılıklar gösterdiği, ancak sinir otunun hayvan performansı üzerine etkilerinin in vivo yedirme çalışmaları ile incelenmesinin daha yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.