Browsing by Author "Temur, Cüneyt"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Erkek Bıldırcın Rasyonlarına Belirli Oranlarda Katılan Sinir Otunun (Plantago Lanceolata) Sindirim Sistemi Organlarındaki Mast Hücrelerinin Dağılımı Üzerine Etkisi(2016) Uslu, Barış Atalay; Temur, Cüneyt; Yoruk, MecıtBu araştırma, erkek bıldırcın rasyon gruplarına (n=6, grup başına) %0, 1, 3, 5 oranlarında katılan Sinir Otu'nun (Plantago Lanceolata) bazı sindirim sistemi organlarında mast hücrelerinin sayısına etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Bıldırcınlarda (n=24, toplam) önmide, duodenum, jejenum ve ileumundan alınan parçalar bazik kurşun asetat solüsyonunda 24 saat tespit edildikten sonra histolojik işlemlerden geçirilerek paraplastta bloklandı. Dokulardan alınan 6 µm kalınlığındaki kesitler %0.5'lik toludin blue (pH 0.5) ile boyandılar. Yapılan incelemelerde lamina propriya, submukoza, tunika muskularis + tunika seroza katmanları arasında en fazla mast hücresinin submukoza katmanında bulunduğu belirlendi. Bununla birlikte, sindirim sistemi organları arasında en fazla mast hücresi içeren organın önmideler olduğu tespit edildi. Rasyona katılan sinir otunun erkekbıldırcınlarda mast hücre sayısını arttırdığı belirlendiResearch Project Karakaş Koyunlarının Et Verim Özelliklerinin Islahında ile de France X Akkaraman Melezi ($g_1$) Genotipinden Yararlanma Olanakları(2002) Karakus, Ferda; Gökdal, Özdal; Ülker, Hasan; Temur, Cüneyt; Cengiz, FıratBu projede, köylü koşullarında yetiştirilen Karakaş koyunlarının et verim özelliklerinin iyileştirilmesinde Ile de France x Akkaraman ($G_1$) genotipinden yararlanma olanakları araştırılmıştır. Yöre koşullarına adapte olabilen, et verimi ve kalitesi yüksek olan, hızlı gelişen, yemden yararlanma gücü yüksek ve yarı yağlı kuyruklu olan bir genotipin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek olan çalışmalar için başlangıç sonuçlarının elde edilmesine çalışılmıştır. Bu çalışmada, Van İli Merkez İlçesine bağlı Erçek Beldesi'nde bulunan bir köylü işletmesinde ve Van Ziraat Meslek Lisesi Koyunculuk İşletmesi'nde yetiştirilmekte olan koyunlarda Ile de France x araman ($G_1$) koçları kullanılarak elde edilen melez ve Karakaş kuzularında büyüme-gelişme özellikleri ve besi gücü ve karkas özellikleri ortaya koyulmuştur. Bu projede Ile de France x Akkaraman ($G_1$) koçları kullanılarak Karakaş koyunlarının et verim ve zelliklerinin geliştirilebileceği ve uzun süreçli çalışmalarla yöreye uygun bir genotipin geliştirilerek ve yaygınlaştırılabileceği görülmektedir.Article Köylü Koşullarında Yetiştirilen Karakaş Koyunlarının Çeşitli Verim Özellikleri ve Vücut Ölçüleri(2000) Ülker, Hasan; Budağ, Cemal; Temur, Cüneyt; Oto, M. Murat; Gökdal, ÖzdalBu çalışmada köylü koşullarında yetiştirilen Karakaş koyunlarının süt, döl ve yapağı verimleri ile doğum, kırkım ve aşım dönemi canlı ağırlıkları ve vücut ölçüleri tanımlanmıştır. Ele alınan özelliklerden laktasyon süt verimi, laktasyon süresi ve günlük ortalama süt verimi sırasıyla 59.0$pm$3.47 ml, 155.2±3.43 gün ve 376.2$pm$20.56 ml olarak saptanmıştır. Doğum, kırkım ve aşım dönemlerinde saptanan canlı ağırlıkların ortalamaları sırasıyla 46.45$pm$0.85, 45.43$pm$0.72 ve 43.94$pm$0.64 kg, koç altı koyun basma doğan kuzu sayısı 0.98$pm$0.04, doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı 1.0710.03 ve koyunların kirli yapağı ağırlıkları ortalaması 1.79$pm$0.06 kg olarak saptanmıştır. Ele alınan vücut ölçüleri doğum dönemi ve kırkımda olmak üzere sırasıyla sırasıyla cidago yüksekliği 67.64$pm$0.42 ve 67.32$pm$0.39 cm, göğüs çevresi 100.93$pm$0.75 ve 95.06$pm$0.92 cm, göğüs derinliği 33.30$pm$0.25 ve 33.37$pm$0.21 cm, but çevresi 63.23$pm$0.99 ve 62.86$pm$0.55 cm, kürekler arkası göğüs genişliği 22.68$pm$0.33 ve 19.88$pm$0.25 cm ve vücut uzunluğu 66.58$pm$0.46 ve 64.68$pm$0.40 cm olarak saptanmıştır. Köylü koşullarında yetiştirilen Karakaş koyunlarının verim özellikleri ve vücut ölçüleri diğer yerli koyun ırklarımız üzerinde yapılan araştırmalarda saptanan özelliklerle karşılaştırılabili niteliktedir.Other Köylü Koşullarında Yetiştirilen Karakaş Kuzularının Sütten Kesim Dönemine Kadarki Büyüme-gelişme Özellikleri ile Vücut Ölçüleri(1999) Temur, Cüneyt; Ülker, Hasan; Oto, M. Murat; Gökdal, Özdal; Budağ, CemalBu çalışmada köylü koşullarında yetiştirilen Karakaş kuzularında sütten kesim dönemine kadarki büyüme-gelişme özellikleri ile doğum ve sütten kesim dönemlerinde vücut ölçüleri tanımlanmıştır. Bu çalışmada ele alınan özelliklerden doğum ağırlığı, 1., 2., 3., ve 4. ay ağırlıkları ve sütten kesim ağırlığı ile günlük ortalama canlı ağırlık artışı sırasıyla 3.91±0.95, 8.80±0.19, 14.12±0.38, 20.43±0.44, 25.13±0.82, 25.09±0.52 ve 0.176±0.004 kg olarak saptanmıştır. Bu özellikler diğer yerli koyun ırklarımız üzerinde yapılan araştırmalarda saptanan özelliklerle karşılaştırılabilir niteliktedir. Ele alman vücut ölçüleri doğumda ve sütten kesim döneminde sırasıyla cidago yüksekliği (CY) 37.24±0.53 cm ve 56.50±0.5,5 cm, göğüs çevresi (GÇ) 36.97±0.39 cm ve 73.13+D.86 cm, göğüs derinliği (GD) 13.51±0.44 cm ve 25.02±0.22 cm, but çevresi (BÇ) 28.57±0.67 cm ve 56.70±0.80 cm, kürekler arkası göğüs genişliği (KAGG) 8.36+±0.16 cm ve 16.42±0.19 cm, vücut uzunluğu (VU) 25.65±0.43 cm ve 56.22±0.55 cm olarak saptanmıştır.