Browsing by Author "Testereci, Haluk"
Now showing 1 - 9 of 9
- Results Per Page
- Sort Options
Article Antiviral Tablette Asiklovir Konsantrasyonunun Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Ölçülmesi(1995) Dülger, Haluk; Ertekin, Ali; Testereci, Haluk; Kahraman, Tahir; Sağmanlıgil, HülyaTicari preparatlarda asiklovir konsantrasyonları, C8 kolonu, organik çözücü içermeyen 20 mM HClO4 (pH 2.0) mobil fazla ayrılmıştır. Asiklovir fluoresan detektörde emisyonu 260 ran ve eksitasyonu 375 nm'ye ayarlanarak standartlara karşı okundu. 6 tablet (T) arasında önemli bir farklılık olduğu tesbit edildiği halde (p<0.0001), tekrarlar arasında farklılık görülmedi (p<0.24). Asiklovir tabletleri prospektüsteki miktara (200 ng/ml) göre su ile seyreltildi. Tabletlerin ortalama asiklovir değerleri 170.09ng/ml ±7.01 SE, 166.73ng/ml ± 4.01 SE, 145.2ng/ml ± 14.8 SE, 167.74ng/ml ± 7.6 SE, 58.29ng/ml ± 5.9 SE, 162.09ng/ml ± 2.3 SE olarak bulundu. Asiklovir geri alma oranı %94 bulundu. Bir tabletin diğerlerinden oldukça düşük dozda ve diğer 5 tabletinde kutusunda yazılan miktardan önemli düzeyde düşük dozda asiklovir içerdiği saptandı (p<0.05).Article The Determination of Pyrimidin Bases in Chicken Egg's Yellow by Hplc(1995) Ertekin, Ali; Yörük, İbrahim; Evren, Aydın; Testereci, Haluk20°C ve 70°C'de tavuk yumurtası sarısında urasil, timin ve sitozinin perklorik asit ile ekstraksiyonu HCl ve $H_2SO_4$ den daha iyi çökelti verdi. Pirimidin bazları ODS kolonunda 0.3 M $NaH_2SO_4$ mobil fazı ile ayrıldı. 261 nm de tanınan kromatogramlar daha ileri temizliğe gerek olmadığını gösterdi. Serbest ortalama urasil konsantrasyonu 20°C de 49.89 ug/ml ± 20.03 ve 70°C'de 324 ug/ml ± 31.04 . Sitozinin (18.96 ug/ml ± 18.40 SE) ve timinin ( 3.73 ug/ml ± 3.45 SE) serbest ortalaması 20°C'de tavuk yumurtası sarısında güvenilir olmayacak kadar değişkendir. Geri almada, sitozin ve urasil eklenmiş yumurta sarısının 70°C asitle muamelesi bu baz konsantrasyonlarını artırması önemli görünmektedir (P<0.05). Yüksek sıcaklığın timin üzerine bir etkisi yoktur. Yumurta sarısının serbest urasil konsantrasyonu güvenilir bir şekilde ölçülebilir. Sıcaklığın asitle ekstraksiyon üzerine etkisinin, tavuk yumurta sarısında sitozin kadar urasilinde farklı şekillerde ( nükleosil, nükleotit) bulunabileceğini gösterdi. Sitozin,urasil ve timinin geri alma oranları % 96-150, % 77-180 ve % 56-67 dir.Doctoral Thesis Effect of Electric Field on Activities of Antioxidant Enzymes (SOD,Gsh-Px), Lipid Peroxidation (MDA) and Glutathione Levels in Rat Erythrocytes and Tissues(1998) Kahraman, Tahir; Testereci, HalukÇalışmamızda doğru (DC), alternatif akım (AC) ile trafo merkezinde yüksek voltaj altında (TR) sırasıyla, 0.74 kV/m, 0.81 kV/m ve 50 kV/m şiddetinde elektrik alan etkisine bırakılan rat eritrosit ve dokularında, süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktiviteleri, lipid peroksidasyonu (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri araştırıldı. 44 genç erkek rat, 11 hayvandan oluşan 4 gruba ayrıldı. Dördüncü grup kontrol olarak kullanıldı. Üç grup 40 gün boyunca günde 24 saat süreyle farklı şiddetteki elektrik alan etkisine bırakıldı. 20. ve 40. günlerde kan örnekleri alındı. 44. günde karaciğer ve beyin dokuları kesilerek çıkartıldı. MDA, GSH, SOD ve GSH-Px düzeylerinin kan ve dokulardaki analizleri, spektrofotometrik olarak gerçekleştirildi. Kan MDA düzeyi, DC ve AC gruplarında kontrol grubuna göre artarken bütün gruplardaki kan glutatyon düzeyi, önemli oranda azaldı (p<0.05). Kan GSH-Px aktivitesi, AC grubunda arttı (p<0.05). Kan SOD aktivitesinde DC grubunda azalma bulundu (p<0.05). Karaciğer MDA GSH-Px ve SOD düzeylerinde değişiklik bulunmadı (p>0.05). Beyin MDA düzeyi DC grubunda arttı (p<0.05).Karaciğer GSH düzeyi bütün gruplarda kontrola göre önemli oranda azaldı (p<0.05). Beyin dokusunda GSH düzeyi deneme gruplarında (DC, AC ve TR) arttı (P<0.05). Beyin GSH-Px aktivitesi azaldı (p<0.05). Beyin SOD aktivitesinde ise değişiklik olmadı (p>0.05). Bu çalışmada farklı düzeylerde elektrik alanların etkisinde bırakılan ratlarda MDA düzeyleri DC ve AC gruplarında önemli olarak arttı (p<0.05). Bununla beraber GSH düzeyi, önemli düzeyde azaldı. MDA, lipid peroksidasyon sonucu oluşan bir üründür. Glutatyon, kuvvetli bir antioksidandır. Elektrik alanların etkileri sonucu kolaylıkla lipid peroksidasyon ürünleri ve antioksidahlar değişebilmektedir ama bu deneysel koşullar antioksidan enzimlerin aktivitelerini değiştirmeye yeterli olmamıştır. Anahtar Kelimeler : Rat, elektrik alan, malondialdehid, glutatyon, süperoksid dismutaz, glutatyon peroksidaz, eritrosit, beyin dokusu, karaciğer dokusu.Article Fluoremetric Determination of Ampicillin in Milk With Precolumn Derivatization by High Performance Liquid Chromatography(1995) Yörük, Hakkı İbrahim; Ekin, Suat; Testereci, Haluk; Sağmangil, Hülya; Kahraman, TahirKolon öncesi derivatizasyonla sütle ampisilinin lluorometrik tayini yapıldı. Fluorometric ampisilinin separasyonu, C18 kolonu kullanılarak yüksek performanslı sıvı kromalografisi yardmuyle gerçekleştirildi. Mobil faz olarak iyi bir separasyon veren HClO4 + Metanol (55:45, v/v) seçildi. Deteksiyonlar eksitasyon 346 nnı ve emisyon 422 ran de yapıldı. Standart ampisilin ve ampisilin eklenmiş süt numuneleri %7 fonnaldchid'de çözündürülen 0.4 M sitrik asit solüsyonuyla derivatize edildi. Basit ekstraksiyon basamağı daha ileri temizlik gerektirmeden süt numunesinde başarıldı. Başka kirlilikler gözlenmedi. Derivatize ampisilinin fluorejenik özelliği UV detektör limitlerinden daha iyi olarak, en az 10 ng/ml yi ölçmeye izin verdi.Ampisilin ilave edilen sütten ampisilinin geri alınma oram % 98.5-112 bulundu. Bu metod basil ve süt numunelerinde ampisilin kalıntısını ölçmek için çok daha duyarlıdır.Other Mide ve Özofagus Kanserlerinde Serum Nitrik Oksit Oksidasyon Ürünleri ve Helicobacter Pylori(1999) Kahraman, Tahir; Testereci, Haluk; Dilek, F. Hüsniye; Akman, Emel; Türkdoğan, M. KürşadMide ve özofagus kanser (Ca) 'li 24 hasta ile sa¤lıklı 12 kişide serum nitrik oksit (NO) oksidasyon ürünleri (nitrat ve nitrit) modifiye Stahr yöntemi ve coupling ayıracı ile ölçüldü. Helicobacter pylori (H. pylori) infeksiyonu Mide Ca ve kontrol grublarında histopatolojik yöntemle de¤erlendirildi. Mide Ca grubunda serum nitrat ve nitrit düzeyleri (11.65 ppm ve 3.40 ppm) özofagus Ca ve kontrol gruplarına göre anlamlı yüksekti (p<0.05 ve p<0.001). Özofagus Ca grubunda serum nitrat düzeyi artmış (7.16 ppm, p<0.05), nitrit düzeyi (1.53 ppm) ise kontrol grubuna göre (1.70 ppm) farklı de¤ildi. Mide Ca grubunda H. pylori infeksiyonu (% 56.40) kontrol grubuna (%36.66) göre anlamlı yüksekti (p<0.05). Sonuç olarak, diyetle nitrat alımı benzer ölçüde olan her iki Ca grubundan mide Ca grubunda NO oksidasyon ürünlerinin H. pylori infeksiyonu ile birlikte anlamlı yüksekli¤i H. pylori'nin NO sentezi ve karsinojen nitrozo bileşiklerinin gelişmesindeki rolünü düşündürmektedir.Other Mide ve Özofagus Kanserlerinde Serum ve Dokuda A ve E Vitamini Düzeyleri(1996) Testereci, Haluk; Algün, Ekrem; Tuncer, İlyas; Kahraman, Tahir; Yörük, İbrahim H.; Türkdoğan, M. KürşadA ve E vitaminleri antioksidan özellikleri nedeniyle gastrointestinal sistem kanserlerinin lipid peroksidasyon yolu ile gelişiminin önlenmesinde önemli role sahiptirler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji Bilim Dalında özofagus kanserli 7 hasta ile mide kanserli 12 hastanın serum ve biyopsi örneklerinde A vitamini esteri (retinol asetat) ve E vitamini izomerleri (alfa, gamma ve total tokoferoller) araştırıldı. Mide kanseri grubunda serum ortalama retinol asetat düzeyi anlamlı şekilde yüksekti. Her iki kanser grubunda serum ortalama tokoferol düzeyleri anlamlı olmamakla beraber düşük bulundu. îlginç olarak, her iki kanser grubunun doku örneklerinde retinol asetat ve tokoferol düzeyleri belirgin derecede düşük bulunmuştur (p<0.03, p<0.08). Bu sonuçlar özofagus ve mide kanserlerinde özellikle doku düzeyinde antioksidan özellikteki A ve E vitaminlerinin eksikliğinin kan¬ser etyopatogenezi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.Other Retinol Asetat, Vitamin A Palmitat, Alfa ve Gama Tokoferol'ün Geri Dönüsümlü Yüksek Performansli Sivi Kromatografisi ile Ayrilmasi ve Bu Vitaminlerin Van Gölü Baliginda (Chalcalburnus Tarichi) Tayini(1997) Sağmanlıgil, Hülya; Yörük, İbrahim Hakkı; Akyüz, Arzu; Testereci, Haluk-Article Van Gölü Suyunun Koyunların Rumen Sıvısı Ph, Total Asidite ve Tampon Kapasitesi Üzerine İn Vitro ve İn Vivo Etkisi(1997) Testereci, Haluk; Voyvoda, Hüseyin; Sekın, ServetÖzet: Van Gölü Suyunun koyunlann rumen sıvısı pH, total asidite ve tampon kapasitesi düzeylerine etkisi iki aşamada araştırıldı. Çalışma, 67 koyundan alman 162 rumen sıvısı örneği üzerinde yürütüldü. Araptyrmanm in vitro adamasında, Van Gölü Suyu ile 1/20, 1/10, 1/5 ve 1/1 oranlarında sulandırılan rumen sıvısı örneklerinde, pH ve tampon kapasitesinin artığı (p< 0.05-0.001), total asidite miktarının azaldığı ( p<0.05, p<0.001) saptandı. Van Gölü Suyu; laktik asit ile pITsı 5.5, 5.0 ve 4,5'e indirgenen rumen sıvısı örneklerinde de aynı oranlarda sulandırmadan sonra, pH artışı (p<0.001) sağladı. İn vivo aşamada; birer litre Van Gölü suyu içirilen sağlıklı koyunlann ilk yarım saatte rumen sıvısı pH ve tampon kapasitesinin arttığı (p<0.001), total asidite miktarının azaldığı )p<0.01) belirlendi. Rumen sıvısı pll, total asidite ve tampon kapasitesi normal sınırlarda bulunan 1. grup (10 gr/kg şeker eriyiği), 2. (inip (11 gr/kg şeker enyiği) ve 3. Grup (40 gr/kg kınlmış buğday verilen) koyunlarda ilk 2 saatte (1 Ve 2. Grup) ve 6-12. Saatte (3. Grup), pH ve tampon kapasitesinin düştüğü (p<0.001). total asidite miktarının yükseldiği (P<0.001) saptandı. Her 3 grup koyunda 3'er litre Van Gölü suyu içirildikten sonraki 1. Saate pH ile tampon kapasitesinin yükseldiği (p<0.01-0.001), total asıdite miktarının düştüğü (p<0.01-0.001), 6. ve 12. Saatlerde de bu durumun devam ettiği ve 24. Saatte parametrelerin normal sınırlarda olduğu belirlendi. Sonuç olarak; rumen sıvısı pil ve tampon kapasitesinde artışa total asidite miktarında ise azalmaya neden olan Van Gölü suyunun, rumen asiditesinin sağaltım ve profilaksisindeki etkisinin daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasının yararlı olabileceği kanısına varıldı.Article Yeni Zelanda ve Yerli Tavşanların Plazma ve Bazı Dokularında Asiklovir Konsantrasyonun Dağılımı(1995) Ertekin, Ali; Kahraman, Tahir; Türel, İdris; Testereci, Haluk; Sağmanlıgil, HülyaBu çalışmanın amacı tavşanların plazma ve bazı dokularında asiklovirin dağılımını tayin etmektir. Asiklovir (200mg Hemovir® /animal) 3 dişi Yeni Zelanda tavşanına ağız yoluyla verildikten sonra kan örnekleri tavşanların vena saphena'sından düzenli aralıklarla toplandı.Plazma konsantrasyonları HPLC ile ölçüldü. Asiklovirin plazma konsantrasyon-zaman eğrisi tek kompartımanlı açık farmakokinetik modele göre düzenlendi Asiklovirin ortalama Doruk Düzeyi C(max) , Doruk Düzeye Ulaşma Zamanı t (max), ve Eğrinin Altındaki Alan (EAA) sırasıyla 29.322 $\\mu$ g/mL, 45 dakika ve 5259.258 $\\mu$ g-dak./mL olarak bulundu. Asiklovir (200 mg/ animal) 3 dişi Yeni Zelanda ve 3 dişi yerli tavşana ağız yoluyla verildikten 48 saat sonra tekrar verildi ve 2 saat sonra tavşan kesilerek dokuları toplandı. Dokuların % 30 luk HCLO4 (pH: 2.0) ile ekstraksiyonıı yapıldı. Süpematantlar filtre edildikten sonra C8 (159x4.6 mm)'kolununa emekte edildi. Okumalar eksilasyon 260 11111 ve emisyon 375 mıı de yapıldı. Asiklovirin tutulma zamanı 2.8 dak. olarak belirlendi. Yeni Zelanda tavşanın ortalama asiklovir konsantrasyonu kalp, böbrek, akciğer, beyjn , yağ, ovaryum, uterus. M.loııgissimus dorsi ve M.gluteus için sırasıyla 29.457 $\\mu$ g/g ± 4.26 SE , 114.13 $\\mu$ g/g ±11.38 SE, 57.004 $\\mu$ g/g ± 28.60 SE, 38.18 $\\mu$ g/g±9.46 SE, 10.997 $\\mu$ g/g ± 0.55 SE , 103.08 ug/g ± 15.80 SE, 68.173 $\\mu$ g/g ± 19.72 SE, 33.807 $\\mu$ g/g ± 4.25 SE, ve 31.421 $\\mu$ g/g ± 3.09 SE, olarak belirlenmiştir. Yerli tavşanın ortalama asiklovir konsantrasyonu kalp, böbrek, akciğer, beyin , yağ, ovaryum, uterus, M.loııgissimus dorsi ve M. gluteus için sırasıyla 73.907 $\\mu$ g/g ± 30.88 SE; 132.83 $\\mu$ g/g ± 40.74 SE, 53.659 $\\mu$ g/g ±41.24 SE, 82.287 $\\mu$ g/g ± 31.89 SE, 124.79 $\\mu$ g/g ± 60.97 SE, 227.03 ug/g ±81.82 SE, 157.68 $\\mu$ g/g ± 69.19 SE, 50.456 $\\mu$ g/g ±21.78 SE and 42.283 $\\mu$ g/g ± 19.76 SE , olarak belirlenmiştir.