Browsing by Author "Topuz, Fatma Coşkun"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis The Effect of Drying Parameters and Different Pre-Treatments on Physicochemical Characteristics of Pears in Vacuum Assisted Infrared Dryer System(2021) Topuz, Fatma Coşkun; Bakkalbaşı, EmreBu tez çalışmasında, Van ili ve civarında yetiştiriciliği yapılan Mellaçi, Mellaki, Deveci ve Margarit armutlarının fizikokimyasal özellikleri belirlendi. Ayrıca vakum destekli infrared kurutucuda kurutma koşullarının ve farklı ön işlemlerin (maltodekstrin ve askorbik asit çözeltilerine daldırma ve ultrason uygulaması) armutların fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi de tespit edildi. Taze Mellaçi, Mellaki, Deveci ve Margarit armutlarının ortalama nem, pH, glukoz, fruktoz, sakaroz, toplam fenolik madde, ABTS ve DPPH sonuçları sırasıyla; %81.85, 4.93, 19.41 g/100 g KM, 24.34 g/100 g KM, 5.91 g/100 g KM, 2205.76 mg GAE/kg KM, 104.18 mmol Trolox eq/g KM ve 259.73 mmol Trolox eq/g KM olarak saptandı. Konvansiyonel kurutucuya göre, vakum destekli infrared kurutucu ile armutların daha kısa sürede kurutulabileceği belirlendi. Taze Deveci ve Mellaki armuduna kıyasla, kurutulmuş armut dilimlerinin L*değerlerinin düştüğü, a* ve b* değerlerinin ise arttığı bulundu. Konvansiyonel kurutucuda kurutulan armutların toplam fenolik madde, antioksidan aktivite ve şeker miktarının, vakum destekli infrared ile kurutulan armutlardan daha yüksek olduğu bulundu. Panelistlerin yüksek infrared güç ve yüksek vakum altında kurutulan armut dilimlerine (300 W, 250 mmHg) en yüksek duyusal değerlendirme puanlarını verdikleri kaydedildi. Ön işlem olarak ultrason uygulanan armutların ultrason uygulanmayan armutlara göre nem, pH, toplam fenolik madde, DPPH ve ABTS değerlerinin daha düşük olduğu, titrasyon asitliği ve rehidrasyon oranının ise daha yüksek olduğu görüldü. Panelistlerin genel olarak maltodekstrin uygulanan armut dilimlerine, askorbik asit uygulananlardan daha yüksek duyusal puan verdikleri belirlendi.