Browsing by Author "Tunçtürk, Murat"
Now showing 1 - 20 of 65
- Results Per Page
- Sort Options
Article Aspir (Carthamus Tinctorius L.) Çeşitlerinin Besin İçeriği Üzerine Farklı Kükürt Dozlarının Etkileri(2022) Nohutçu, Lütfi; Yolcu, Muhammed Said; Toprak, Tülay; Şelem, Ezelhan; Tunçtürk, Rüveyde; Tunçtürk, MuratBu çalışma, sulu koşullar altında 2011 ve 2012 yılları yazlık vejetasyon döneminde aspir (Carthamus tinctorius L.) çeşitlerinin besin içerikleri üzerine kükürt dozlarının etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Arazi denemeleri, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında Tesadüf Blokları Parsel Parsel Deneme Deseni’ ne göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Faktör olarak üç farklı kükürt dozu (0, 25, 50 kg/ha) ve üç aspir çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada aspir tohumunun makro ve mikro besin elementi içerikleri incelenmiştir. Kükürt uygulamalarının tohumların Ca, Fe ve Mn içerikleri dışında K, Mg, Zn ve Cu gibi besin element içeriklerini önemli ölçüde etkilemediği belirlenmiştir. Ayrıca aspir çeşitleri arasında Mg ve Cu dışında, K, Ca, Fe, Mn ve Zn besin içeriği bakımından istatistiksel olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir.Article Aynısefa (Calendula Officinalis L.)’nın Kimyasal, Fizyolojik ve Morfolojik Gelişim Parametreleri Üzerine Bazı Endofitik Bakterilerin Etkisi(2023) Şelem, Ezelhan; Uçar, Ceylan Pınar; Tunçtürk, Rüveyde; Akköprü, Ahmet; Tunçtürk, MuratBu çalışmada, 11 endofit bakteri izolatının Calendula officinalis L. bitkisinde bazı morfolojik, kimyasal ve fizyolojik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Calendula officinalis L. bitkisine ait tohumlar; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’ne ait olan iklim odasında, kontrollü şartlarda (% 65 nem, 25 oC sıcaklık ve 8/16 saatlik karanlık/aydınlık fotoperiyotta), 500 cc’lik saksılarda, torf + toprak + perlit (1:2:1) ortamına 7 tekerrürlü olarak yetiştirilmiştir. Endofit bakteri izolatlarının her birinin incelenen parametreler bakımından bitkilerde pozitif, negatif veya nötr olarak farklı etkilerde bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ölçüm ve gözlemleri yapılan parametrelerin tamamının istatistiksel olarak önemli olduğu sonucuna varılmıştır. İncelenen parametrelerden kök yaş (3.16-5.75 g) ve kök kuru (0.39-0.88 g) ağırlığı, gövde yaş (0.69-4.38 g) ve gövde kuru (0.50-0.75 g) ağırlığı, kök boyu (12.57-21.95 cm), azot balans indeksi (25.17-70.56 mg g-1), klorofil (18.99-27.45 mcg cm-2), flavonol (0.33-0.62 Dualex index), antosiyanin (0.108-0.041 Dualex index), yaprak alanı (6.21-16.7 cm2) ve bitki sıcaklığı (20.08-21.22 °C) istatistiksel olarak % 1 düzeyinde önemli görülürken; bitki boyunun, (7.50-10.00 cm) % 5 düzeyinde önemli olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda oluşturulacak uygun bitki-bakteri kombinasyonlarının çevre dostu ve sürdürülebilir C. officinalis üretimini mümkün kılacağı ön görülmektedir.Article Bazı Fasulye Çeşitlerinin (Phaseolus Vulgaris L.) Kalite ve Bazı Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi(2022) Tunçtürk, Rüveyde; Oral, Erol; Tunçtürk, Murat; Altuner, Fevzı; Kulaz, HalukAmaç: Bu çalışma 2022 yılında Ziraat Fakültesi tarla Bitkileri Laboratuvarında yürütülmüştür. Araştırmada çeşitli enstitülerinden temin edilen 12 adet tescilli fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşidi kullanılmıştır. Fasulye tohumlarında tane ve bazı teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: Denemede, tanede nem oranı, hektolitre ağırlığı, kuru ağırlık, yaş ağırlık, ıslak hacim, kuru hacim, su alma kapasitesi, su alma indeksi, şişme kapasitesi, şişme indeksi ve pişme süresi gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen veriler Tesadüf Parselleri Deneme deseninde varyans analizi yapılmış ve ortalamalar DUNCAN testi ile kontrol edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre; tanede nem oranı %7.55-9.40, hektolitre ağırlığı 70.4-83.7 kg hl-1, kuru ağırlık 12.91-48.73 g, yaş ağırlık 26.24-97.09 g, ıslak hacim 122.67-190.67 ml, kuru hacim 68.75-92.51 ml, su alma kapasitesi 0.072-0.551 g tane-1, su alma indeksi % 0.32-1.39, şişme kapasitesi 0.11-0.49 ml tane-1, şişme indeksi % 2.04-2.47 ve pişirme süresi 33.0-54.5 dk arasında değişim göstermiştir. Korelasyon analizlerine bakıldığında ise kuru ağırlık değerlerinin yaş ağırlık (r= 0.88**), ıslak hacim (r=0.89**), kuru hacim (r=0.77**),şişme kapasitesi (r=0.92**) ile olumlu ve önemli ilişkiler olduğu görülmüştür. Yaş ağırlığı ile ıslak hacim (r=0.97 **), kuru hacim (r=0.87 **), şişme kapasitesi (r=0.94**) arasında olumlu ve önemli ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca Islak hacim ile kuru hacim (r=0.93**) ve şişme kapasitesi (r=0.98**) arasında da pozitif ve olumlu bir sonuç olduğu görülmüştür. Su alma kapasitesi ve şişme kapasitesi (r=0.87**) arasında da benzer bir şekilde pozitif ve çok önemli olumlu ilişkiler belirlenmiştir.Genel Yorum: Tüketici ve pazar tercihleri göz önünde bulundurulduğunda nem oranı ve hektolitre ağırlığında Adabeyazı çeşidinde en yüksek bulunmuştur. Kuru ağırlık, yaş ağırlık, ıslak hacim, kuru hacim, şişme kapasitesi gibi kriterler açısından Ribewighing, su alma indeksinde Akın çeşidi en yüksek değerler tespit edilmiştir. Şişme kapasitesi ve indeksi değeri bakımından Yunus 90, pişme süresi bakımından ise Karacaşehir çeşitlerinde en yüksek değerler ölçülmüştür.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Fasulyede tane ve kabuk yapılarından dolayı ortaya çıkacak duyusal yanılgıları ortadan kaldıracak pişme süresinin daha doğru tespiti yapılacaktır. Ayrıca objektif kriterler ile ortaya çıkacak gerçekler tüketici taleplerinin yanı sıra ıslah programlarına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Ülke ekonomisine katma değer oluşturacak piyasa ve tüketici taleplerini en iyi şekilde karşılayacak fasulye çeşit ve genotiplerin tespiti benzer çalışmaların önemini daha fazla artıracaktır.Article Bazı Salvia L. Türlerine Ait Mikroyeşillerin Biyokimyasal ve Besin Elementi İçeriklerinin Araştırılması(2024) Tunçtürk, Rüveyde; Yolcu, Muhammed Said; Tunçtürk, Murat; Nohutçu, Lütfi; Şelem, EzelhanAmaç: Bu çalışma, Salvia türlerinin bazı biyokimyasal parametreleri ile makro besin elementi içeriklerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Konu ile ilgili daha önceden yapılmış bir çalışmanın olmaması, ilk olma özelliği taşıması bu çalışmaya ayrı bir özgün değer katmaktadır. Dolayısıyla, literatüre katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, materyal olarak Salvia hispanica L. (Chia), Salvia sclarea (Misk adaçayı), Salvia dichroantha Stapf. (Kutnu), Salvia officinalis L. (Tıbbi adaçayı), Salvia microstegia Boiss. & Bal. (Yağlambaç) ve Salvia verticulata ssp. verticulata (Dadırak) türlerinin mikrofiliz olarak değerlendirilme potansiyeli araştırılmıştır. Ticari bir şirketten temin edilen steril torf, hindistan cevizi kabuğu (cocopeat) ve perlit karışımından oluşan büyüme ortamı 500 cc’lik plastik şalelerin içerisine konulmuş hafif bastırıldıktan sonra tohum ekimleri yapılmıştır. Tohumların üzeri tohum çapının 2 katı olacak şekilde toprak ile kapatılmış ve spreyleme şeklinde sulama yapılmıştır. Deneme, Tesadüf Parselleri Deneme Deseni’ ne göre 4 tekrarlamalı olarak düzenlenmiş ve tam kontrollü iklim kabinine 16/8, aydınlık/ karanlık periyotta kalacak şekilde yerleştirilmiştir. Araştırma Bulguları: Çalışma sonucunda; en yüksek toplam klorofil içeriği (23.61 µg/g TA), Salvia hispanica türünden, toplam antioksidan aktivite kapasite (285.8 µmol TE/g), flavonoid madde (16.62 mg QE/100g) ve askorbik asit miktarı (63.85 mg LAA/100g) Salvia dichroantha Stapf. türünden, fenolik madde miktarı (210.3 mg GAE/ g) Salvia sclarea türünden elde edilmiştir. Makro besinler bakımından en yüksek Ca, Mg ve Na birikimi Salvia sclarea, en fazla K birikimi Salvia dichroantha Stapf. türünden elde edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma ile incelenen Salvia türlerinin mikroyeşillik olarak tüketilebilme potansiyelleri ortaya konulmuş polifenoller bakımdan zengin içeriğe sahip olan adaçayına obsiyonel bir tüketim alanı kazandırılmıştır.Article Bazı Yazlık Kolza (Brassica Napus Ssp. Oleifera L.) Çeşitlerinde Fosforlu Gübrelemenin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Etkisi(2008) Tunçtürk, MuratBu araştırma, üç kolza çeşidinde (Westar, Marinca ve Liravell) farklı fosfor dozlarının (0, 30, 60 ve 90 kg /ha) verim ve verim unsurları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2004 ve 2005 yıllarında Van ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Denemeler Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda bitki boyu, kapsül sayısı, tohum verimi, protein oranı, yağ oranı ve yağ verimi bakımından fosfor dozları ve kolza çeşitleri arasında istatistiki açıdan önemli farklılıklar bulunmuştur. Genel olarak, fosfor dozu uygulamaları arttırıldıkça verim ve verim öğelerine ait değerler artmıştır. Ancak yağ oranı, tohum ve yağ verimine etkisi bakımından 60 kg/ha ile 90 kg/ha fosfor uygulamaları arasında istatistiki olarak fark bulunmamıştır. İki yıllık ortalamalara göre en yüksek kapsül sayısı (81.9 adet) ve yağ oranı (%39.5) 60 kg P/ha uygulamasından elde edilirken, en yüksek tohum (1458 kg/ha) ve yağ verimi (570 kg/ha) 90 kg P/ha uygulamasından elde edilmiştir. Ayrıca araştırmada en yüksek tohum (1419 kg/ha) ve yağ verimi (548 kg/ha) Marinca kolza çeşidinden elde edilmiştir.Article Biyogübre Uygulamaları ve İnorganik Gübrelemenin Aspir (Carthamus Tinctorius L.) Bitkisinin Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi(2022) Yolcu, Muhammed Said; Tunçtürk, MuratBu çalışma, Van ekolojik koşullarında biyogübre uygulamaları ve inorganik gübrelemenin aspir (Carthamus tinctorius L.) bitkisinin bazı agronomik özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2020 ve 2021 yılları yazlık yetiştirme döneminde sulu koşullarda yürütülmüştür. Araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanlarında Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni’ ne göre 3 tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Denemede, beş farklı biyogübre (Frateuria aurantia (B1), Bacillus megaterium (B2), Azospirillum lipoferum (B3), Chlorella saccharophilia (B4) ve Lactobacillus casei + Rhodopseudomonas palustris + Saccharomyces cerevisiae + Lactococcus lactis mikroorganizmalarından oluşan karışım gübre (B5)) ile farklı NP (azot+fosfor) gübre dozları (kontrol, %100 NP (NP100) tam doz (optimum) olarak dekara 15 kg saf azot (Amonyum sülfat (%21) ve 8 kg saf fosfor (TSP (%42)); % 50 NP (NP50) azaltılmış doz olarak dekara 7.5 kg saf azot (Amonyum sülfat (%21) ve 4 kg saf fosfor (Triple süper fosfat (%42)) olacak şekilde gübre uygulanmıştır. Araştırmada, bitki boyu, ilk dal yüksekliği, bitki başına dal sayısı, bitki başına tabla sayısı, tabla çapı, tabla başına tohum sayısı, bin tohum ağırlığı ve tohum verimi gibi bazı agronomik parametreler incelenmiştir. Araştırmada, birleştirilmiş yıllar ortalamasına göre en yüksek tohum verimi 260.22 kg/da ile NP100 gübre dozu ve B1 bakteri uygulamalarının yapıldığı parsellerden tespit edilirken, en düşük tohum verimi 112.40 kg/da ile NP gübre ve biyogübre uygulamalarının yapılmadığı (kontrol) parsellerden tespit edilmiştir.Article Comparative Analysis of Phenolic Profile and Mineral Constituents of Datura Stramonium and Datura Innoxia(2024) Nohutçu, Lütfi; Şelem, Ezelhan; Tunçtürk, Rüveyde; Tunçtürk, MuratDatura sp. is a genus of 14 species, poisonous plants belonging to the family Solanaceae. Distributed throughout the world and it is widely cultivated in Asia, America, Europe, South Africa and other tropical and subtropical regions and primarily used as an intoxicant and hallucinogen. Datura stramonium and Datura innoxia two medicinal plant known as Jimson weed and Thorn apple cultivated all over the world for many properties. This study revealed that total phenolic content (196.52 and 183.08 mg GAE g-1), total flavonoid content (16.72 and 17.12 mg QE 100 g-1), total antioxidant activity (91.74 and 88.97µmol TE g-1) and nutritional element content (Mg, K, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, As, Cd, Co, Cr and Pb) of two different medicinal plant species Datura stramonium and Datura innoxia.Article Değişik Azot Dozları ve Sıra Üzeri Mesaelerinin Patateste (Solanum Tuberosum L.) Verim ve Kalite Üzerine Etkileri(2004) Yıldırım, Bünyamin; Tunçtürk, Rüveyde; Eryiğit, Tamer; Tunçtürk, MuratBu çalışma, farklı azot dozları ve sıra üzeri mesafesi uygulamalarının patatesin verim ve verim unsurları üzerine etkilerini •incelemek amacıylal999 ve 2000 yıllarında Van'ın Erciş ilçesinde yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yapılan bu çalışmada azot kaynağı olarak amonyum nitrat gübresinin 4 farklı dozu (O, 5, 10 ve 15 kg/da), 3 farklı (40, 50 ve 60 cm) sıra üzeri mesafesinde uygulanmıştır. Denemede bitki boyu, ocak başına sap sayısı, ocak başına yumru sayısı, ocak başına yumru ağırlığı, ocak başına yumru verimi, dekara yumru verimi ve nişasta oranı gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sıra üzeri mesafe daraldıkça, elde edilen ocak başına yumru verimi ve sayısında bir azalma gözlenmiştir. Ancak toplam yumru veriminde önemli artışlar olmuştur. Ayrıca, artan azot dozları uygulaması sonucunda ocak başına ve dekara yumru veriminde önemli artışlar elde edilmiştir, îki yıllık ortalama değerlere göre en yüksek ocak başına yumru verimi 60 cm sıra üzeri mesafesinde (453.2 kg/ocak), 10 kg/da azot dozu (445.7 kg/ocak) uygulamasından, en yüksek dekara yumru verimi ise; 50 cm sıra üzeri mesafesinde (1449.7 kg/da), 10 kg/da azot dozu (1489.5 kg/ocak) uygulamasından elde edilmiştir.Article Değişik Patates Çeşitlerinin Van Koşullarında Verim ve Bazı Verim Unsurlarının Belirlenmesi(2005) Tunçtürk, Murat; Tunçtürk, Rüveyde; Erman, Murat; Eryiğit, TamerBu araştırma Van'da yetiştirilebilecek yüksek verimli patates çeşitlerinin tespit edilmesi amacıyla Van-Gevaş ekolojik koşullarında 2001 ve 2002 yıllarında değişik kökenli 21 patates çeşidi kullanılarak yapılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, ocak başına sap sayısı, ocak başına yumru sayısı, ortalama yumru ağırlığı, dekara yumru verimi ve özgül ağırlık özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda iki yılın birleştirilmiş ortalamalarına göre en yüksek yumru verimi ve ortalama yumru ağırlığı Fabula (3373.2 kg/da - 94.1g) ve Yaylakızı (3025.2 kg/da - 82.1 g) çeşitlerinden alınmıştır. Denemeye alınan çeşitlerden Fabula, Yaylakızı, Vangogh, Liseta ve Latona çeşitleri bölgeye uyum sağlayan ve yüksek verim alman patates çeşitleri olarak belirlenmiştir.Article The Determination of Gibberellic Acid Effects on Seed Germination of Echinacea Purpurea (L.) Moench Under Salt Stress(2019) Tunçtürk, Rüveyde; Tunçtürk, Murat; Ghiyasi, Mahdi; Kipcak, SerhatThe research was conducted to determne the effect of gbberellc acd pre-treatments on germnaton of Echnaceapurpurea seeds under salt stress. In the study, three different gibberellic acid concentrations (0, 100, 200 and 300 ppm)were pre-treated. Seeds planted in petri dishes were left to germinate after salt applications at 0, 50 and 100 mM (NaCl)concentrations. Responses of echinacea to priming and salt stress treatments were observed on the bases of some growthand viability (radicle and hypocotyl length, radicle fresh and dry weight, hypocotyl fresh and dry weight, germinationpower, germination speed, mean germination time, germination and sensitivity index) parameters.According to the result of the research; when the salt concentrations increase, the germination and growth parameters ofechinacea seeds were inhibited. It was conducted determined that increasing doses of gibberellic acid pre-treatments hadsignificant and positive effects on the germination and growth parameters of echinacea seeds under salt stress conditions.In physiological enhancement of echinacea seeds, the best results were obtained from the 300 ppm GA +0 mM (control) 3salt combination.Article Determination of Nutrient Elements Content, Essential Oils Ratio and Biochemicals Composition of Origanum Rotundifolium Boiss. and Origanum Syriacum L.(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2024) Nohutçu, Lütfi; Tunçtürk, Murat; Şelem, Ezelhan; Tunçtürk, Rüveyde; Çınar, OrçunYürütülen çalışmada, iki Origanum türünün (Origanum rotundifolium Boiss. ve Origanum syriacum L.) biyoaktif bileşiklerin biyokimyasal içeriği, uçucu yağ miktarı ve bileşenleri, mineral element içeriği ve antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Gözlemlenen toplam flavonoid ve fenolik içeriklerin değişiklik gösterdiği ve içeriklerin miktarları sırasıyla O. rotundifolium Boiss. için 6.57 mg QE g-1 ve 225.79 mg GAE g-1, O. syriacum L. için 184.65 mg QE g-1 ve 114.46 mg GAE g-1 olduğu tespit edilmiştir. En yüksek element içerikleri makro elementlerde Kalsiyum (Ca) > Potasyum (K) > Magnezyum (Mg); mikro elementlerde ise Demir (Fe) > Manganez (Mn) > Çinko (Zn) > Bakır (Cu) olarak belirlenmiştir. Uçucu yağ oranı O. rotundifolium Boiss. için %2.39 ve O. syriacum L. için %5.29 olmuştur. Uçucu yağların kimyasal bileşimi Gaz Kromatografi-Kütle Spektrometresi analizi (GC-MS) ile belirlenmiş ve her iki türde bulunan başlıca bileşenler karvakrol, γ-terpinen ve simen olmuştur. Yapılan çalışmanın sonucunda, O. rotundifolium Boiss. ve O. syriacum L. türlerinin besin ve biyokimyasal içerikler açısından zengin olduğu ve birçok alanda alternatif bir gıda kaynağı olarak kullanılabileceği görülmüştür.Article Determination of Nutritive Value and Analysis of Mineral Elements for Wild Edible Stachys Lavandulifolia Vahl. Var. Lavandulifolia Growing in Eastern Anatolia(2019) Eryiğit, Tamer; Tunçtürk, Rüveyde; Tunçtürk, Murat; Karik, ÜnalThe genus Stachys (Lamiaceae) is represented by about 300 species found in the world. Turkey is one of the richestcountries in Stachys diversity being represented by 83 species with a level of 48% endemism. In this study, Stachyslavandulifolia Vahl. was collected from Alacabük mountain of Tatvan in Eastern Anatolia. S. lavandulifolia Vahl. subsp.lavandulifolia, known as “dağ çayı, tüylü çay”, is widely consumed in Anatolia as herbal tea. Stachys species belong toone of the oldest medicinal plants that are used both for pharmaceutical purposes and in folk medicine; It is used for thetreatment of gastrointestinal and respiratory disorders, and is known as an appetizer, carminative, stimulant, digestive,diuretic, and throat pain reliever. Wild plants gathered from nature are cheaper food and important for human health.Thus, in the present study, nutritional value and mineral composition of used parts of selected S. lavandulifolia Vahl. var.lavandulifolia was investigated.In laboratory analysis, total ash, % N, crude protein, crude fiber and pH were examined as nutritional value. Usefulminerals (Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S and Zn) and some heavy metals (Cd, Co, Cr and Pb) that are hazardouselements for livings were also determined. The total ash, total nitrogen and crude protein, pH and crude fiber content ofthe plants were identified as 7.00%, 1.31%, 8.03%, 6.53% and 38.40%, and respectively. Mineral analysis showed thatthe wild plants samples contained considerably high amounts of potassium (17.46g/kg), phosphorus (4.70g/kg), calcium(17.25g/kg), magnesium (2.47g/kg), iron (241.37mg/kg), manganese (22.95mg/kg) and zinc (18.56mg/kg). This workcontributed to the nutritional properties of some wild plants, and the results may be useful for the evaluation of dietaryinformation.Master Thesis Determination of the Effect of Different Cadmium Doses on Some Physiological and Biochemical Properties in Sesame Varieties (sesamum Indicum L.)(2022) Arslan, Yunus; Tunçtürk, MuratBu çalışma 2021 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü' ne ait iklim odasında Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre faktöriyel düzende 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada tohumluk materyali olarak Muganlı, Orhangazi ve Cumhuriyet susam çeşitleri kullanılmıştır. Yürütülen çalışmada susam bitkilerine 4 farklı Kadmiyum dozu (0, 25, 50, 100 mg L-1 CdSO4) uygulanmış morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; ağır metal stresinin bitkilerde morfolojik gelişimde gerilemelere sebep olduğu tespit edilmiştir. Artan kadmiyum dozuna paralel olarakgövde yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı, gövde ve kök uzunluğu, yaprak alanı, yaprak dokularında membran dayanıklılık indeksi (YDMDİ), yaprak dokularında bağıl su içeriği (YDBSİ) ve klorofil miktarının azaldığı, MDA ve yaprak dokularında iyon sızıntısı (YDİSB) oranının ise arttığı belirlenmiştir.Master Thesis Determination of the Effect of Different Doses of Salt Applied on Sesame (sesamum Indicum L.) Varieties on Some Physiological Properties.(2021) Kıpçak, Serhat; Tunçtürk, MuratBu araştırma günümüzde yüksek önemi olan Susam (Sesamum indicum L.) çeşitleri (Muganlı, Orhangazi ve Cumhuriyet) materyal olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, farklı dozlarda tuz stresi uygulanan susam çeşitlerinin, tuz stresine karşı tolerans seviyesini belirlemek ve bitkide oluşan morfolojik ve biyokimyasal değişimleri gözlemlemektir. Çalışma, 2020 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü' ne ait iklim odasında yürütülmüştür. Deneme, Tesadüf Parselleri Deneme Deseni' ne göre faktöriyel düzende 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, 3 farklı NaCl tuz dozu (0, 150, 300 mM) ve 3 farklı susam (Muganlı, Orhangazi ve Cumhuriyet) çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada Susamda kök uzunluğu, gövde uzunluğu, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, yaprak alanı, klorofil miktarı, yaprak dokularında iyon sızıntısı, lipid peroksidasyon düzeyi (MDA), yaprak dokularında bağıl su içeriği ve membran dayanıklılık indeksi gibi özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda tuz stresinin bitkinin kök, gövde yaş ve kuru ağırlıklarını, gövde ve kök uzunluklarını, yaprak alanını, RWC (%) membran dayanıklılık indeksi ve klorofil seviyelerini düşürdüğü, yaprak dokularında iyon sızıntısı, lipit peroksidasyon düzeyinde artışlara neden olduğu saptanmıştır. Ayrıca tuza en toleranslı çeşidin sırasıyla Muganlı ve Cumhuriyet çeşitleri, en duyarlı çeşidin ise Orhangazi çeşidinin olduğu tespit edilmiştir.Master Thesis Determination of the Effect of Different Lead Doses on Some Growth Parameters and Physiological and Biochemical Properties of Sesame Varieties (sesamum Indicum L.)(2022) Karasu, Nursel; Tunçtürk, MuratYürütülen çalışmada bitki materyalini tohumdan yetiştirilen Cumhuriyet, Orhangazi ve Sarısu susam çeşitleri oluşturmaktadır. Çalışmada susam bitkilerine 4 farklı Kurşun dozu (kontrol, 25, 50, 100 mg.L-1 PbSO4) uygulanmıştır. Deneme, 500 cc'lik plastik bardak saksılarda, Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre faktöriyel düzende 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada ağır metal stresinin Cumhuriyet, Orhangazi ve Sarısu susam çeşitlerinin morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'ne ait Fizyoloji Laboratuvarı'nda bitkilerin gövde uzunluğu, kök uzunluğu, gövde yaş ağırlığı, kök yaş ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, kök kuru ağırlığı, klorofil miktarı, yaprak alanı, lipidperoksidasyon düzeyi (MDA), yaprak dokularında membran dayanıklılık indeksi,yaprak dokularında iyon sızıntısı ve yaprak dokularında bağıl su içeriği belirlenmiştir. Uygulanan kurşun dozlarına bağlı olarak incelenen parametrelerde farlılıklar gözlemlenmiştir. Artan kurşun dozları ortalamalarına bakıldığında MDA ve yaprak dokularında iyon sızıntısı hariç tüm parametrelerde en yüksek değerlerin kontrol grubundan en düşük değerlerin ise 100 mg.L-1PbSO4 uygulamasından elde edildiği görülmüştür. Stres koşullarında artış gösteren MDA ile yaprak dokularında iyon sızıntısında en yüksek değer en yüksek Pb uygulamasından, en düşük değer ise kontrol grubundan elde edilmiştir.Master Thesis Determination of the Performance of Some Potato (solanum Tuberosum L.) Cultivars in Nigde-Çi̇ftli̇k Conditions(2021) Baki, Sadık; Tunçtürk, MuratBu çalışma 2020 yılında Niğde ilinin Çiftlik ilçesi ekolojik koşullarında ana ürün üretim koşullarında patates çeşitlerinin performanslarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 10 adet farklı olgunlaşma grubuna sahip patates çeşidi (Madelein, Ünlenen, Leventbey, Niğde Sarısı, Arizona, Muratbey, Agria, Jelly, Onaran2015 ve Bamba) materyal olarak özel tohum firmasından temin edilerek kullanılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada patates çeşitlerinin bitki boyu (cm), bitkide sap ve yumru sayısı (adet/bitki), ortalama yumru ağırlığı (g/adet), ocak başına yumru verimi (g), büyük yumru oranı (%) (> 50 mm), büyük yumru ağırlığı (g/ocak), orta yumru oranı (%) (>30 mm, < 50 mm), orta yumru ağırlığı (g/ocak), küçük yumru oranı (%) (<30 mm), küçük yumru ağırlığı (g/ocak), dekara yumru verimi (kg/da), yumrunun özgül ağırlığı, yumruda kuru madde miktarı (%) ve yumruda nişasta oranı (%) gibi özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda, denemeye alınan farklı olum grubuna ait patates çeşitlerinin incelenen özellikler bakımından farklılıklar gösterdikleri tespit edilmiştir. İncelenen özelliklerden sap sayısı, ortalama yumru ağırlığı, ocak başına yumru verimi, dekara verim ve büyük yumru oranı açısından en yüksek değere sahip olan Onaran2015 çeşidinin Niğde ili Çiftlik ilçesi ekolojik koşullarına en uygun çeşidin olduğu tespit edilmiştir.Article Determination of the Polyphenolic Contents in Some Cereals and Legume Microgreens by Dualex Measurements(2024) Altuner, Fevzı; Tunçtürk, Rüveyde; Oral, Erol; Tunçtürk, MuratThis research aims to measure the nitrogen balance index (NBI) used in the evaluation of nitrogen (N) and chlorophyll (CHL), anthocyanin (ANTS), and flavonol (FLAV) contents of some cereal and legume microgreens. The experiment was established in the Fully Controlled Climate Room of Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture Department of Field Crops in October-November 2020. The plant materials used in the research were Bezostaja-1, Dogu-88, Palandoken and Ayyildiz wheat, Tarm-92, Cetin-2000, Larende and Kral-97 barley, Haskara, Dirilis, Kirklar, Kahraman and Faikbey oats, Arifiye maize, Uzbek and Sazak lentils. Arda chickpea, Goynuk bean, Mung bean, black chickpea, Amazon cowpea, Lutfibey sainfoin, Bilensoy-80 alfalfa, and Dadas red clover including 14 cereal and 10 legume varieties. The seeds planted in the planting medium consisting of the mixture prepared in plastic chalets with a olüme of 500 cc were taken to a fully controlled climate room and microgreens were obtained by applying 50-60% humidity, 21 ± 2/17 ± 2 °C and 16/8 light/dark period, and microgreens were obtained in cereals and legumes. Polyphenolic measurements were taken when the microgreens were 7-9 days old and when sprouts of the forage legumes group were 20-21 days old. Measurements were performed in triplicate with the Dualex+ 4 Scientific (FORCE-A, Orsay, France) device. Statistical analysis of the measurements was carried out according to the Randomized Parcels Trial Design. According to the measurement results, the highest contents based on varieties were determined in Lutfibey sainfoin for NBI (106.533±10.68 mg/g), for CHL in Arda chickpea (41.3 ±2.63 µg/cm²), for ANTS in Dadas red clover (0.08 ±0.01 dualex index) and FLAV in Amazon cowpea (0.746 ±0.03 dualex index). According to group-based averages, the highest values were determined for NBI in forage legumes (86.844 mg/g), for CHL in barley (31.14 µg/cm²) and oats, edible cereal legumes and forage legumes in the same group, for ANTS in forage legumes (0.053 dualex index) and wheat and oats in the same group, for FLAV in edible cereal legumes (0.56 dualex index) and oat in the same group. The study concluded that cereal and legume microgreens have polyphenolic-rich contents. Similar research to be carried out under controlled and field conditions would be useful in evaluating bioactive ingredients and N.Master Thesis Determination of the Yield and Quality Characteristics of Some Soybean (glycine Max L.) Varieties Growed as Main Product in Batman Ecological Conditions(2023) Ekinci, Bahar; Tunçtürk, MuratThe research was carried out with 3 replications according to the Random Blocks Trial Design in the farmer's land in the Yenidoğan village of Batman / Kozluk in the main crop conditions of 2022. In the research, a total of 9 varieties, namely Nazlıcan, Adasoy, ANP 2018, Mersoy, Kristal, Gapsoy 16, Samsoy, Arısoy and Atlas 3616 soybean varieties, which were obtained from different institutions and included in different maturation groups, were used. Plant height, number of branches, first pod height, number of pods, number of seeds per pod, 100 seed weight, seed yield, crude oil ratio, and crude oil yield parameters of the cultivars were investigated. As a result of the study, plant height values of soybean varieties were found between 110.80-125.70 cm, number of lateral branches 5.96-8.40 per plant, and first pod height between 15.73-21.33 cm. The number of pods per plant was 64.86-93.86 pieces/plant, the number of seeds per pod was 2.07-2.75 pieces/pod, the weight of 100 seeds was 10.47-12.29 g, the seed yield was 85.30-201.75 kg/da. Crude oil ratio values were found as 18.39-20.69%, crude oil yield was found as 16.37-39.73 kg/da. As a result of the study, it was determined that Arısoy variety had the highest seed and oil yield values in Batman/Kozluk growing conditions.Doctoral Thesis Determining the Morphological and Quality Characteristics of the Blue Mint Bush (ziziphora Clinopodioides Lam.) and Investigation of Cultivation Opportunities(2023) Nohutçu, Lütfi; Tunçtürk, MuratBu çalışmada doğal vejetasyonda bulunan 5 farklı dağ reyhanı (Ziziphora clinopodioides Lam.) popülasyonunun morfolojik ve kalite özellikleri belirlenmiş, popülasyonlardan elde edilen üretim materyallerinden kültüre alma çalışmaları yürütülmüştür. Popülasyonların kültür şartları altında verim parametrelerinden yeşil herba verimi 878.33-3173.33 kg/da, drog herba verimi 233.03-1007.55 kg/da, drog yaprak verimi 158.55-563.05 kg/da, uçucu yağ oranı %1.23-%2.89 (v/w) ve uçucu yağ verimi 2.29-13.64 L/da arasında tespit edilmiştir. Çalışmadaki popülasyonların uçucu yağ temel bileşenlerinin pulegone, l-menthone, o-menthone, piperitenone ve 1,8-cineole olduğu belirlenmiştir. Toplam antioksidan aktivite değerleri 32.58-59.03 µmol TE/g, toplam fenolik madde değerleri 165.71-218.00 mg GAE/g ve toplam flavonoid içerikleri 90.40-184.07 mg QE/100 g arasında tespit edilmiştir. Makro-mikro besin elementi ile ağır metal içeriklerinin doğal vejetasyon ve kültür şartlarında farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Türe ait tohumların farklı GA3 dozları ve bekletme süresinde çimlenme parametreleri incelenmiş, 1000 ppm GA3 uygulamasında ve 4 saat bekletme süresinde en yüksek çimlenme değerlerinin elde edildiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda popülasyonların kültür yetiştiriciliği şartlarında verim parametreleri ile kalite parametrelerinden uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi ve toplam fenolik madde içeriğinde önemli artışlar görülürken, toplam antioksidan aktivite ve toplam flavonoid içeriğinin azaldığı saptanmıştır. Çalışma neticesinde türün kültür şartlarında verim ve kalite değerlerinin yetiştiricilik için uygun olduğu, popülasyonlar içerisinde ZC-Gevaş popülasyonunun diğer popülasyonlardan daha üstün değerlere sahip olduğu belirlenmiş ve ümitvar popülasyon olarak seçilmiştir.Article Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Kişniş (Coriandrum Sativum Var. Microcarpum Dc.) için Uygun Ekim Zamanı ve Ekim Normunun Belirlenmesi(2021) Tekin, Fethullah; Eryiğit, Tamer; Tunçtürk, MuratBu çalışmada, Diyarbakır ekolojik koşullarında kişniş için uygun ekim zamanı ve ekimnormunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Coriandrum sativum microcarpum eko tipinden olanDenizli ekotipi materyal olarak kullanıldığı çalışma, tesadüf bloklarında bölünmüş parsellerdeneme deseninde dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede 4 ekim zamanı ve 4 ekimnormu (1, 2, 3 ve 4 kg da-1) denenmiştir. Gözlem olarak tohum verimi, bitki boyu, toplam dalsayısı, biyolojik verim, bin dane ağırlığı ve hasat indeksi gözlemleri alınmıştır. Çalışma sonucundaelde edilen bulgulara göre farklı ekim zamanı uygulamaları sonucu oluşan tohum verimi 140.66 -171.47 kg da-1, bitki boyu 66.37 - 70.60 cm, bitkideki toplam dal sayısı 44.38 - 62.76 adet bitki-1,biyolojik verim 380.65 - 463.93 kg da-1, 1000 dane ağırlığı 5.66 - 6.01 g ve hasat indeksi ise %37.28- 38.56 arasında değişmiştir. Farklı ekim normu uygulamaları ile oluşan tohum verimi 149.01 -156.67 kg da-1, bitki boyu 67.47 - 69.45 cm, bitkideki toplam dal sayısı 49.68 - 56. 33 adet, biyolojikverim 413.90 - 434.18 kg da-1, 1000 dane ağırlığı 5.76 - 5.95 g ve hasat indeksi %36.96 - 38.92arasında değişmiştir. Sonuç olarak Diyarbakır ekolojik koşullarında kişniş için en uygun ekimzamanı sonbahar veya kışlık ekim (18 Ekim - 24 Aralık) ve en uygun ekim normunun ise 3 kg da-1olduğu tespit edilmiştir.