1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Turan, Berivan"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    Examination of Cultural Routes as a Tool for the Protection of Natural and Cultural Heritage in the Example of Lake Van Basin
    (2023) Turan, Berivan; Eriçok, Ayşegül Keleş
    Eski çağlardan beri insanlar yaşayış tarzıyla, gelenek-görenekleriyle, ürettikleri sanat ürünleriyle kendilerine özgü kültürel değerler meydana getirir. Doğal ve kültürel değerler korunup geleceğe taşınması gereken varlıklardır. Bu çalışmada hem coğrafi konumuyla önemli bir yere sahip olan hem de tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Van Gölü Havzası'ndaki doğal ve kültürel değerlerin korunmasında kültürel rota önerisi veya önerileri getirilmesi amaçlanmaktadır. Kültürel rotalar belli bir aks üzerindeki somut ve somut olmayan kültürel ve doğal mirasın korunmasını sağlarken kültürel turizme de destek olmaktadır. Çalışma kapsamında Van Gölü Havzası'ndaki doğal ve kültürel değerlerin korunmasını sağlayarak bu değerleri sürdürülebilir kültür turizmine katmak, yöre halkı için turizm kaynaklı ekonomik gelir sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek hedeflenmektedir. Bu çalışmada öncelikle kültürel rotalar ile ilgili temel kavramlar, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve anlaşmalar, kültürel rota kavramının gelişim süreci, rota tipleri ve örnekleri gibi kuramsal çerçeve detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ardından çalışma alanının tarihi, kültürel, doğal dokusu ve alanın fiziki şartları ele alınmıştır. Sonuç olarakVan Gölü Havzası'nda yaşamış ve önemli eserler bırakmış Büyük Selçuklu Medeniyeti ve Havza'da yer alan diğer medeniyetlere ait kültürel miras değerlerinin doğal değerlerle ilişkilendirildiği ana ve alt kültür rotası önerileri yapılmıştır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Kent Markalaşmasında Mimari ve Gastronomik Unsur Bütünlüğü Analizi: Tarihi Peynirciler Çarşısı ve Van Otlu Peyniri
    (2020) Deniz, Gülçinay Başdoğan; Turan, Berivan
    Tarihi Peynirciler Çarşısı Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yapılmış olmasına rağmen, Osmanlı klasik dönem arasta şeklinde inşa edilmiştir. Bu mimari özellikler doğrultusunda araştırma; Tarihi Peynirciler Çarşısı‟nın 2018 yılında Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı desteği ile yapılan restorasyon projesinin tarihi yapıya, yer ve kent markalaşmasına, otlu peynir satışlarına, esnaf ve yerli halk memnuniyetine etkisinin belirlenmesine odaklanmıştır. Buna göre restorasyonun kente, yapıya ve esnafa yönelik olumlu ve olumsuz etkilerini belirlemek için çarşı esnafıyla yüz yüze mülakatlar yapılmıştır. Restorasyon öncesi sakatatçılar ve peynircilerin kullandığı çarşı restorasyon sonrası sadece peynir satışı yapan esnafa kiralanmıştır. Böylelikle Çarşının sağlık ve estetik açısından mekan kalitesi iyileştirilmiştir. Ancak restorasyon projesinin uygulanmasında işçilik ve kullanılan malzeme konusunda bazı sorunlar tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; Tarihi Peynirciler Çarşısı Restorasyon projesinin; tarihi yapı ve gastronomi açısından kültürel miras değerlerine, yer markalaşmasına ve kent kimliğine olumlu katkı sağlamasına rağmen ekonomik yönden otlu peynir satışlarında beklenen artışı sağlayamadığı görülmüştür.