Browsing by Author "Uyak, Cüneyt"
Now showing 1 - 19 of 19
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis A Study on Determination of Ampelograhic Characters of Grape Varieties Grown Siirt Province(2010) Uyak, Cüneyt; Kazankaya, Ahmet; Doğan, AdnanBu araştırma, Siirt yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek, yöre bağcılığının sorunlarını ortaya koymak ve çözüm önerileri getirmek amacıyla, 2007-2009 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, üretici bağlarında yetiştirilen üzüm çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çeşitlerin ampelografik özellikleri ?Uluslararası Bitki Gen Kaynakları Merkezi? (IBPGR) tarafından oluşturulan ?Üzüm Tanımlayıcıları? metoduna göre belirlenmiştir.Araştırma sonunda, Siirt yöresinde yetiştirilen 35 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L türüne ait oldukları belirlenmiştir. Tane kabuk renginin 21 çeşitte `yeşil sarı', 11 çeşitte `koyu kırmızı mor', iki çeşitte `kırmızı siyah', Hergifi çeşidinde ise `kırmızı' olduğu tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerde, ortalama salkım büyüklüğü 88.40-297.60 cm², ortalama salkım ağırlığı 148.18-520.73 g, ortalama tane ağırlığı 2.11-6.28 g, omca başına ortalama verim 2.66-7.23 kg, suda çözünür kuru madde (SÇKM) %13-26 ve titre edilebilir asit 3.15-9.82 g/l arasında saptanmıştır. Olgunlaşma zamanı 28 çeşitte `geç', Tarsus Beyazı, Hacı Mendi ve Hezirani çeşitlerinde ise `orta' olarak bulunmuştur. Çiçek yapısının 30 çeşitte `erdişi', Çiçike Nator, Gadöv, Silopi, Polati ve Rötik çeşitlerinde ise `morfolojik erdişi fizyolojik dişi' olduğu belirlenmiştir.Anahtar kelimeler: Ampelografi, Yerli üzüm çeşitleri, IBPGR, Siirt.Article Adıyaman Merkez İlçede Yetiştirilen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Tanımlanması(2017) İlhan, Esma; Uyak, Cüneyt; Doğan, AdnanBu araştırma, Adıyaman Merkez İlçede yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla, 2014-2015 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Çeşitlerin ampelografik özellikleri \"Uluslararası Bitki Gen Kaynakları Merkezi\" (IBPGR) tarafından oluşturulan \"Üzüm Tanımlayıcıları\" metoduna göre belirlenmiştir. Araştırma sonunda, Adıyaman yöresinde yetiştirilen 19 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L. türüne ait oldukları belirlenmiştir. Tane kabuk renginin 12 çeşitte 'yeşil sarı', beş çeşitte 'koyu kırmızı siyah', Kırmızı Sofralık ve Sorik çeşitlerinde ise 'kırmızı' olduğu tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerde, ortalama salkım büyüklüğü 118.6-291.78 cm², ortalama salkım ağırlığı 123.09-710.91 g, ortalama tane ağırlığı 2.05-6.21 g, omca başına ortalama verim 4.10-7.84 kg, suda çözünür kuru madde (SÇKM) %10.5-26 ve titre edilebilir asit 3.29-4.46 g/l arasında saptanmıştır. Çiçek yapısının 16 çeşitte 'erdişi', Zerik, Hönüsü ve Bozgolik çeşitlerinde ise 'morfolojik erdişi fizyolojik dişi' olduğu belirlenmiştir.Article Batman İli Bağcılığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri(2023) Altın, Ayşe; Uyak, Cüneyt; Uzun, TubaBu çalışma, 2021 yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, Batman ilinde bağcılığın yapıldığı ilçe ve köyler gezilerek bağlar yerinde incelenmiş ve buralarda bağcılık ile uğraşan üreticiler ile görüşülerek sorunlar yerinde tespit edilmiş ve elde edilen veriler doğrultusunda çözüm önerileri geliştirilmiştir. Batman ili Merkez, Gercüş, Hasankeyf, Beşiri, Sason ve Kozluk ilçelerindeki çiftçi kayıt sistemine kayıtlı toplam 3231 üreticiden oransal örnek hacmi formülüyle belirlenen 105 katılımcı ile yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistiki paket programı ile değerlendirilmiştir. Çalışmada üreticilerin yaş ortalaması, meslekleri, eğitim durumları, verimleri ile ürünlerini değerlendirme şekilleri, bağ işletmelerinin büyüklüğü ve örgütlenme durumları gibi sosyodemografik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlçede, bağcılıkla uğraşan üreticilerin yaş ortalamalarının 51.55 olduğu, öğrenim durumları bakımından ise %49.5’inin ilkokul mezunu olduğu belirlenmiştir. Bağ alanlarının %51.7’sinin 1-10 da arasında olduğu ve arazilerinin kendi mülkiyetleri olduğu tespit edilmiştir. Bölgede yetiştiriciliği yapılan üzümlerin çoğunluğunun yerel üzüm çeşitlerinden oluştuğu saptanmıştır. Üreticiler üzümü şaraplık olarak kullanmayıp üzüm şırasını; pestil, pekmez, sucuk gibi ürünlerde değerlendirip, bir kısmını kendi tüketimleri için kullanıp, geri kalan kısmını sattıklarını beyan etmişlerdir. Üreticilerin %3.8’i kooperatif ya da birlik üyesi olduğu belirlenmiştir. Üreticilerin %60’ının üzüm üretiminden iyi para kazanamadığı tespit edilmiştir. Üreticilerin %52.4’ünün alet ve ekipman varlıklarının bulunduğu saptanmıştır. Üreticilerin tamamı bağlarında terbiye ve destek sistemi kullanmadıklarını bildirmişlerdir. Anket sonuçlarına göre; katılımcıların büyük çoğunluğunun öğrenim durumlarının temel düzeyde olduğu, arazilerinin miras yoluyla kaldığı ve maliyetli olduğu için yeni bağcılık sistemlerini kullanmadıkları, üzümden elde edilen kardan memnun olmadıkları için alternatif ürün olarak badem ve Antepfıstığına yöneldikleri, bilgisiz oldukları ve sorunları diğer çiftçilerle birlikte çözdükleri belirlenmiştir. Bu sorunların giderilebilmesi için yetiştiricilikten pazarlamaya kadar üreticilere eğitimler verilmesi, kooperatifler aracılığıyla örgütlenmelerinin sağlanması, danışmanlık sisteminin yerleştirilmesi, üreticilerin bilinçlendirilmesi gibi çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekli görülmektedir.Master Thesis Effects of Different Dipping Solutins on Drying Performances and Raisin Qualities of Some Seeded Local Grape Cultivars(2022) Yılmaz, Şahin; Uyak, CüneytBu çalışma, farklı bandırma solüsyonlarının Gercüş yöresinde kurutmalık olarak değerlendirilen Bineteti ve Zeyti üzüm çeşitlerinin kuruma performansları ve kuru üzüm kaliteleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada değişik oranlardaki (%1 ve 2) fındık yağı, susam yağı ve zeytinyağı ile %5 oranındaki potasyum karbonat (K2CO3) ve sodyum bikarbonatın (NaHCO3) karışımlarından elde edilen bandırma solüsyonları kullanılmıştır. Farklı solüsyonlara bandırılan üzümler, beton sergi yerinde güneşte kurutulmuştur. Bandırılmış üzümlerin natürel (kontrol) üzümlere göre, Bineteti çeşidinde 9-11 gün, Zeyti çeşidinde ise 10-12 gün daha erken kurudukları belirlenmiştir. Kuru üzümlerde belirlenen kuruma randımanı Bineteti çeşidinde %23.13-25.83, Zeyti çeşidinde %19.10-21.90 arasında, tane renk parametrelerinden L* değeri Bineteti çeşidinde 23.33-35.51, Zeyti çeşidinde 21.87-34.35 arasında, toplam fenolik bileşik miktarı Bineteti çeşidinde 253.47-298.80 mg GAE/100 g, Zeyti çeşidinde 245.03-292.64 mg GAE/100 g arasında, antioksidan aktivitenin ise Bineteti çeşidinde 8.20-13.23 μmol TE/g, Zeyti çeşidinde 7.20-12.66 μmol TE/g değerleri arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Bineteti çeşidinde '%5 K2CO3 + %1 Zeytinyağı', '%5 K2CO3 + %1 Susam yağı' ve '%5 NaHCO3 + %1 Zeytinyağı' solüsyonlarının, Zeyti çeşidinde ise '%5 K2CO3 + %1 Zeytinyağı', '%5 K2CO3 + %2 Susam yağı' ve '%5 NaHCO3 + %2 Susam yağı' solüsyonlarının duyusal analizler sonucu en yüksek puanları almaları ve incelenen diğer bazı özellikler dikkate alındığında kurutma öncesinde kullanılabilecek uygun bandırma solüsyonları oldukları kanaatine varılmıştır.Master Thesis Effects of Differnt Crop Load and Ethephon Doses on Yield and Quality in Erciş Grape Variety(2019) Karateke, Şerif; Uyak, CüneytBu araştırma, Erciş üzüm çeşidinde farklı ürün yükü ve ethephon dozlarının verim ve kalite ile bazı biyokimyasal özellikler üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2017 yılında gerçekleştirilmiştir. Kendi kökleri üzerinde goble terbiye sistemine sahip asmalara tane tutumunun ardından salkım seyreltme yoluyla iki farklı ürün yükü (20 ve 30 salkım/asma) uygulanmıştır. Ben düşme tarihinden sonraki 7. ve 14. günlerde iki kez dört farklı dozda (0-100-500-1000 ppm) sadece salkımlara püskürtme yoluyla ethephon uygulaması yapılmıştır. Erciş üzüm çeşidinde ürün yükü ve ethephon uygulamalarının asma verimi, salkım eni, 100 tane ağırlığı, tane boyu, tane eni, L* ve b* değeri ile syringik ve p-kumarik asit üzerine olan etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Her iki ürün yükünde de ethephon dozlarının kontrole göre asma verimi, salkım ağırlığı, salkım boyu, salkım eni, tane boyu, tane eni, 100 tane ağırlığı, tartarik asit, malik asit, pH ve titre edilebilir asitlikte genel olarak azalmaya, suda çözünebilir kuru madde miktarında ise artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Düşük ürün yükü (20 salkım/asma) uygulamaları yüksek ürün yükü (30 salkım/asma) uygulamalarına göre hasat tarihini beş gün kadar öne almıştır.Article Effects of Seaweed Applications on Phenological Development Stages and Total Effective Temperature in Yuvarlak Çekirdeksiz Grape Variety Grown in Siirt Conditions(2024) Uzun, Tuba; Kaya, Gülcan; Uyak, CüneytThis study was carried out on the Yuvarlak Çekirdeksiz grape variety cultivated in Siirt University Implementation and Research Vineyard. Four different doses of liquid seaweed extract was applied at three different periods (control -0 ppm; 1st application period (before flowering) - 1000 ppm; 2nd application period (before flowering + after flowering)-1000 ppm + 1000 ppm = 2000 ppm; and 3rd application (before flowering + after flowering + veraison) -1000ppm + 1000 ppm + 1000 ppm = 3000 ppm). The effects of seaweed application on phenological stages and Total Effective temperature (TET) of Yuvarlak Çekirdeksiz grape variety were compared. When the plants with seaweed applications at different phenological periods were compared with the control, it was observed that plants with the first application period had a full flowering phase three days earlier and the veraison phase six days earlier. The Total Effective Temperature value between full bloom and veraison was determined to be between 659.78-819.98 day-degrees (dd), and it was determined that applying seaweed before flowering shortened the vegetation period compared to the control. In contrast, the other two applications extended the vegetation period.Article Hakkâri İli Bağ Yetiştiriciliğinin Analizi(2018) Uyak, Cüneyt; Kazankaya, Ahmet; Doğan, Adnan; Özatak, Ömer FarukBu çalışma ile Hakkâri İl’inde yapılan bağcılığın mevcut durumunun ve genel sorunlarının tespit edilmesiamaçlanmıştır. Bu amaçla 2016–2017 yıllarında Hakkâri’nin Merkez, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde bağyetiştiriciliğinin yaygın olduğu köylerde 102 bağ yetiştiricisine, bağcılığın tüm aşamalarını içeren anketsoruları yöneltilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler ışığında yetiştiricilerin yaş ortalaması, meslekleri,eğitim durumları, bağ verimleri ve ürünlerini değerlendirme şekilleri hakkında genel bilgi edinilmesiamaçlanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre %25.5 hiç okula gitmemiş, %37.3’ünün ise ilkokul mezunuolduğu belirlenmiştir. Ankete katılanların yaş ortalaması 47 olarak belirlenmiştir. İşletme sahiplerinintamamının kendi arazisine sahip olduğu, katılımcı mesleğinin %60.8 oranında çiftçi olduğu, üreticilerinherhangi bir kooperatif ya da birliğe üye olmadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca bağ alanı bakımından%80.4’lük bir oranda 5 dönümden küçük araziler üzerinde bağcılık yaptıkları gözlenmiştir. Bu çalışma ileHakkâri İli ve ilçelerinde yapılan bağcılığın temel sorunlarına çözümler sunulmuştur.Article Hizan (Bitlis) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Tanımlanması(2017) Saday, Mürvet; Uyak, Cüneyt; Doğan, AdnanBu çalışma, 2015-2016 yıllarında Hizan (Bitlis) yöresinde yetiştiriciliği yapılan 24 yerel üzüm çeşidinin uluslararası normlara göre ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çeşitlerin ampelografik özellikleri IBPGR (Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Merkezi) tarafından hazırlanan Üzüm Tanımlama (Descriptors for Grape) normlarına göre belirlenmiştir. Çiçek yapısı (OIV 151) 23 çeşitte 'Erselik', Siyah Güzane çeşidinde ise 'Erdişi görünüşlü dişi' olarak tanımlanmıştır. Üzüm salkımı büyüklüğü (OIV 202) 13 çeşitte 'çok küçük', altı çeşitte 'küçük', üç çeşitte 'orta' ve iki çeşitte 'büyük' olarak belirlenmiştir. Tane kabuk rengi (OIV 225) 13 çeşitte 'koyu kırmızı mor', 10 çeşitte 'yeşil sarı' Tayfi çeşidinde ise 'Kırmızı'dır. İncelenen çeşitlerde suda çözünebilir kuru madde miktarı (OIV 505) %11-22.40 ve titre edilebilir asitlik (OIV 506) 2.90-8.91 g/l arasında saptanmıştırArticle Malatya Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Kimyasal Değişmeler(2018) Kazankaya, Ahmet; Doğan, Adnan; Özatak, Ömer Faruk; Küsmüş, Sema; Uyak, CüneytBu araştırma Öküzgözü, Kalecik Karası, Hasandede ve Kabarcık üzüm çeşitlerinde olgunlaşma periyoduboyunca tanede meydana gelen biyokimyasal değişimleri belirlemek amacıyla 2015 yılında Malatya’dayürütülmüştür. Olgunlaşma periyodu boyunca suda çözünebilir kuru madde miktarı, pH ve toplamantosiyanin miktarlarının arttığı, toplam asitlik, toplam fenolik bileşik miktarı ve antioksidan kapasitede iseazalma olduğu tespit edilmiştir. Olgunlaşma döneminde suda çözünebilir kuru madde miktarının %18.8(Kabarcık) ile %22.8 (Kalecik Karası); toplam asitliğin %0.46 (Kabarcık) ile %0.72 (Hasandede) ve pHdeğerinin 3.18 (Hasandede) ile 3.28 (Kabarcık) arasında değiştiği belirlenmiştir.Article Present Situation, Problems and Suggested Solutions of Viticulture in Van Province(2009) Uyak, Cüneyt; Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluVan province has micro-climate conditions although it is located in the Eastern Anatolian Region. Despite its high altitude, this feature of region allows many fruit species to grow. Vine is also one of the fruit species that adapts to ecological conditions of the region. Viticulture, an important income source for local people in the past, has quickly begun to lose its importance of thousand years. The current vineyard area and production of Van province is at low level. The majority of available vineyards is very old, unproductive and destroyed. In addition, it has been observed that vineyard areas have been increasingly reduced due to continuous destroy. The most important reasons of under developing of Van province’s viticulture are: the destroyed vineyards are not re-established, modern viticulture techniques are not known, suitable standard varieties are not determined, vineyards are used as settlement areas, and it has lower productivity and income. The existing problems of Van province’s Viticulture can be solved with the usage of technical and cultural practices of modern viticulture. Determination of region’s vineyard areas and production targets are important for the development of viticulture. Therefore, all research and training studies done for development of vineyard in the region where unemployment and from rural to cities immigration are available, should be supported. In this study, problems of Van province’s viticulture have been examined and some solutions have been suggested. In addition, the climatic conditions of the region have been evaluated in terms of viticulture.Master Thesis Researchs on Drying of Some Seeded Local Raisins Cultivars Grown in Gercüş (batman) Province(2021) Kapuci, Fatih; Uyak, CüneytBu çalışma, Gercüş yöresinde kurutmalık olarak değerlendirilen Bineteti ve Zeyti üzüm çeşitlerini farklı bandırma solüsyonları ve sergi yerlerindeki kuruma performanslarını ve kuru üzüm kalitelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada potasyum karbonat (% 3-5) ve zeytinyağının (% 1-1.5) değişik oranlardaki karışımından elde edilen bandırma solüsyonları ve iki farklı sergi yeri (beton ve beton + kanaviçe) kullanılmış ve üzümler güneşte kurutulmuştur. Elde edilen kuru üzümlerde kuruma süresi, kuruma randımanı, nem miktar, 100 tane ağırlığı, yüzey rengi değerleri [L*, a*, b*, Hue (h°) ve Kroma (C*)], toplam asitlik, pH, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivite parametreleri belirlenmiştir. Bandırılmış üzümlerin kontrole (natürel) göre, beton sergi yerinde, Bineteti çeşidinde 8 gün, Zeyti çeşidinde 9 gün, 'beton+kanaviçe' sergide ise her iki çeşidin de 10 gün daha erken kuruduğu saptanmıştır. Kuru üzümlerde nem miktarının Bineteti çeşidinde % 14.87-15.40, Zeyti çeşidinde % 14.75-15.45, kuruma randımanının Bineteti çeşidinde % 24.31-26.54, Zeyti çeşidinde % 18.63-20.20, kuru üzüm 100 tane ağırlığının Bineteti çeşidinde 127.98-142.80 g, Zeyti çeşidinde 77.27-88.06 g, L* değerinin Bineteti çeşidinde 28.25-39.77, Zeyti çeşidinde 30.20-39.83, toplam fenolik madde miktarının Bineteti çeşidinde 203.18-290.35 µg GAE/ml, Zeyti çeşidinde 134.30-235.05 µg GAE/ml, antioksidan aktivitenin Bineteti çeşidinde % 83.46-93.16, Zeyti çeşidinde % 78.18-90.48 değerleri arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.Article Şemdinli (Hakkâri)’De Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Göz Verimliliklerinin Belirlenmesi(2018) Doğan, Adnan; Uyak, CüneytBu araştırma, Şemdinli’de kendi kökleri üzerinde yetiştirilen Çekirdeksiz, Süleymani, Hurıst, Mılaki, Reşık, Keçimemesi, Veşifır ve Sipiyaşin üzüm çeşitleri üzerinde 2015 yılında yürütülmüştür. Araştırmada, üzüm çeşitlerinin göz verimliliklerinin saptanması ve optimum budama seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çeşitlerin göz verimlilikleri (somak sayısı/göz) yıllık dallar üzerindeki 1.boğumdan 10.boğuma kadar alınan tek gözlü çeliklerin sürmeye zorlanmasıyla oluşan sürgünler üzerindeki salkım taslaklarının sayılmasıyla belirlenmiştir. Sonuç olarak, Sipiyaşin çeşidinin 1-3 göz üzerinden; Süleymani, Hurıst, Mılaki, Reşık, Keçimemesi, Veşifır çeşitlerinin 4-5. göz üzerinden kısa, Çekirdeksiz çeşidinin ise 7. göz üzerinden uzun budanmasının uygun olduğu tespit edilmiştir.Article Siirt (Pervari) Yöresinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma(2011) Uyak, Cüneyt; Doğan, AdnanBu araştırma, Siirt ili Pervari ilçesinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla, 2008–2009 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, üretici bağlarında yetiştirilen üzüm çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çeşitlerin ampelografik özellikleri “Uluslararası Bitki Gen Kaynakları Merkezi” (IBPGR) tarafından oluşturulan “Üzüm Tanımlayıcıları” metoduna göre belirlenmiştir. Araştırma sonunda, Pervari yöresinde yetiştirilen 16 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L. türüne ait oldukları belirlenmiştir. Tane kabuk renginin 11 çeşitte ‘yeşil sarı’, üç çeşitte ‘koyu kırmızı mor’, iki çeşitte ‘kırmızı siyah’ olduğu tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerde, ortalama salkım büyüklüğü 139.30–266.40 cm², ortalama salkım ağırlığı 216.57–482.20 g, ortalama tane ağırlığı 2.17–5.75 g, suda çözünür kuru madde (SÇKM) %15–22 ve titre edilebilir asit 4.67–9.82 g/l arasında saptanmıştır. Olgunlaşma zamanı 13 çeşitte ‘geç’, Hacı Mendi, Hezirani ve Tarsus Beyazı çeşitlerinde ise ‘orta’ olarak bulunmuştur. Çiçek yapısının 13 çeşitte ‘erdişi’, Polati, Rötik ve Silopi çeşitlerinde ise ‘morfolojik erdişi fizyolojik dişi’ olduğu belirlenmiştir.Article Siirt İli Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri(2011) Uyak, Cüneyt; Kazankaya, Ahmet; Doğan, AdnanAraştırma Siirt ili bağcılığının mevcut durumunu, sorunlarını belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yörenin iklim faktörleri bağcılık açısından değerlendirilmiştir. Köyden şehre göçün yöredeki bağ alanı ve üzüm üretiminin sürekli azalmasına neden olduğu dikkat çekmiştir. Yeni bağ tesislerinin yapılamaması, bağcılık tekniğinin yeterince bilinmemesi, uygun standart çeşitlerin yetiştirilememesi, bağ alanlarının yerleşim yeri olarak kullanılması, verim ve gelir düşüklüğü yörede bağcılığın gerilemesinin önemli nedenleri arasında görülmüştür. İlin iklim özelliklerinin bağcılık açısından uygun olmasına rağmen yörede bağcılığın halen geleneksel yöntemlerle sürdürüldüğü dikkat çekmiş ve yöre bağcılığında karşılaşılan sorunların çözümünde, bağcılara verilecek teknik destek ve yönlendirmelerin bu sorunları büyük ölçüde çözebileceği kanaati hakim olmuştur.Article Üzüm Yaprak Rengini Belirlemede Farklı Bir Yaklaşım(2020) Uyak, Cüneyt; Doğan, AdnanBahçe tarımına yönelik çeşitli araştırmalarda da renk değerleri ve bu değerlerin değişimlerinin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Renk, renk faktörü, kalite ya da olgunluk belirleme ölçütü olarak kullanıldığı gibi hasat sonrası fizyolojisi ya da çeşitli biyotik ya da abiyotik stres şartlarına gösterdiği tepkiler belirlenirken de önemli bir kriterdir. Bu çalışma, dijital ortama aktarılan görüntülerin, yazılım desteğiyle değerlendirilmesi mantığıyla çalışmaktadır. Analizde OKI MB451 tarayıcıda 1200 dpi’da taranan ve JPEG formatında saklanan renkli görüntü kullanılarak ölçümlemeler yapılmıştır. Çalışmada hem yaprağı hem meyvesi tüketilen bir tür olması ve birçok bilimsel çalışma kapsamında renk özelliklerinin belirlenmesine ihtiyaç duyulması nedeniyle asma yaprakları kullanılmış, yapılmış olan ölçümler 3 farklı renk ölçme yöntemiyle karşılaştırılarak tablo halinde sunulmuştur. Bu yöntemle araştırıcıların ek bir cihaza gereksinim duymadan, bilgisayar, kamera veya ışık düzeneklerine sahip platform kamera yardımıyla ihtiyaç duyduğu sonuçlara ulaşabilmesi hedeflenmiştir. Sonuç olarak standart renk ölçüm metoduyla karşılaştırıldığında üç metot arasında önemli bir ilişkinin olduğu görülmüş; renk ölçer ve Photoshop ile yapılan ölçümler arasındaki ilişki (R 2=0.94-0,96) bulunmuştur. Bu çalışma renk değerinin belirlenmesinde Photoshop ile uygulanan metodun tekrar edilebilirliğinin ve güvenirliğinin yüksek olduğunu göstermiştir.Article Van İli Asma Gen Potansiyeli İçerisinde Önemli Bir Değer: Erciş Üzümü(2018) Çavuşoğlu, Şeyda; Uyak, Cüneyt; Doğan, Adnan; Keskin, Nurhan; Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluErciş üzüm çeşidi, Van ve çevresinde hüküm sürmüş medeniyetler için tarımsal ve kültürel bir değertaşımış, günümüzde de gerek fen bilimleri gerekse sosyal bilimler alanlarında birçok bilimsel çalışmayakonu olmuş bir çeşittir. Moleküler ve ampelografik tanımlaması yapılmış olan çeşidin, klon seleksiyonuçalışmaları da, belli bir aşamaya getirilmiştir. Yetiştiricilik, kimyasal içerik, biyotik–abiyotik streskoşullarına tepki ve muhafazaya uygunluk da çalışılan konular arasındadır. Erciş çeşidi, organik asit içeriğibakımından Öküzgözü’nden neredeyse iki kat daha yüksek bir potansiyel sergilemiştir. Bir araştırmada,tanelerinin makro ve mikro element içeriğinin yüksek olduğu vurgulanırken, bir araştırmada gallik asideyalnızca Erciş’te rastlanmıştır. Resveratrol içeriği yönüyle de Erciş, Cabernet Sauvignon, Öküzgözü veKalecik karası gibi popüler üzüm çeşitlerini geride bırakmıştır. In vitro çalışmalara da konu olan çeşit,kallus oluşturma oranı bakımından da yüksek bir potansiyele sahip olmuştur. Aşılı asma fidanı üretimi veaşı kaynaşmasının anatomik, histolojik ve biyokimyasal açıdan araştırıldığı bir doktora çalışmasında Ercişüzümü, kallus oranı en yüksek çeşit olarak saptanırken, farklı katlama ortamlarında, Hafızali çeşidi ilekarşılaştırıldığı bir çalışmada ise, aşı başarısı, kallus oluşum düzeyi, fidan randımanı ve 1. boy fidan oranlarıyönüyle de öne çıktığı bildirilmiştir. Bu çalışma ile Erciş üzüm çeşidinin Van İli asma gen potansiyeliiçerisindeki önemi, derlenmiş olan bazı bilimsel çalışmalar ışığında ortaya konulmaya çalışılmıştır.Article Van İli Bağcılığında Biyoçeşitlilik(2018) Keskin, Nurhan; Uyak, Cüneyt; Doğan, Adnan; Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluBağcılık kültürü, Van yöresinde geçmişten günümüze hüküm süren bütün medeniyetlerde önemini korumuştur. Erken Demir Çağına ait mezar ve şehir kalıntılarında karbonlaşmış üzüm çekirdeklerine rastlanmış olması, Van ve çevresinde üzüm yetiştiriciliğinin geçmişi hakkında bilgi vermektedir. Ancak yaşlıların tanımladığı çok sayıda mahalli çeşit, günümüzde ne yazık ki geniş alanlarda görülememektedir. Genotiplerin bir bölümüne artık rastlanmazken, birçok genotip ise çok az sayıda omca ile birkaç üzüm bağında gözlemlenmektedir. Yörede Erciş üzüm çeşidi dışındaki üzüm gen kaynaklarımız, yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bölgede bitkisel üretimi sınırlayan birçok ekolojik faktöre karşın varlığını binlerce yıldır sürdürmüş ve aralarında standart üzüm özelliği taşıyan genotiplerin de bulunduğu bu genetik mirasın korunması için acil önlemler alınması gerekmektedir. Yöre uzun yıllardır birçok araştırıcı tarafından taranmış, belirlenmiş olan mahalli çeşitler, farklı çalışmalarda moleküler düzeyde ya da ampelografik açıdan tanımlanmış, morfolojik ve pomolojik özellikleri, kimyasal içerikleri ve besin öğeleri yönüyle incelenmiştir. Bu çalışma ile yörede bu güne kadar yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanılarak bu genotiplere ait bilgilerin tek bir çalışmada toparlanması hedeflenmiştir. Her geçen gün yok olma tehlikesi ile yüz yüze olan bu mahalli çeşitlerden oluşmuş gen havuzunun kurulması konusunda atılacak adımlara öncülük edilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca çalışma, önceki yıllarda dikimi gerçekleştirilmiş bazı standart üzüm çeşitlerinin yöreye adaptasyonları konusunda da bilgiler içermektedir.Article Yüksekova (Hakkari) Yöresinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Tanımlanması(2018) Arslan, Tuncer; Uyak, Cüneyt; Doğan, AdnanBu çalışma Yüksekova (Hakkari) ve köylerinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla 2011-2012 yıllarında yürütülmüştür. Üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri “International Board for Plant Genetic Resources” (IBPGR) tarafından geliştirilen “Descriptors for Grape” metoduna göre belirlenmiştir. Yüksekova yöresinde yetiştirilen 12 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L. türüne ait olduğu belirlenmiştir. Tane kabuk rengi 6 çeşitte ‘yeşil sarı’ diğer 6 çeşitte ise ‘koyu kırmızı’ olarak tespit edilmiştir. Ortalama salkım ağırlığı Tırşık ve Tritelk çeşitlerinde ‘küçük’, Besirane, Mirani, Öküzgözü ve Reşmıv çeşitlerinde ‘büyük’, diğer çeşitlerde ise ‘orta’ olarak saptanmıştır. En düşük salkım ağırlığı Tritelk çeşidinde (193.50±17,78 g), en yüksek salkım ağırlığı ise Öküzgözü çeşidinde (576.30±48.22 g) belirlenmiştir. Asma başına ortalama verim 3.79-6.08 kg, suda çözünebilir kuru madde miktarı % 11- 19, titreedilebilir asit miktarı 6,00-16.30 g/l değerleri arasında değişim göstermiştir. Tüm çeşitler de çiçek yapısı ‘hermafrodit’ olarak belirlenmiştir.Article Yüksekova (HAKKÂRİ)’DE Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Göz Verimliliklerinin Belirlenmesi(2018) Kazankaya, Ahmet; Doğan, Adnan; Özatak, Ömer Faruk; Uyak, CüneytBu araştırma, Yüksekova’ da kendi kökleri üzerinde yetiştirilen Öküzgözü, Daufi, Mercani, Mercegül,Besirane, Savdani, Tırşık ve Zerik üzüm çeşitleri üzerinde 2016 yılında yürütülmüştür. Araştırmada,üzüm çeşitlerinin göz verimliliklerinin saptanması ve optimum budama seviyelerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Çeşitlerin göz verimlilikleri (somak sayısı/göz) yıllık dallar üzerindeki 1. boğumdan 10.boğuma kadar alınan tek gözlü çeliklerin sürmeye zorlanmasıyla oluşan sürgünler üzerindeki salkımtaslaklarının sayılmasıyla belirlenmiştir. Çeşitlerin göz verimliliklerinin (somak sayısı/göz) Mercegül(1.84), Öküzgözü (1.76), Daufi (1.80) ve Savdani (1.22) çeşitlerinde 5. göz seviyesinde, Mercani (1.66),Besirane (1.61), Tırşık (1.41) ve Zerik (1.66) çeşitlerinde ise 4. göz seviyesinde en yüksek olduğu tespitedilmiştir. Sonuç olarak, Mercegül, Öküzgözü, Daufi ve Savdani çeşitlerinin 5. göz üzerinden, Mercani,Besirane Zerik ve Tırşık çeşitlerinin ise 4. göz üzerinden orta uzunlukta budanmaları gerektiği ortayakonulmuştur.