Browsing by Author "Yörük, İbrahim Hakkı"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Determinantion of the Level of Vitamin C in Honey Produced From the Van Like Basin by Hpcl(2014) Tutar, Fidan; Yörük, İbrahim HakkıBu çalışmada, 2013 yılında, Van Gölü havzasında bulunan Bahçesaray, Çatak, Gürpınar ve Gevaş ilçelerinden alınan bal örneklerinin vitamin C düzeyleri tespit edilmiştir. Bal örneklerinin vitamin C analizi HPLC ile yapıldı. Bal örneklerinde C vitamini içeriği bakımından, ilçeler arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla, tek yönlü Varyans analizi (One-way ANOVA) yapılmıştır. Yapılan Varyans analizi sonucunda; ilçelerde üretilen balların C vitamini içeriği arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Duncan çoklu karşılaştırma testi (Duncan multiple comparison test) yapılmıştır. Analizler sonucunda, vitamin C bakımından en yüksek içeriğe sahip olan sonuçlara Gürpınar ilçesinde rastlanmıştır. HPLC analiz sonuçları sırası ile Gürpınar; 613.975± 26.35 μg/g, Gevaş; 576.515± 9.62 μg/g, Bahçesaray; 189.102± 19.18 μg/g ve Çatak; 174.407± 3.44 μg/g oranında vitamin C içeriği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Bal, Vitamin C, Van Gölü Havzası, HPLC.Master Thesis Determination of Mineral Levels in the Varieties of Some Melons (cucumis Melo L.c.v. Cucurbitaceae) Cultivated in Van Region(2019) Arvas, Mehmet Hanifi; Yörük, İbrahim HakkıBu tez çalışmasında, Van yöresinde yetiştirilen bazı kavun (Cucumis melo L.c.v./Cucurbitaceae) çeşitlerindeki mineral düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Alaköy mevkii ile Erciş ve Gevaş ilçelerinde yetiştirilen kavun numuneleri kullanılmıştır. Alaköy mevkii ile Erciş ve Gevaş ilçelerinden alınan kavunlarda bulunan Kalsiyum (Ca), Kadmiyum (Cd), Krom (Cr), Bakır (Cu), Demir (Fe), Potasyum (K), Magnezyum (Mg), Mangan (Mn), Sodyum (Na), Nikel (Ni), Kurşun (Pb) ve Çinko (Zn) minerallerinin düzeyleri tespit edilmiştir. Çalışmada Alaköy, Erciş ve Gevaş ilçelerine ait numunelerin Ca, Cr, Cu ve Mg elementleri ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmaz iken (p<0.05), Cd, Fe, K, Mn, Na, Ni, Pb ve Zn elementlerinin ortalamaları arasındaki fark önemli bulunmuştur(p<0.05).Doctoral Thesis Determination of Oxidative Stress Level (malondialdehyde(mda)), Some Antioxidant Enzyme Activities (reducedglutathione (gdh), Catalase (cat), Superoksit Dismutaz(sod)), and Ischemia Modified Albumin (ima) and Vitamin A, D, Elevels in Heart Failure Patients According To the Stage(2023) Demir, Derya Çay; Yörük, İbrahim Hakkı; Aladağ, NesimBu çalışmada, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim dalına müracaat eden, 18-100 yaş aralığındaki 4 evreye göre kalp yetmezliği tanısı alan, 60 gönüllü hastadan ve 60 gönüllü sağlıklı bireyden alınan kan örneklerinde; oksidatif stres düzeylerinin (MDA, IMA), antioksidan aktivitelerin (GSH, CAT, SOD) ve vitamin düzeylerinin (A, D, E) hem evrelere göre ve sağlıklı kontrollerle, hem de yaş ve cinsiyet bakımından karşılaştırılması yapılarak, bu parametrelerin hastalığın etyopatogenezi ve prognozu ile ilişkilendirilmesi amaçlandı. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular istatistiksel olarak anlamlıydı. MDA düzeyi evre D'de (1.27±0.03) diğer evrelere ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak farklı ve anlamlı derecede yüksek (p<0.05) bulundu. IMA düzeyi evre C'de (0.51±0,01) diğer evrelere ve kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). GSH aktivitesi bakımından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, CAT aktivitesi bakımından Evre A (0.0788841±0.0002536) diğer tüm gruplardan farklı ve anlamlı derecede yüksek (p<0.05) saptandı. SOD aktivitesinde evre C (10.33±0.87) ile evre A (12.59±0.70) arasındaki fark istatistiksel olarak önemli olup evre A anlamlı derecede yüksek (p<0.05) bulundu. A vitamini düzeyinde evre B (0.83±0.12), C (1.44±0.17) ve kontrol grubu (0.31±0.02) arasındaki fark istatistiksel olarak önemli olup evre C anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). D vitamini düzeyinde evre C (0.069±0.007) istatistiksel olarak anlamlı derecede en yüksek iken kontrol grubu (0.040±0.002b) anlamlı olarak en düşük bulundu (p<0.05). Vitamin E düzeyleri tüm gruplarda istatistiksel olarak benzerdi. Tüm parametreler için cinsiyetler arası fark önemsiz bulundu. Ayrıca tüm evrelerde CAT ve IMA arasında çok güçlü bir korelasyon (***1.00) görüldü. Bu bulgular doğrultusunda MDA ve IMA düzeyleri, SOD ve CAT aktiviteleri ile Vitamin A ve D düzeylerinin kalp yetmezliğinin prognoz ve etyopatogenezinde etkili olduğu söylenebilir. Anahtar kelimeler: Antioksidan enzimler, Kalp yetmezliği, Oksidatif stres, VitaminlerMaster Thesis Determining Vitamin E Levels With HPLC Method in Some Kind of Hazelnut Species Which Are Grown in the Akcaabat Region of Trabzon(2009) Çelik, Mustafa; Yörük, İbrahim HakkıBu çalışmada, HPLC ( Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ) yöntemi ile Trabzon ili Akçaabat yöresinde yetiştirilen bazı fındık çeşitlerindeki (Cavcava, Çakıldak, Karafındık, Tombul, Yassı Badem) Vitamin E düzeyleri tespit edilmiştir. Örneklerin kuru fındıklarındaki ?- tokoferol miktarları sırasıyla; 2.32 ± 0.07 µg/g, 4.09 ± 0.17 µg/g, 5.29 ± 0.25 µg/g, 1.59 ± 0.02 µg/g, 3.11 ± 0.08 µg/g ve ?- tokoferol miktarları çeşitlere göre sırasıyla; 12.72 ± 0.15 µg/g, 9.40 ± 0.14 µg/g, 10.14 ± 0.12 µg/g, 9.52 ± 0.14 µg/g, 7.52 ± 0.23 µg/g olarak bulunmuştur. Araştırmada yaş fındıklardaki ?- tokoferol miktarları sırasıyla; 1.30 ± 0.05 µg/g, 1.33 ± 0.02 µg/g, 1.26 ± 0.02 µg/g, 1.71 ± 0.03 µg/g 1.96 ± 0.06 µg/g ?- tokoferol miktarları da çeşitlere göre sırasıyla; 5.88 ± 0.14 µg/g 8.26 ± 0.13 µg/g 4.80 ± 0.06 µg/g 4.71 ± 0.08 µg/g 10.85 ± 0.13 µg/g olarak tespit edilmiştirMaster Thesis Finding the Levels of Vitamin E in Walnuts (Juglans Regia L.) by Hplc in Lake Van Basin(2008) Demirkan, Faruk; Yörük, İbrahim HakkıBu çalışmada, HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) yöntemi ile Van gölü havzasında bulunan Adilcevaz, Bahçesaray, Çatak, Edremit, Gevaş yöreleri ile Van merkezde yetiştirilen cevizlerde Vitamin E düzeyleri tespit edilmiştir. Örneklerin yaş cevizdeki ?- Tokoferol miktarları sırasıyla 2.36 ± 0.01 µg/g, 5.01 ± 0.31 µg/g, 6.23 ± 0.15 µg/g, 7.20 ± 0.28 µg/g, 3.99 ± 0.46 µg/g, 5.05 ± 0.30 µg/g ve ?-Tokoferol miktarlarıda bölgelere göre sırasıyla 23.80 ± 0.52 µg/g, 16.54 ± 1.08 µg/g, 14.82 ± 0.46 µg/g, 17.34 ± 0.78 µg/g, 11.91 ± 0.40 µg/g, 15.57 ± 0.90 µg/g olarak bulunmuştur. Araştırmada kuru cevizdeki ?- Tokoferol miktarları sırasıyla 5.13 ± 0.26 µg/g , 6.84 ± 0.31 µg/g , 7.58 ± 0.40 µg/g, 10.49 ± 0.51 µg/g, 8.65 ± 0.34 µg/g, 5.82 ± 0.19 µg/g ve ?-Tokoferol miktarlarıda bölgelere göre 33.10 ± 1.65 µg/g, 21.97 ± 0.87 µg/g, 20.98 ± 0.83 µg/g, 29.19 ± 0.80 µg/g, 21.09 ± 0.24 µg/g, 18.41 ± 0.82 µg/g olarak tespit edilmiştir.Anahter kelimeler: Ceviz, Vitamin E, Van gölü havzası, HPLC, TokoferolOther Retinol Asetat, Vitamin A Palmitat, Alfa ve Gama Tokoferol'ün Geri Dönüsümlü Yüksek Performansli Sivi Kromatografisi ile Ayrilmasi ve Bu Vitaminlerin Van Gölü Baliginda (Chalcalburnus Tarichi) Tayini(1997) Sağmanlıgil, Hülya; Yörük, İbrahim Hakkı; Akyüz, Arzu; Testereci, Haluk-Master Thesis The Determination of the Oil and Essential Fatty Acids Ratios of Some Hazelnut Kinds (Corylus Avellana L.) Grown in Akcaabat Region of Trabzon Province(2010) Cenk, Muharrem; Yörük, İbrahim HakkıBu çalışmada, 2009 hasat döneminde, Trabzon İli, Akçaabat Yöresinden temin edilen, Karafındık, Cavcava, Çakıldak, Tombul, Yassıbadem fındık çeşitlerinin yaş ve kuru numunelerinin yağ oranları ile esansiyel yağ asitlerinden linoleik asit (18:2, ?-6) ve linolenik asit (18:3, ?-3) oranları tespit edilmiştir. Fındık çeşitlerine ait numunelerin Soxhlet aparatında ekstraksiyonu sonucunda kuru numunelerin yaş numunelerden daha yüksek yağ içerdiği tespit edilmiştir. Çeşitlerin yağ oranlarının sırası ile yaş numunelerde %48.71, %33.08, %16.76, %24.60 ve %31.02, kuru numunelerde %53.87, %57.67, %60.19, %67.92 ve %59.87 olduğu tespit edilmiştir.Fındık çeşitlerinin yaş ve kuru numunelerinden elde edilen yağ örneklerindeki yağ asitleri metil esterlerine dönüştürülerek gaz kromatoğrafi (GC) yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, yaş numunelere ait yağ örneklerinin sırası ile %10.91±0.104, %9.98±0.031, %8.21±0.017, %14.68±0.177 ve %10.76±0.037 oranlarında linoleik asit, %0.08±0.000, %0.07±0.003, %0.06±0.000, %0.08±0.000 ve %0.07±0.000 oranlarında linolenik asit içerdiği tespit edilmiştir. Kuru numunelere ait yağ örneklerinin ise %7.94±0.032, %25.76±0.138, %19.81±0.106, %8.82±0.035 ve %20.85±0.032 oranlarında linoleik asit, %0.08±0.000, %0.12±0.002, %0.12±0.002, %0.08±0.000 ve %0.11±0.000 oranlarında linolenik asit içerdiği tespit edilmiştir.Doctoral Thesis The Investigation of the Seasonal Changes in the Some Antioxidant and Fatty Acid Levels of Rainbow Trouts (Oncorhynchus Mykiss) Breeded in Çatak District of Van Country(2012) Yeltekin, Aslı Çilingir; Yörük, İbrahim HakkıBu çalışmada, alabalıklarda antioksidan ve yağ asitlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi amacıyla 2010 yılı mevsimlerinin ikinci aylarının ikinci hafta sonlarında Van'ın Çatak ilçesinde bulunan EL-FA alabalık üretim tesisinden balık numunesi temin edilmiştir. Her mevsimde 15 er adet 200-250 g'lık porsiyon balık olmak üzere toplamda 60 adet Gökkuşağı alabalığı alınmıştır. Balıklardan aynı şekilde kan ve kas dokusu alındıktan sonra plazma ve eritrosit paketleri elde edilip derin dondurucuda dondurulmuştur. Alabalık kas dokusunda retinol, -tokoferol, vitamin C, MDA ve yağ asidi, plazma örneklerinde retinol, -tokoferol, vitamin C ve MDA, eritrosit paketlerinde ise SOD, GSH-Px ve CAT düzeyleri tespit edilmiştir. Kas dokusunda bulunan retinol, -tokoferol, vitamin C ve MDA istatistiksel olarak (p<0.0001) düzeyinde. Plazma -tokoferol, vitamin C ve MDA değişimleri istatistiksel olarak (p<0.0001) düzeyinde, retinol seviyesi (p<0.005) düzeyinde önem göstermiştir. SOD, CAT ve GSH-Px seviyeleri arasındaki farklılık (p<0.0001) düzeyinde önem göstermiştir. Yağ asitleri analizlerinde 20 adet yağ asidi tespit edilmiş olup mevsimlere göre C22:1n9 yağ asidi (p<0.05) düzeyinde, C12:0, C16:0, C22:6n3 yağ asitleri (p<0.01) düzeyinde ve geriye kalan C14:0, C15:0, C16:1, C18:0, C18:1n9, C18:2n6c, C20:0, C18:3n6, C20:1, C18:3n3, C20:2n9, C20:3n6, C20:3n3, C20:5n3, C20:4n6, C22:5n3 yağ asitleri ise (p<0.001) düzeyinde değişim göstermiştir.Sonuç olarak vitamin A, C, E, MDA, SOD, CAT, GSH-Px, ve yağ asitleri düzeylerinin mevsimler arasında önemli farklılıklar gösterdiği ve özellikle sonbahar mevsiminde gözlenen değişimlerin dikkat çeker nitelikte olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Sözcük: Alabalık, antioksidan enzimler, antioksidan vitaminler, yağ asiti.