Browsing by Author "Yaviç, Adnan"
Now showing 1 - 11 of 11
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bitlis Yöresi Ümitvar Ceviz (Juglans Regia L.) Tiplerinin Belirlenmesi(2017) Piral, Kasım; Encu, Tarık; Yaviç, Adnan; Kazankaya, Ahmet; Doğan, AdnanBu araştırmada; 2008-2010 yılları arasında Bitlis yöresinde tohumdan yetişen ceviz popülâsyonu içerisinde ümitvar genotiplerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tohumdan yetişen 80 genotipten meyve örneği alınarak seleksiyon kriterleri doğrultusunda 15 adet ümitvar genotip selekte edilmiştir. Selekte edilen genotiplerde meyve ağırlıkları 10.16-17.33 g, iç ağırlıkları 4.40-7.74 g, iç oranları % 32.50-57.47 ve kabuk kalınlığı 1.18-2.82 mm, arasında değiştiği belirlenmiştirMaster Thesis Determination of the Performances of Some Standard Apple Varieties Grafted on M9 Rootstock Grown in Kurtalan (siirt) Ecological Conditions(2020) Ceylan, Hediye; Yaviç, AdnanBu çalışma, Kurtalan (Siirt) ekolojik şartlarında elma üretiminde yagın olarak kullanılan M9 bodur anacı üzerine aşılı; Buckeye Gala, Granny Smith, Golden Clon B, Jeromine, Fuji ve Pink Lady elma çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada; elma çeşitlerinin fenolojik, morfolojik, pomolojik, kimyasal özellikleri ile meyve ve sürgün gelişimleri incelenmiştir. Çeşitlerin çiçeklenme periyodu 23 Mart (Buckeye Gala) ile 31 Mart (Fuji), 12 Nisan (Buckeye Gala) ile 15 Nisan (Granny Smith), hasat ise 19 Ağustos (Buckeye Gala) ile 10 Kasım (Pink Lady) arasında değişiklik göstermiştir. Çeşitler arasında ağaç başına verim 1.55±0.13 kg ile fuji çeşidi ve 2.77±0.03 kg ile Jeromine çeşidi tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 103.7±4.93 g (Buckeye Gala) ile 186.89±7.41 g (Fuji) arasında, meyve eni 62.23±1.5 mm (Buckeye Gala) ile 74.15±0.9 mm (Fuji) arasında, meyve boyu 53.84±0.9 mm (Buckeye Gala) ile 68.92±1.26 mm (Golden Clon B) arasında ve meyve eti sertliği ise 8.27±0.55 lb (Fuji) ile 11.01±0.18 lb (Granny Smith) arasında olduğu tespit edilmiştir. Çeşitlerin pH değeri 3.73±0.03 (Granny Smith) ile 4.47±0.12 (Buckeye Gala) arasında, suda çözünebilir kuru madde miktarı %14.25±0.42 (Granny Smith) ile %16.48±0.5 (Golden Clon B) arasında ve titre edilebilir asit miktarı ise %0.21±0.01 (Golden Clon B) ile %0.68±0.03 (Granny Smith) arasında tepit edilmiştir.Doctoral Thesis Determination of the Yield, Quality and Some Biochemical Properties of Ferragnes and Ferraduel Almond Varieties Growed With Conventional and Good Farming Practices in Bisimil District of Diyarbakir(2023) Çakmak, Sevgi Sümerli; Yaviç, Adnan; Şimşek, MikdatBu çalışmada, 2021-2022 yılları arasında Diyarbakır ilinin Bisimil ilçesi'nde iyi tarım (İT) ve konvansiyonel tarım (KT) uygulamaları ile yetiştiricilik yapılan bahçelerde Ferragnes ve Ferraduel badem çeşitlerinin verim, kalite ve bazı biyokimyasal içerikleri mukayese edilmiştir. Ortalama değerlere göre ağaç başına verim 12 kg (İT), 12-14 kg (KT); kabuklu meyve ağırlığı, 3.52-4.82 g (İT), 3.55-5.17 g (KT); iç badem ağırlığı 1.21-1.39 g (İT), 1.0-1.45 g (KT); iç oran açısından %25.16-36.35 (İT), %21.85-34.09 (KT) arasında değişmiştir. Ortalama değerlere göre protein içeriği %23.30-25.92 (İT), %22.61-23.85 (KT); toplam yağ içeriği %50.02-51.91 (İT), %50.27-51.59 (KT); oleik asit (C18:1) %74.83-78.06 (İT), %70.89-79.06 (KT); palmitoleik asit %0.67-0.84 (İT), %0.72-0.85 (KT); linoleik asit %12.73-15.18 (İT), %11.90-18.32 (KT); stearik asit (C18:0) Ferragnes çeşidinde %1.71-1.94 (İT), %1.84-2.19 (KT); palmitik asit (C16:0) %6.23-7.07 (İT), %6.24-7.70 (KT) aralığında değişmiştir. Konvansiyonel tarım uygulamasında öne çıkan yağ asitleri, oleik asit, palmitoleik asit, stearik asit, margarik asit ve palmitik asit iken iyi tarım uygulamasında ise heptadesenoik ve linoleik olduğu tespit edilmiştir. İyi tarım uygulamaları K, P, Ca, Mg, Na, Cu ve Mn içeriği bakımından konvansiyonel tarım uygulamalarına göre daha yüksek değerler göstermiştir. Doğal dengeyi bozmayan, insan sağlığını tehdit etmeyen, çevre dostu ve tarımda sürdürülebilirliğe katkı sağlayan bu çalışma gelecek yıllarda yapılacak bilimsel araştırmaların projelendirilmesinde önemli bir referans niteliği taşımaktadır. Türkiye ve dünya'da Ferragnes ve Ferraduel badem çeşitlerin konvansiyonel ve iyi tarım uygulamalarına dair bir araştırmaya rastlanmadığından dolayı, bu çalışma büyük bir öneme sahiptir. Anahtar kelimeler: Badem, Biyokimyasal özellikler, İyi tarım uygulaması, Konvansiyonel tarım uygulamasıMaster Thesis Effects of Calcium, Boron, and Humic Acid Foliar Application on Agromorphological and Biochemical Properties of Pomegranate Tree (punica Granatum L.) Cv. Smaqulli Grown in Erbil Region(2021) Salıh, Hunar Baba; Yaviç, Adnan; Taha, Shler MahmoodBu çalışma 2019-2020 yıllarında Kuzey Irak'ın Erbil Bölgesi Smaqulli yöresinde yerel nar çeşidi yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübre karışımlarının nar ağacının büyümesi ve meyve kalitesi üzerine ayrı ayrı veya kombinasyon halinde, humik asit (0, 3 ve 6 g L-1), kalsiyum (0, 2 ve 4 ml L-1 ) ve bor (0 ve 2 g L-1) dozlarının yapraktan uygulanmasının etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tam çiçeklenme döneminde, iki ve dört hafta sonra olmak üzere üç farklı dozda HA ve Ca ile iki farklı dozda B uygulamaları yapılmıştır. Araştırma, 3 tekerrürlü olarak tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre düzenlenmiştir. Numuneler hasat döneminde toplanmış ve kuru biyokütle, meyve kalitesi, klorofil içeriği ve besin alımı analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, yapraktan uygulanan HA, Ca ve B dozlarının nar ağacının toplam tohum, kabuk ve korteks ağırlığı, meyve ağırlığı, ağaç başına meyve sayısı, verim, yaprak kuru ağırlığı, klorofil içeriği, yaprak alanı, 100 tohum ağırlığı, C vitamini, kalsiyum korteksi, yaprakta azot, fosfor, kalsiyum ve bor içeriği, bor korteksi, meyve boyutu, meyve uzunluğu, meyve çapı, pH, (TSS), (TA) ve anthocyanin gibi parametrelerinin çoğunu önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Bu konuda en belirgin etki, 3 g HA L-1 + 4 ml Ca L-1 ve 2 g B L-1 dozlarının ayrı ayrı veya kombinasyon halinde uygulanmasıyla elde edilmiştir. HA + Ca ve B uygulamaları en önemli parametre olan meyvenin çatlamasında önemli bir farka neden olmamıştır. Bu çalışma, HA + Ca ve B uygulamalarının nar ağacının büyümesini ve verimini artırdığını göstermiştir. Anahtar kelimeler: Biyokimyasal, Bor, Hümik asit, Kalsiyum, Morfolojık, NarMaster Thesis Effects of Some Organic Fertilizers Foliar Application on Growth, Fruit Quality and Quantity of Apple Tree (m. Communis L.) Cv. İbrahimi in Baghdad Area(2023) Al-ghanım, Faten Shakır Rashıd; Yaviç, Adnan; Al-hadethi, Mustafa Eiada AddayBu araştırma, Ayva anacına aşılı beş yaşındaki İbrahimi elma çeşidine ait ağaçlara farklı dozlarda yapraktan uygulanan Moringa yaprak ekstraktl ve sıvı organik gübre ile topraktan uygulanan hümik asidin ağaç gelişimi ile meyve verim ve kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla 2022-2023 yıllarında Bağdat yöresinde yülütülmüştür. Moringa yaprak ekstraktı 0, 10 ve 20 g/L, sıvı organik gübre 0 ve 10 ml/ağaç, hümik asit ise 0, 5 ve 10 g/ağaç dozlarında kullanılmıştır. Deneme tesadüfblokları deneme desenine göre üç tekeniirlü olarak tasarlanmış ve toplamda 54 ağaç kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda: Moringa yaprağı ekstraktının 20 g/L konsantrasyonundaki uygulaması, hümik asitin 10 g/ağaç dozu ve toprağa uygulanan sıvı organik gübrenin; ağaç gelişimi, meyve verimi ve kalitesi üzerinde olumlu etkileri olmuştur. Uygulamalarda faktörler arasındaki ikili ve üçlü etkileşimler sonucu, tüm bitkisel büyüme ve meyve özellikleri ile yaprak mineral içeriği gibi parametrelerde farklı anışlar meydana geldiği saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Bağdat, elma, moringa, organik gübrelerDoctoral Thesis The Effects of Variousfertilizer Compositions on Fruit Quality and Productivity of the Figtree (ficus Carical.) Cv. Benatty in Duhok, Iraq(2025) Mustafa, Hemın Jalıl; Yaviç, Adnan; Salıh, Shukri HajiBu araştarma ile 'Benatty' incir çeşidinin büyüme özellikleri, verim performansı ve meyve kalitesi üzerinde organik gübre, üre ve nano gübre uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Organik gübre, üre ve nano gübrelerin kontrol uygulamasına göre gerek bireysel gerekse kombinasyon şeklindeki uygulamarı ağaç ve meyve gelişim parametreleri ve besin içerikleri (vejetatif büyüme özellikleri, yaprak protein ve besin içerikleri, meyve verim ve kalite özellikleri, meyve besin içerikleri) üzerinde önemli etkileri olmuştur. 20 kg ağaç-1 organik gübre + %1,5 üre kombinasyonu sürgün uzunluğu, yaprak alanı, yaprak kuru maddesi, yaprak toplam proteini, yaprak besin içeriği (azot, fosfor ve magnezyum), ağaç başına toplam meyve sayısı, ağaç başına toplam verim, hektar başına toplam verim, toplam çözünür katı madde, toplam flavonoidler, toplam karotenoidler, meyve besin içeriği (fosfor ve kalsiyum) değerlerini iyileştirmiştir. 20 kg ağaç-1 organik gübre + %0,75 üre kombinasyonu yaprak toplam klorofil içeriği, yaprak besin içeriği (potasyum, demir ve çinko), meyve kuru ağırlığı, toplam çözünebilir katı madde, C vitamini, toplam antioksidanlar, toplam fenoller ve meyvenin potasyum içeriğini önemli ölçüde artırmıştır. 20 kg ağaç-1 organik gübre + 4 mL L-1 nano gübre kombinasyonu sürgün uzunluğu, yaprak alanı, yaprak toplam klorofil içeriği, yaprak kuru maddesi, yaprak toplam proteinleri, yaprak azot içerikleri, meyve çapı, ağaç başına toplam meyve sayısı, ağaç başına toplam verim, hektar başına toplam verim, toplam çözünür katı madde, toplam fenoller, toplam proteinler ve meyve besin içeriklerini (nitrojen ve demir) artırmıştır. 4 mL L-1 nano gübre + üre %1.5 kombinasyonu sürgün uzunluğu, yaprak alanı, yaprak kuru maddesi, yaprak besin içeriği (fosfor ve magnezyum), ağaç başına toplam meyve sayısı, toplam çözünebilir katı madde, toplam karotenoid ve meyve kalsiyum içeriğinde önemli iyileşmelere neden olmuştur. Üçlü kombinasyon olarak uygulanan 20 kg ağaç-1 organik gübre + 4 mL L-1 Nano gübre + %1,5 üre uygulaması da sürgün uzunluğunu, yaprak toplam klorofil içeriğini, yaprak kuru maddesini, yaprak toplam proteinlerini, yaprak besin maddesi içeriklerini (azot, fosfor ve magnezyum) iyileştirmiştir.Article Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus Spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri(2016) Yaviç, Adnan; Encu, Tarık; Taylan, Adnan; Balcı, HaydarBu araştırma 2013- 2014 yılları arasında Hakkâri İlinin Şemdinli İlçesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, farklı renklerdeki alıçların pomolojik ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Çalışmanın yapıldığı Şemdinli (Hakkâri) İlçesine bağlı köylerde bir ön eleme ile belirlenen 39 alıç ağacı üzerinde iki yıl numune alınarak çalışma yapılmıştır. Bu genotiplerin meyvelerinde pomolojik analiz olarak meyve ağırlığı, meyve büyüklüğü, çekirdek sayısı, çekirdek ağırlığı ve meyve eti oranı gibi değerler incelenmiştir. Bununla birlikte kimyasal analizler olan pH, SÇKM, TA ve şeker içerikleri belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda meyve ağırlığı 2.16- 4.89g aralığında, meyve eti oranı %77.86- %85.99 aralığında tespit edilmiştir. Netice olarak incelenen tiplerden 16 genotipin ümitvar olduğu kanaatine varılmıştır. En yüksek meyve ağırlığı Sarı renkli A-4 genotipinde 4.89 g, en düşük meyve ağırlığı ise kırmızı renkli L-9 genotipinde 2.16 g olarak ölçülmüştür. Sarı renkli alıç meyvelerinde glikoz ve sakaroz hakim şeker iken siyah ve kırmızı alıç meyvelerinde glikoz ve früktoz hakim şeker olarak tespit edilmiştir. Ümitvar olarak tespit edilen 16 genotipin 7 tanesi \"sarı\", 5 tanesi \"kırmızı\", 3 tanesi \"siyah\" ve 1 tanesi \"beyaz\" kabuk rengine sahiptir. Bu araştırma alıç meyvesi üzerinde yapılacak çalışmalara basamak oluşturacak sonuç ve değerlendirmeleri içermektedir.Master Thesis Investigation of the Performance of Local Walnut Genotypes and Foreign Varieties Grown in the Ağartı Region of Tuşba District, Van Province(2024) Engin, Gülfidan Güç; Yaviç, AdnanBu çalışma Van ili Tuşba ilçesi Ağartı yöresinde yetiştirilen bazı mahalli ceviz genotipleri ile fernor ve fernette ceviz çeşitlerinin performansları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada ceviz ağaçlarının morfolojik özelliklerinin yanı sıra, fenolojik özellikler ve meyve özellikleri UPOV kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Van İli Tuşba İlçesi Ağartı yöresi ekolojik koşullarında verim ve meyve kalite kriterleri açısında öne çıkan 12 adet ceviz genotipi belirlenmiştir. Kabuklu meyve ağırlıkları 10.98- 23.86g, İç ağırlıklar 5.18-10.36g ve randıman oranları ise %5.18-10.36 arasında bulunmuştur. Yörede yetiştirilen fernor ve fernette ceviz çeşitlerinin performansları bakımından yöre ekolojisine uygun olduğu tespit edilmiştir. Araştırma alanına giren birkaç tane fernor ve tozlayıcısı fernette'den oluşan ceviz bahçelerindeki adaptasyon analizi için henüz 5-6 yaşındaki ceviz bahçeleri olduğu için sağlıklı bir değerlendirme yapılması mümkün olmamakla beraber ilk yıllardaki adaptasyonları olumlu olarak değerlendirilmiştirMaster Thesis Some Trees and Fruit Characteristics of Important Standard and Local Pomegranate (punica Granatum L.) Cultivars Grown in Kocakoy (diyarbakir) District(2018) Burkan, Semra; Yaviç, Adnan; Şimşek, MikdatBu çalışmada Kocaköy (Diyarbakır) ilçesinde yetiştirilen önemli standart ve mahalli nar çeşitlerinin bazı ağaç ve meyve özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, 2 standart nar çeşidi (Hicaz ve Zivzik), 5 mahalli nar çeşidi (HınaraTırş, Hınara Zer, Hınara Meğoş, Hınara Şirin ve Hınara Sor) ve 2 yerel nar genotipi (Hınar 1 ve Hınar 2) üzerinde çalışılmıştır. Araştırmada meyve ağırlıklarının 129. 9 -314.59 g; meyve boylarının 54.78-74.28 mm; meyve enlerinin 62.92-86.43 mm; meyve hacimlerinin 129.2-293.5 ml; meyve suyu miktarlarının 34.9-90.9 ml; meyve yoğunluklarının 1.0-1.23 g/ml; 100 dane ağırlıklarının 24.46-37.69 g; kaliks boylarının 9.65-21.0 mm ve kaliks enlerinin 16.4-27.6 mm; şekil indeksleri 0.69-0.94 arasında değişmiştir. Ayrıca SÇKM miktarları % 14.60-17.29; titre edilebilir asitlik % 4.02-24.51; pH 2.55-4.15 ve arasında değişmiştir. Bunun yanında genotip ve çeşitlerin kabuk alt zemin rengi, üst zemin rengi, çekirdek sertliği, meyve tadı, dane rengi, üst odacık sayısı, alt odacık sayısı, odacıkların görünümü, daneleme kolaylığı ve meyve posa ağırlıkları belirlenmiştir.Article Van Gölü Havzası Farklı Lokasyonlarından Alınan Ceviz Tohumlarında Çimlenme Sonrası Kök Kesimi Uygulamasının Çöğür Gelişimi Üzerine Etkisi(2016) Encu, Tarık; Yaviç, Adnan; Kazankaya, Ahmet; Doğan, Adnan2014-2015 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümüne ait üretim seralarında yürütülen bu araştırmada; materyal olarak Van Gölü havzasının farklı lokasyonlarından alınan ceviz tohumları kullanılmıştır. Sert kabuklu meyve türlerinden olan ceviz tohumlarında çimlenme sonrası kök kesimi uygulamasının çöğür gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, denemede üç farklı uygulama (5 cm'den radisil kesimi, 7 cm'den radisil kesimi ve kontrol) yapılmıştır. Köklendirme ortamından çimlenme sonrası sökülen ceviz çöğürlerinin 1/3'ü radisil kesimi yapılmadan tüplere şaşırtılmış, 1/3'ü çimlenme ortamına tekrar dikilmiştir. Araştırmada, kontrol grubunda olan çöğürlerin genel olarak sürgün gelişimleri ile ilgili iyi performanslar gösterdiği, bununla birlikte 7 cm'den radisil kesilen çöğürlerde ise, kök ile ilgili gelişim parametrelerinin daha olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır. Çöğür performanslarında ceviz tohumun alındığı bölgenin de etkili olduğu belirlenmiştir.Article Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans Regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri(2016) Yaviç, Adnan; Kazankaya, Ahmet; Doğan, Adnan; Başer, Serpil; Çelik, FeritCeviz yetiştiriciliğini olumsuz etkileyen en önemli iklim faktörlerinden biri ilkbahar geç donlarıdır. Cevizin vejetasyona başlamasından sonra, hava sıcaklığının en az -2-3°C 'ye düşmesi sonucu, yeşil aksam özellikle sürgün uçları soğuktan zarar görmektedir. Türkiye'de 2013 yılında gerçekleşen ilkbahar geç donları nedeniyle ceviz üretiminde ve veriminde ciddi anlamda kayıplar söz konusu olmuştur. Van Gölü havzasında don zararından etkilenmeyen ve o yıl verim veren 83 genotip belirlenerek işaretlenmiştir. 2014-2015 yılları arasında yürütülen bu çalışmada; yörenin tohumdan yetişmiş, geç vejetasyona başlayan ceviz popülasyonları incelenmiştir. Meyve özellikleri dikkate alınarak iç ağırlığı yüksek olan ilk 25 genotip seçilmiştir. Meyve ağırlığı 11.46-16.25 g, kabuk ağırlığı 4.46-8.27 g, iç ağırlığı 6.61-8.25 g, iç oranı %45.79-61.08, protein oranı %12.55-21.34, toplam yağ oranı %63.99-69.34, nem oranı %2.09-3.87 ve kül oranı %1.33-2.50 arasında belirlenmiştir. Genotiplerde 100 g iç meyvede makro ve mikro element içerikleri de analiz edilmiştir. Genotiplerin meyvelerinde ortalama %2.44 N, 297.5 mg P, 442.6 mg K, 331.9 mg Mg, 186.8 mg Ca, 169.1 mg S, 1.88 mg Na, 2.58 mg Fe, 2.86 mg Mn, 2.29 mg Zn ve 1.34 mg Cu içerdikleri saptanmıştır.