Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/1
Browse
Browsing Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 28721
- Results Per Page
- Sort Options
Research Project Research Project Research Project Pelin (Artemisia Vulgaris L.)'le Fındık Bahçelerinde Kimyasal Mücadele İmkanları Üzerinde Araştırmalar(1984) Güncan, AhmetDoğu Karadeniz kıyı şeridinde özellikle genç fındık bahçelerinde sorun oluşturan pelin (Artemisia vulgaris L. )'le mücadele amacıyla değişik herbisitler denenmiş ve bunlardan 2,4-DP (286-576 cc/dek) 'nin pelinleri kökleriyle birlikte % 50-95, Glyphosate(200-400 cc/dek) 'nin % 70-80, Fosamin (100-300 cc/dek)'nin % 30-70, Fosaminin'in yüksek dozunun (700 cc/dek) veya bu dozun iki farklı devrede uygulanmasının (200 cc/dek+500 cc/dek) pelinleri, %80-90 oranında öldürdüğü bulunmuştur . 2,4,5-T'nin ise (100-300 cc/dek) pelinlere düşük oranda (%30-50) etkili olduğu saptanmıştır. Denemeğe alınan herbisitlerden Fosamin en yüksek etkililiği pelinler 4-10 cm, diğerleri 15-25 cm. boyunda iken göstermiştir.Article The Drawbacks of Rural Development in a Developing Country(1985) Ahmet, A.Research Project Samsun Azot Sanayi ve Karadeniz Bakır İşletmeleri Baca Emisyonlarının Çevredeki Tarım Alanlarına ve Bitkisel Ürüne Etkilerinin Araştırılması(1987) Haktanır, Koray; Oskay, Kemal S.; Zabunoğlu, Sevim; Karaçal, İlhan-Research Project Asit Aktivasyonunun Bir Bentonit Kilinin Adsorplama Özeliklerine Etkisi(1988) Ceylan, Hasan; Sarıkaya, Yüksel Ve Diğerleri; Bozdoğan, İhsan-Master Thesis Investigation of Some Properties of Polystyrene by Inverse Gas Chromatography(1990) Karagöz, Mustafa Hamdi; Özdemir, EyüpBu çalışmada plistrien-n-alkol sistemlerinin termodinamik özellikleri invers gaz kromatografisi tekniği ile incelendi. Bu amaçla, destek olarak kullanılan chromosorb W üzerine kaplanan polistrien bakır kolon içine doldurularak değişik sıcaklıklarda üzerine alkoller enjekte edildi ve spesifik alıkonma hacimleri tayin edildi. (1/T; lnVg0) grafiğinden polistrienin camsı geçiş sıcaklığı 373 K bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda polistrien üzerinde alkollerin adsorbsiyon ısılarının etil alkol < n-propil alkol < n-bütil alkol sırasına göre arttığı tespit edildi. Tg (camsı geçiş sıcaklığı) üzerinde sorbsiyon için probların ▵G1S, ▵S1S ve ▵H1S değerleri tayin edildi. Sonsuz seyreltik hal için probların ağırlıkça aktiflik kesri (a1/w1)∞, flory-huggins parametresi X, kısmı molar serbest enerji ▵G1∞ ve kısmi molar ısı ▵H1∞ değerleri bulundu. Bu değerler polimer-nonsolvent sistemleri için bulunan değerlerle uygunluk gösterdi. Flory-huggins X değerinden faydalanılarak polistrienin çözünürlük parametresi 𝛿2 bulundu. Çözünürlük parametresinin sıcaklıkla azaldığı görüldü.Master Thesis The Production of Five Reel Homogeneous Linear Forms(1990) Görentaş, Necat; Dalgın, HasanBeş reel homojen lineer formun çarpımı için minimum değerin bulunması amaçlanmıştır. Bu minimum değerin bulunması için gerekli önteoremler verilmiş ve ispatları yapılmıştır.Research Project Deneysel Olarak Ccl4 Verilen Ratlarda Vitamin E + Selenyum ve Nigella Sativa (Çörekotu)' Nun Karaciğer Nekrozunu Engelleyici Etkisi(1990) Şahin, Ali; Alkan, Musa; Dede, Semiha; Oto, Gökhan; Dağoğlu, Gürdal; Yener, ZabitBu çalışmada, ratlarda karbontetraklorür ($CCL_4$) ile deneysel oluşturulan karaciğer nekrozunun engellenmesinde Nigella sativa (çörekotu)'nın etkisi araştırıldı. Çörekotunun antioksidan etkisinin karşılaştırılabilmesi amacıyla, yaygın olarak bilinen antioksidan vitamin E ve selenyum minerali seçildi. Denemede 40 adet rat kullanıldı ve her grupta sekiz rat bulunacak şekilde A,B,C,D,E gruplarına ayrıldı. A grubu kontrol olarak belirlendi ve deneme boyunca diğer gruplara içinde $CCL_4$ verilen aynı miktar parafin likid intraperitoneal (i.p.) uygulandı. B grubuna yalnızca likid parafin içinde $CCL_4$ i.p. verildi. C grubuna, i.p. olarak likid parafin içinde $CCL_4$ ve vitamin E+selenyum kombinasyonu ticari bir preparat i.m. uygulandı. D grubuna i.p. olarak likid parafin içinde $CCL_4$, i.m. olarak vit E+Se preparatı ve standart rat peletine %10 oranında katılmış çörekotu ad libitum verildi. E grubuna ise, i.p. olarak likid parafin içinde $CCL_4$ ve standart rat peletine %10 oranında katılmış çörekotu ad libitum verildi. Tüm gruplardan 4 kez, kontrol grubundakilerden bir de deneme başlangıcında olmak üzere 5 kez kan alındı ve bu örneklerde MDA,GSH-Px,SOD,ALT,AST,GSH, serüloplazmin analizleri yapıldı. Biyokimyasal olarak B grubunda lipid peroksidasyon ürünlerinin ve antioksidan enzimlerin belirgin bir şekilde arttığı görüldü. En az % ağırlık kaybı E grubunda gözlendi. Karaciğer örneklerinde en az nekroz oranı D grubunda saptandı. Histopatolojik muayene sonuçları da biyokimyasal sonuçlarla tutarlı idi. Sonuç olarak vitamin E+selenyum ve çörekotunun karaciğer nekrozunu engelleyebildiği kanısına varılmıştır.Master Thesis Van İlinde Bazı Mahalli Kavun Çeşitlerinin Yetiştiriciliği Üzerine Araştırmalar(1990) Kaya, Namık; Şen, Seyit MehmetBu calışma Türkiye'nin çeşitli yörelerinden temin edilen Pamukova, Yerli, Kesmeli, Karaova, Alaca Düyülek, Hırsız Almaz, Azize, Kermeli ve Yaz kavun çeşitleri üzerinde yapılmıştır. Çeşitlerin meyve ağırlıkları sırasıyla; 644.9, 738.7, 627.1, 664.9, 802.0, 427.8, 520.0, 614.4, 1017.0 gram olarak tespit edilmiştir. Meyve ağırlığı dikkate alınarak; Yaz kavunu ve Alaca Düyülek çeşitleri üzerinde daha detaylı araştırmaların yapılması faydalı olacaktır.Article The Mutagenic Effects of Sodium Nitrite and Monosodium Glutamate Used as Food Additives Demonstrated by the Salmonella Microsome Test System(1991) Akin, A.; Sümer, S.In this study, the mutagenicity of sodium nitrite (an antimicrobial agent) and monosodium glutamate (a flavoring agent), which are widely used as food additives, have been evaluated. They were tested for mutagenicity in the Salmonella/microsome test system by employing plate-incorporation test in the absence and presence of rat-liver fraction, S 9. No mutagenic activity was seen for monosodium glutamate in the Salmonella/microsome test system by using the tester strains Salmonella typhimurium TA98, TA100, TA1535 and TA1538. Sodium nitrite was found mutagenic on S. typhimurium TA1535, whereas it was found weakly mutagenic on S. typhimurium TA100, in the presence and absence of rat-liver fraction, S 9.Other Bir Turnuvanın Spanning Yol ve K- Çevrelerinin Ekstremum Sayıları(1991) Bakoğlu, Hüsamettin; Aldemir, M. Şerif-Research Project Master Thesis Kemal Ümmi Divanı: (Metin ve İndeks)(1991) Öztürk, Dursun; Akkuş, MuzafferOther Vakumda Buharlaştırma Yöntemiyle Hazırlanan Alüminyum İnce Filmlerinin Optik Özellikleri(1991) Kantarlı, Kayhan; Derin, Hüseyin-Research Project Güneydoğu Anadolu Tarım Bölgesi Cevizlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Araştırmalar(1991) Şen, Mehmet; Tekıntas, Faık Ekmel; Akça, Yasar; Bostan, Zeki; Kaya, Namık; Beyhan, Ömer; Gözütok, EkremBu araştırma Güney Doğu Anadolu tarım bölgesinde önemli ceviz merkezlerindel989-1992 yılları arasında tohumdan yetişmiş aşısız ceviz popülasyonu içerisinde üstün vasıflı ceviz tiplerinin seleksiyon ile bulunup çıkarılması amacıyla yapılmıştır. Üç yıl devam eden araştırmada incelenen 134 ceviz tipinden 29 tanesi birinci ve ikinci derecede önemli meyve özellikleri dikkate alınarak seçilmiştir. 29 ceviz tipinde ortalama meyve ağırlığı 15.14 gr, iç ağırlığı 7.84 gr, iç randımanı % 51.78, kabuk kalınlığı 1.32 mm, meyve boyu 38.35 mm, meyve eni 35.88 mm ve meyve yüksekliği 37.31 mm olarak saptanmıştır.Master Thesis Van İlinde Üretilen Dondurmaların Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma(1992) Andiç, Seval; Akyüz, NurhanÖZET Bu çalışmada Van ilinde dondurma imal eden derişik birimlerden 23 adet dondurma örneği alınmıştır. Alınan bu örnekler üzerinde duyusal, kimyasal ve mikro biyolojik analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıda Özetlenmiştir. 1. Tat ve koku belirlemeleri sonucu örneklerde normal tat ve koku, yanık süt tadı ve kokusu, bayat tat ve koku, tat ve aroma yetersizlikleri, fazla ve az tat lılık tespit edilmiştir. 2. Yapı ve kıvam belirlemesi için yapılan duyu sal analizler sonucu ise normal, buzlu, kumlu '. tüy gibi yumuşak, kolay ufalanır, gevsek ve ıslak yapı ve kıvam bel irlenmistir. 3. Renk ve görünüşte ise genelde normal görünü şün yanında açık. koyu ve dalgalı renkler tespit edil miştir. 4. Kurumadde oranı ortalama olarak; sade dondur malarda % 33.316 ± 0.836, çikolatalı dondurmalarda %33.377 ± 0.540 ve meyveli dondurmalarda ise %28. 948 ± 1.320 olarak bulunmuştur. 5. Su oranı ortalama olarak; sade dondurmalarda % 66.684 ± 0.349, çikolatalı dondurmalarda % 66.622 ± 0.540 ve meyvelilerde %71.052 ± 1.320 seklindedir. 6. Protein oranı ortalama değerleri; sade59 dondurmalarda %3.391 ± 0,349, çikolatalı dondurma larda%3. 045 + 0.354, meyveli dondurmalarda %0.466 ± 0.060 olarak tespit edilmiştir. 7. YaQ oranı ortalama sonuçları; sade dondur malarda %4.552 ± 0.475, çikolatalılarda 354.121 ± 0.444- 'dür. Meyveli dondurmalarda ise yağa rastlanmamıştır. 8. Yağsız kurumadde miktarı ortalama olarak; sade dondurmalarda % 28.764 ± 0.919, çikolatalı dondur malarda % 29.255 ± 0.653 ve meyveli dondurmalarda %28.948 ± 1.320 olarak tespit edilmiştir. 9. Kül oranı ortalaman; sade dondurmalarda %0.627 ± 0,032, çikolatalılarda %0.652 ± 0.032 ve meyve lilerde %0.166 ± 0.033 seklinde bulunmuştur. 10. Asit oranı ise ortalama olarak; sade dondur malarda %0.153 ± 0.026, çikolatalı dondurmalarda ?ğ0.152 ± 0. 012 ve meyveli dondurmalarda % 0.497 ± 0.197 olarak tespit edilmiştir. 11. Direk mikroskobik sayımda mi 'de ortalama mikroorganizma sayısı; sade dondurmalarda 1907645 ± 105.167, çikolatalı dondurmalarda 938222 ± 794.513 ve meyveli dondurmalarda 229140 ± 254.627 olarak tespit edilmiştir. 12. üretim ortamında toplam mikroorganizma sayısı mi 'de adet olarak; sade dondurmalarda 88000 ± 915.689, çikolatalılarda 105266 ± 728.682 ve rneyve-60 İllerde 2666 ± 675.934 delerlerini almıştır. 13. Koliform mikroorganizma sayımlarında ince lemeye alınan 23 örnekte ortalama olarak 1/10 ' luk dilis- yonların %91.31 ( + ) - %8.69 (-), 1/100'lük di 1 isyonların %91.31 ( + ) - 358.69 (-), 1/1000' 1 ik di 1 isyonların ise %39.14 (+) - %60.86 (-) seklinde saptanmıştır. 14. Maya ve küf sayımları sonucu mi 'de küf ve maya sayısı ortalama olarak; sade dondurmalarda 2650 ± 925.156, çikolatalı dondurmalarda 4042 ± 32.659 ve mey veli dondurmalarda 5775 ± 202.178 olarak tespit edilmiş tir.Research Project Tir Ekim Makinelerinin Geliştirilmesi ve Optimizasyonu(1992) Tekelioğlu, Oğuz; Yılmaz, Mehmet Bırhan-Master Thesis Bahtiyar-Name (Text-Index)(1992) Sevinçli, Veysi; Akkuş, MuzafferÜzerinde çalıştığımız Bahtiyar-name adlı eser Pir Mahmud tarafından muhtemelen 16. yüzyılın sonlarında yazılmıştır. Manzum olan ve bugüne kadar tespit edilen tek nüshası Afyon İl Halk Kütüphanesi'nde (Gedik Ahmed Paşa, no:18343) kayıtlıdır. Bir mecmuanın 241b-337'nci yaprakları arasında bulunan eser, nesih ve rika karışımı bir hatla yazılmıştır. Eserde Allah'a ve Peygamber'e yazılmış iki küçük manzume vardır. Aruzun değişik kalıpları ile yazılan bu eserde ölçüler her bölümün başında verilmiş olup metin bir bütün olarak ele alınmış ve her beyit ayrı ayrı numaralandırılmıştır. Eserin hikaye kısmı mesnevi tarzında kaleme alınmıştır. Eserin tek nüsha olması ve bazı yerlerin karalanmış olması okunmasında güçlükler doğurmuştur. Eser Eski Anadolu Türkçesinin özelliklerini göstermesine rağmen metinde geçen Arapça-Farsça kelimelerin çokluğuna Pir Mahmud'un Divan şairleri arasında gösterilmesi de eklenince Bahtiyar-name'de Divan şiirinin özelliklerini görmek mümkündür.Master Thesis Banach Spaces(1992) Taşdemir, Cahit; Altın, YılmazBu çalışmada Banach Uzayları Çalışılmıştır.Ancah banach uzaylarının daha iyi anlaşılabilmesi için Hahn-Banach Teorem, Düzgün Sınırlılık Teoremi, Açık Dönüşüm Teoremi Ve Kapalı Grafik Teoremi'nin ispatları da verilmiştir.