Ercis Üzüm Çesidinin Kallus Kültürlerinde Uv Isını Etkisiyle Resveratrol Üretiminin Uyarılması
No Thumbnail Available
Date
2007
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Öz: Bu çalısmada; Ercis üzüm çesidine ait kallus kültürlerinde, ultraviyole (UV) ısını ile uyarılmıs kallus dokularında, bir stilben bilesigi olan resveratrol üretiminin uyarılması üzerine, UV ısını uygulama süresi, inkübasyon süresi ve kallus yasının etkisi incelenmistir. Kallus dokuları, serada yetistirilen çeliklerin yapraklarından elde edilmistir. Ortam olarak; %2 sakkaroz, % 0.8 agar, 1.0 μM BAP (6-benzilaminopürin) ve 0.1 μM 2, 4-D (2, 4- diklorofenosi-asetik asit) eklenmis Gamborg B-5 ortamı kullanılmıstır. Kalluslar, 21 gün ara ile iki defa alt kültüre alınmıstır. kinci alt kültürden sonra, 12 ve 15 gün yaslı kalluslara, steril kabin içerisinde petri kutularının kapakları açılarak, 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dakika süreyle 254 nm dalga boyuna sahip UV ısını uygulanmıstır. Uygulamanın ardından kalluslar 25 °C’de ve karanlık kosullarda inkübe edilmistir. Resveratrol üretiminin belirlenmesi amacıyla, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi (HPLC) yönteminden yararlanılmıs, ölçümler 0., 24., 48. ve 72. saatlerde yapılmıstır. En yüksek resveratrol derisimi; 10 dakika UV ısını uygulanmıs, 12 gün yaslı kallus kültürlerinin 48. saatinde ölçülmüstür (66.39 μg/g YA). Genel olarak, 12 gün yaslı kallus kültürlerinde elde edilen resveratrol birikiminin 15 gün yaslı kültürlerden daha yüksek oldugu görülmüstür. Ayrıca, UV ısınının, her iki uygulama zamanında da resveratrol üretimini uyarmak için etkili oldugu ve böylece kallus kültürlerinde resveratrolün üretilebilecegi belirlenmistir.
Description
Keywords
Biyoloji, Bahçe Bitkileri, Kimya, Tıbbi, Genetik Ve Kalıtım
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
Q3
Scopus Q
Q3
Source
Tarım Bilimleri Dergisi
Volume
13
Issue
4
Start Page
379
End Page
384