Application of Zero Valent Nano Iron on Bacterial Growth

dc.contributor.advisor Yavuz, İbrahim Halil
dc.contributor.author Alabdı, Farooq Omar Mohammed
dc.date.accessioned 2025-05-10T20:10:48Z
dc.date.available 2025-05-10T20:10:48Z
dc.date.issued 2019
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı / Makine Dinamiği, Titreşimi ve Akustiği Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu tez çalışmasında çalışmada nanopartikül halinde sıfır değerlikli demir (Fe)'in bakteriler üzerine gelişimlerinin etkilerinin pozitif-negatif etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. sifir degerlikli nano demir parcaciklari bakteri gecirgenligini saglamak amacli olarak 45 nm civarinda sakin ortalama dagilim ile indirgenme yontemi ile sentezlenmistir. yogurt bakterileri Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus izolatlarının gelişimlerine nanopartiküllerin etki oranının hesaplanabilmesi amacıyla katı besiyerinde ekimleriyapilmiştır. Çalışma sonucunda kontrol grubu örnekleri hem gelişim hızı hem de inkübasyon süresi sonunda maksimum değerine ulaşıldığı görülmüştür. Nanopartikül eklemesi yapılan diğer gruplar içerisinde en hızlı gelişimin 5 ppm miktarı olduğu görülmektedir. Ancak besiyeri oranının 5ppm ustunde olmasının bakteriyel gelişimi engellediği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Biyomalzeme, Nanodemir, Nanomalzeme, Nanoteknoloji.
dc.description.abstract In This thesis, the aim of this study was to determine the positive and negative effects of the development of nanoparticle zero-valent iron (Fe) on bacteria. Zerovalued nano-iron particles were synthesized by reduction method with calm average distribution around 45 nm to provide bacterial permeability. Yoghurt bacteria Lactobacillus Bulgaricus and Streptococcus thermophilus isolates were grown in solid medium in order to calculate the effect rate of nanoparticles on the development. As a result of the study, it was observed that the maximum value was reached at the end of the incubation period and the growth rate of the control group samples. It is seen that 5 ppm amount is the fastest development among the other groups in which nanoparticle is added. However, it was determined that the media ratio above 5ppm prevents bacterial growth. Keywords: Biomaterials, Nanoirons, Nanomaterials, Nanotechnologys. en_US
dc.identifier.endpage 71
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vjszP7PzV0HebcjFEvDfwOJCEm1jmANyN1dSbIAuWHkJ9rbmB5PXwS0302_jILpY
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/22341
dc.identifier.yoktezid 581626
dc.language.iso en
dc.subject Makine Mühendisliği
dc.subject Mechanical Engineering en_US
dc.title Application of Zero Valent Nano Iron on Bacterial Growth en_US
dc.title.alternative Bakteri Büyüme Üzerinde Sıfır Değerli Nano Demir Uygulaması en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections