The Effects of Uv Irradiation and Incubation Time on in Vitro Phenolic Compound Production in Karaeri̇k Callus Culture

dc.contributor.advisor Keskin, Nurhan
dc.contributor.author Çelik, Mustafa
dc.date.accessioned 2025-05-10T20:12:33Z
dc.date.available 2025-05-10T20:12:33Z
dc.date.issued 2018
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışmada, Karaerik üzüm çeşidine ait kallus kültürlerinde, bireysel ve toplam fenolik bileşik üretiminin uyarılması üzerine Ultraviyole (UV) ışınının etkisi incelenmiştir. Kallus kültürleri, in vitro bitkiciklerin yaprak ayalarından elde edilmiştir. Kültür ortamı olarak, 0.1 mg/L NAA (Naftalen asetik asit) ve 0.2 mg/L Kinetin eklenmiş Gamborg B-5 ortamı kullanılmıştır. Kalluslar, 21 gün ara ile iki defa alt kültüre alınmıştır. İkinci alt kültürden sonra, 12 gün yaşlı kalluslara, steril kabin içerisinde petri kutularının kapakları açılarak, 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dk süreyle 254 nm dalga boyuna sahip UV-C ışını uygulanmıştır. Uygulamanın ardından kalluslar karanlık koşullarda inkübe edilmiştir. Fenolik bileşik ölçümleri 0., 24., 48. ve 72. saatlerde yapılmıştır. Bireysel fenolik bileşikler HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi), toplam fenolik bileşikler ise Spektrofotometre ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda UV ışınının Karaerik üzüm çeşidine ait kallus dokularında fenolik bileşik üretimini uyarmada etkili ve bu etkinin uygulama süresi ile yakından ilişkili olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstract In this study, the effect of Ultraviolet (UV) irradiation on induction of individual and total phenolics production on callus cultures of 'Karaerik' grape cultivar was investigated. Callus tissues were obtained from the leaves of the cuttings grown in in vitro plants. As a culture medium, Gamborg B-5 was utilized with 0.1 mg/L NAA (Naphthaleneacetic acid) and 0.2 mg/L Kinetin. Callus tissues were subcultured twice with 21 days intervals. After the second subculture, 12-day-old callus tissues were exposed to 254 nm UV-C light at 10 cm distance from the source for 10 and 15 min by opening covers of the petri dishes in sterile cabin. After the treatment, callus tissues were incubated under dark conditions. Phenolic components were measured at 0, 24th, 48th and 72nd hours. Individual phenolic compounds were analyzed by HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) and total phenolic compounds by spectrophotometer. As a result of the study, it was found that UV irradiation was effective for induction the production of phenolic compounds in the callus tissues of Karaerik grape cultivars and this effect was closely related to the application time. en_US
dc.identifier.endpage 70
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=T1mWGp9MngYYkCSgiJvtViT3rG0sKM1BtjKEBym2wurfKwBaKmm-PKkEGL8_QT1L
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/23185
dc.identifier.yoktezid 541324
dc.language.iso tr
dc.subject Ziraat
dc.subject Agriculture en_US
dc.title The Effects of Uv Irradiation and Incubation Time on in Vitro Phenolic Compound Production in Karaeri̇k Callus Culture en_US
dc.title.alternative Karaerik Üzüm Çeşidinde İn Vitro Fenolik Bileşik Üretimi Üzerine Uv Işını Uygulama ve İnkübasyon Sürelerinin Etkisi en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections