Fatty Acid Profiles and Mineral Contents of Walnuts From Different Provinces of Van Lake
No Thumbnail Available
Date
2017
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışmada olgunlaşma süresince Van Gölü çevresinde yer alan 5 farklı bölgeden temin edilen cevizgenotiplerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Adilcevaz, Ahlat, Edremit, Çatak veHakkari'den temin edilen olgun cevizlerin ortalama iç oranları sırasıyla, %45.7, 45.0, 42.2, 43.1 ve 38.4olarak bulunmuştur. Olgunlaşma süresince cevizlerin yağ içerikleri önemli oranda artmış ve olguncevizlerde yağ içeriği %65.7 ile %70.7 arasında değişmiştir. Cevizlerde baskın yağ asidi linoleik asitolurken, onu oleik asit takip etmiştir. Örneklerin doymamış yağ asidi içeriği olgunlaşma süresince belirgindüzeyde artmıştır. Cevizlerin tokoferol içerikleri de olgunlaşma süresince önemli ölçüde artmıştır.Örneklerin başlangıç ve son toplam tokoferol içerikleri sırasıyla, 8.3-18.5 ve 121.9-135.4 mg/100g yağarasında değişmiştir. Olgun cevizlerde baskın mineral potasyum olurken onu sırasıyla, Mg ve Caizlemiştir. Elde edilen sonuçlar, 5 farklı bölgeden elde edilen genotiplerin ümitvar ceviz tipleri olduğunuve bu genotiplerden standart ceviz çeşitlerinin oluşturulması için seleksiyon çalışmaları yapılmasıgerektiğini göstermiştir.
Description
Keywords
Gıda Bilimi Ve Teknolojisi
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
GIDA
Volume
42
Issue
2
Start Page
155
End Page
162