Tuz Stresi Koşullarında Yetiştirilen Soya Fasulyesi (Glycine Max L.)’ Nde Mikoriza Uygulamalarinin Bazı Fizyolojik ve Makro-Mikro Element İçerikleri Üzerine Etkisi

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Centenary University

Abstract

Bu çalışma, soya fasulyesinde (Glycine max L.) tuz stresi (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl) altında mikoriza uygulamalarının bitkide bazı biyokimyasal ve makro-mikro özellikler üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada uygulamalar sonrasında soya fasulyesinde klorofil a (17.30-22.61 µg/g TA), klorofil b (3.05-5.78 µg/g TA), toplam klorofil (20.46-27.72 µg/g TA), karetonoid (3.57-4.72 µg/g TA), prolin (0.43-1.81 µg/g TA), MDA (13.1- 18.3 nmol/g), Ca (9.43-12.8 g/kg), K (9.97-11.8 g/kg), Na (0.94-3.52 g/kg), P (1.49-2.44 g/kg), Mg (3.03-3.46 g/kg), Zn (3.71-7.63 g/kg), K/Na (% 3.32-7.17), Mn (23.6-56.5 mg/kg), Mo (0.81-1.26 mg/kg), Cu (0.76-1.78 mg/kg), As (2.17-5.26 mg/kg), Ni (0.99-1.97 mg/kg), Pb (0.07-0.12 mg/kg), Cd (0.06-0.13 mg/kg), Co (0.06-0.08 mg/kg) ve Cr (0.78-1.48 mg/kg) incelenmiştir. Çalışma sonucunda; tuz stresi altındaki bitkilerde mikoriza uygulamalarının klorofil a ve b, toplam klorofil, karotenoid, P, Zn, K/Na, Ca/Na, Mn, Mo, Cu, As, Ni, Pb, Cd, Co ve Cr içeriklerinde azalma yada önce artış sonra azalma meydana gelmiştir. Araştırmada prolin, MDA, Ca, K ve Na değerlerinde artış, Mg değerinde ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. ise dalgalı bir seyir izlemiştir. Bor uygulamalarının azot balans indeksi, MDA, flavonol, antosiyanin, antioksidant ve fenolik içeriklerini artırdığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada mikoriza uygulamalarının soya fasulyesinde bazı biyokimysal ve makro-mikro element düzeyleri üzerinde olumlu ve düzenleyici etkiye sahip olduğu olduğu tespit edilmiştir.

Description

Keywords

AMF, Biochemical, Properties, Salt Stress, Soybean

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

N/A

Scopus Q

Q3

Source

Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences

Volume

35

Issue

1

Start Page

135

End Page

148
Google Scholar Logo
Google Scholar™