Tuz Stresinin Karpuzda (Citrullus Lanatus (Thunb.) Mansf.) Antioksidatif Enzim (SOD, Cat, Apx ve Gr) Aktivitesi Üzerine Etkisi

dc.contributor.author Ellıaltıoglu, Seküre Sebnem
dc.contributor.author Üzal, Özlem
dc.contributor.author Yasar, Fikret
dc.contributor.author Özpay, Taylan
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:33:25Z
dc.date.available 2025-05-10T17:33:25Z
dc.date.issued 2008
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Ankara Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Tuz stresinin karpuz (Citrullus lanatus (Thunb.) Mansf.) yapraklarındaki antioksidatif enzim aktiviteleri (Superoksit dismutaz- SOD, katalaz-CAT, askorbik peroksidaz-APX ve glutatyon reduktaz-GR) üzerine etkisini belirlemek için yürütülen bu çalışmada tuza duyarlı Golden Crown F1, Crimson Sweet ile tuza-tolerant Diyarbakır ve Midyat yerel genotipinin fideleri kontrollü iklim odasında su kültüründe test edilmişlerdir. Fidelerde 4-5 gerçek yaprak oluştuktan sonra, 10 günlük süreyle 100 mM NaCl stresine maruz bırakılmıştır. Tuz uygulanan parsellerde, tuza tolerant genotiplerin SOD, CAT, APX ve GR enzim aktivitelerinin duyarlı olanlara göre çok yüksek olduğu saptanmıştır. Midyat yerel genotipi SOD, CAT ve GR enzim aktiviteleri; Diyarbakır genotipi ise APX enzim aktivitesi bakımından diğerlerine göre daha üstün bulunmuştur. Ayrıca kontroldeki (0 mM NaCl) Midyat yerel genotipi fidelerinin yaprak SOD, APX ve GR enzim aktivitelerinin, tuzlu ortamda kültüre alınan duyarlı genotiplerden fazla olması dikkat çekmiştir. Elde edilen bulgulara göre antioksidan enzim aktivitelerinin tuza tolerans üzerinde etkili olduğu; tuzlu koşullarda kültüre alınan karpuz genotiplerinin antioksidatif enzim sistemlerini duyarlı çeşitlere göre çok daha aktif kullandıkları belirlenmiştir. en_US
dc.identifier.endpage 65 en_US
dc.identifier.issn 1018-9424
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 61 en_US
dc.identifier.trdizinid 77353
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/219218/tuz-stresinin-karpuzda-citrullus-lanatus-thunb-mansf-antioksidatif-enzim-sod-cat-apx-ve-gr-aktivitesi-uzerine-etkisi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/13482
dc.identifier.volume 18 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Biyoloji en_US
dc.subject Bahçe Bitkileri en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Organik en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Tıbbi en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.title Tuz Stresinin Karpuzda (Citrullus Lanatus (Thunb.) Mansf.) Antioksidatif Enzim (SOD, Cat, Apx ve Gr) Aktivitesi Üzerine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files