Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Tescilli Bazı Susam (Sesamum İndicum L.) Çeşitlerinin Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Araştırılması

dc.contributor.author Bürkük, Veysi
dc.contributor.author Tunçtürk, Rüveyde
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:54:29Z
dc.date.available 2025-05-10T17:54:29Z
dc.date.issued 2021
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada, 2017 yılında ikinci ürün olarak,Diyarbakır-Kayapınar ekolojik koşullarında bazı susamçeşitlerinin tarımsal ve kalite özelliklerinin araştırılmasıamaçlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: Deneme, Tesadüf Blokları DenemeDeseni’ ne göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur.Araştırmada 10 tescilli susam çeşidi (Arslanbey, Boydak,Hatipoğlu, Sarısu, Tanas, Orhangazi-99, Kepsut 99,Muganlı 57, Özberk 82 ve Cumhuriyet 99) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; en yüksek bitki boyu (174.6 cm)Özberk-82 çeşidinden, en fazla yan dal sayısı (7.90adet/bitki) Hatipoğlu, en fazla kapsül sayısı (162.3adet/bitki) Tanas çeşidinden elde edilirken, kapsülde enfazla tohum sayısı (81.6 adet) Cumhuriyet-99, en fazlakapsül uzunluğu (3.55 cm) Arslanbey, en fazla 1000tohum ağırlığı (4.30 g) Hatipoğlu ve en fazla yağ oranı (%38.1) ise Orhangazi-99 çeşidinden elde edilmiştir.Çalışmada, en fazla ilk dal yüksekliği (33.8 cm), tohumverimi (247.0 kg/da) ve yağ verimi (89.6 kg/da) Boydaksusam çeşidinden elde edilmiştir.Genel Yorum: Çeşitlerin tarımsal özellikleri farklılıklargöstermiş ve en yüksek tohum verimi Boydak susamçeşidinden elde edilmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Türkiye’de yetiştirilen bazıtescilli susam çeşitlerinin Diyarbakır ekolojik koşullarınaadaptasyonunun belirlendiği çalışma sonucunda; tohumve yağ verimi bakımından yüksek performans gösterenBoydak çeşidi, Diyarbakır iklim ve toprak koşullarındaikinci ürün susam yetiştiriciliği için önerilebilir. en_US
dc.identifier.doi 10.37908/mkutbd.740682
dc.identifier.endpage 105 en_US
dc.identifier.issn 2667-7733
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 98 en_US
dc.identifier.trdizinid 411490
dc.identifier.uri https://doi.org/10.37908/mkutbd.740682
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/411490/diyarbakir-ekolojik-kosullarinda-tescilli-bazi-susam-sesamum-indicum-l-cesitlerinin-tarimsal-ve-kalite-ozelliklerinin-arastirilmasi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/18928
dc.identifier.volume 26 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Bahçe Bitkileri en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.subject Toprak Bilimi en_US
dc.title Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Tescilli Bazı Susam (Sesamum İndicum L.) Çeşitlerinin Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Araştırılması en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files