Et ve Et Ürünlerinden Listeria Monocytogenes'in İzolasyonu

dc.contributor.author Alişarlı, Mustafa
dc.contributor.author Berktaş, Mustafa
dc.contributor.author Hamza, Bozkurt
dc.contributor.author Guducuoglu, Huseyin
dc.contributor.author Bozkurt, Edibe N.
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:32:09Z
dc.date.available 2025-05-10T17:32:09Z
dc.date.issued 2006
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Amaç: Çalışma, ilimizde et ve et ürünlerinde Listeria suşlarının ve bunların içinde Listeria monocytogenes suşunun bulunma oranını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu amaçla 100 adet kıyma, 50 adet parça et, 25 adet sucuk, 25 adet salam, 25 adet sosis ve 25 adet pastırma örneği alınarak, United States Department of Agriculture (USDA)-Food Safety and Inspection Service (FSIS) tarafından önerilen yöntemle çalışılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda, kıyma örneklerinin %73 (73/100)'ünde, parça et örneklerinin %74 (3750)'ünde, sucuk örneklerinin %76 (19/25)'sında, salam örneklerinin %16 (4/25)'sında, sosis örneklerinin %44 (11/25)'ünde ve pastırma örneklerinin %32 (8/25)'sinde Listeria suşu izole edilmiştir. Bu sonuçlarla; kıyma, sosis ve parça ette en sık L. innocua, sucuk ve pastırmada en sık L. monocytogenes, salamda ise en sık L. welshimeri ile kontaminasyonların oluştuğu saptanmıştır. Sonuç: Et ve et ürünlerinin çiğ olarak ya da yeteri kadar ısı işlemi görmeden tüketilmesi halinde sağlık açısından önemli bir potansiyel güç oluşturabilecekleri kanaatine varılmıştır. en_US
dc.identifier.endpage 41 en_US
dc.identifier.issn 1300-2694
dc.identifier.issn 2587-0351
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 36 en_US
dc.identifier.trdizinid 67749
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/67749/et-ve-et-urunlerinden-listeria-monocytogenesin-izolasyonu
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/13224
dc.identifier.volume 13 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Van Tıp Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Tıbbi Araştırmalar Deneysel en_US
dc.subject Mikrobiyoloji en_US
dc.subject Gıda Bilimi Ve Teknolojisi en_US
dc.subject Tıbbi Laboratuar Teknolojisi en_US
dc.title Et ve Et Ürünlerinden Listeria Monocytogenes'in İzolasyonu en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files