Kentsel ve Kırsal Alanda Hanelerin Meyve-sebze Tüketim Yapısı ve Tercihlerinin Belirlenmesi: Van İli Tuşba İlçesi Örneği

dc.contributor.author Yalvac, Ömer
dc.contributor.author Keskin, Nurhan
dc.contributor.author Terin, Mustafa
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:56:01Z
dc.date.available 2025-05-10T17:56:01Z
dc.date.issued 2023
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp T.C. Tarim Ve Orman Bakanliği,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Araştırmada, Van ili Tuşba ilçesinde kentsel ve kırsal alanda yaşayan hanelerin meyve-sebze tüketim yapısı ve tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini, Tuşba ilçesi kentsel (180) ve kırsal alanda (92) ikamet eden ve oransal örnekleme yöntemiyle belirlenen 272 haneden toplanan anket verileri oluşturmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı ve çapraz tablolar kullanılmıştır. Araştırmada ankete katılan hanehalkı bireylerinin; %79.4’ü erkek, %20.6’ı kadın, ortalama yaşı 41.04 yıl, %37.9’u ilkokul mezunu ve ortalama hanehalkı genişliği 5.7 kişidir. Kentsel alandaki hanelerin; %80.6’sının, kırsal alandaki hanelerin ise %84.8’inin düzenli olarak meyve-sebze satın aldıkları, kentsel alandaki hanelerin aylık ortalama 521.47 TL, kırsal alandaki hanelerin ise 360.08 TL meyve-sebze tüketim harcaması yaptıkları belirlenmiştir. Kentsel ve kırsal alanda en fazla tüketimi yapılan sebze grubu yumrulu sebzeler iken, en fazla tüketimi yapılan meyve grubu ise yumuşak çekirdekli meyveler olarak tespit edilmiştir. Kentsel alanda hanelerin %55.0’inin, kırsal alanda ise hanelerin %79.3’ünün yeterli düzeyde meyve-sebze tüketmedikleri ve meyve-sebze satın alırken en fazla önem verilen faktörün “sağlık açısından güvenilir olmak”, en az önem verilen faktörün ise “ürün etiketleme” olduğu belirlenmiştir. en_US
dc.identifier.doi 10.61513/tead.1371142
dc.identifier.endpage 155 en_US
dc.identifier.issn 2687-2765
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 143 en_US
dc.identifier.trdizinid 1214303
dc.identifier.uri https://doi.org/10.61513/tead.1371142
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1214303/kentsel-ve-kirsal-alanda-hanelerin-meyve-sebze-tuketim-yapisi-ve-tercihlerinin-belirlenmesi-van-ili-tusba-ilcesi-ornegi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/19562
dc.identifier.volume 9 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Tarım ekonomisi araştırmaları dergisi (tead) en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Nüfus İstatistikleri Bilimi en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.title Kentsel ve Kırsal Alanda Hanelerin Meyve-sebze Tüketim Yapısı ve Tercihlerinin Belirlenmesi: Van İli Tuşba İlçesi Örneği en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files