Van Gölü Havzası'nda Yetiştirilen Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Tuza Tolerans Seviyelerinin Belirlenmesi
No Thumbnail Available
Date
2016
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışmada, Van Gölü Havzası'ndan toplanmış olan bazı fasulye genotiplerinin farklı tuz konsantrasyonlarına karşı göstermiş oldukları tepkiler incelenmiştir. Bu amaçla, yirmi farklı fasulye genotipi, 25 mM ve 50 mM konsantrasyonlarındaki tuz (NaCl) stresine maruz bırakılmıştır. Fasulye genotiplerinde tuza toleransın belirlenmesi için 0-5 skalası, tuza tolerans yüzdesi, yeşil aksam-kök yaş ve kuru ağırlığı ile yeşil aksamda bazı besin elementi (P, K, Ca, Na, K/Na, Ca/Na) içerikleri ve oranları incelenmiştir. Çalışma sonucunda, incelenen fasulye genotiplerinin tuz stresine tepkilerinde geniş bir varyasyonun olduğu tespit edilmiştir. Bu varyasyon içerisinde, G30, G67 ve G75 genotiplerinin tuza tolerant, G2, G71, G78 ve G94 genotiplerinin ise tuz stresine karşı hassas oldukları belirlenmiştir.
Description
Keywords
Bahçe Bitkileri, Ziraat Mühendisliği
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
Q3
Source
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Volume
26
Issue
3
Start Page
421
End Page
429