Modifiye Atmosfer Paketleme ve Putresin Uygulamalarının ‘Rosy Glow’ Elma Çeşidinin Hasat Sonrası Depolama ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri
No Thumbnail Available
Date
2025
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
‘Rosy Glow’ elma çeşidinde hasat sonrası depolama ve raf ömrü süresince Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) ve Putresin uygulamalarının meyve kalitesi üzerine etkileri değerlendirilmiş ve farklı depolama dönemlerinde ağırlık kaybı, çürüme oranı, toplam çözünür kuru madde içeriği (SSC), titre edilebilir asitlik (TA), meyve eti sertliği ve renk değişimleri gibi kalite parametreleri incelenmiştir. Tüm uygulamalarda 30 gün boyunca düşük seviyelerde ağırlık kaybı gözlenirken, 60. günden sonra kontrol grubunda kayıplar artmış (%3,58) ve en düşük kayıp oranı (%1,27) MAP+Putresin uygulamasında kaydedilmiştir. 120. günde, MAP+Putresin grubu en düşük kayıp oranını (%2,28) göstererek en etkili muhafaza tekniği olmuştur. Depolama süresince çürüme oranı artarken, MAP ve Putresin uygulamaları çürümeyi önlemiş ve MAP+Putresin kombinasyonu çürüme oranını en düşük seviyede tutmuştur. 120. günde MAP+Putresin uygulaması çürüme oranını tamamen engellemiştir. SSC oranı depolama süresince azalmış, MAP ve Putresin uygulamaları meyve karbonhidrat içeriğini daha iyi korumuş ve özellikle Putresin uygulaması en yüksek SSC değerini vermiştir. TA değerleri depolama süresince genel olarak azalmış, ancak MAP ve Putresin uygulamaları TA kaybını en aza indirmiştir. Raf ömrü boyunca MAP ve Putresin uygulamaları TA değerini daha iyi korumuştur. MAP ve Putresin uygulamaları meyve eti sertliğini daha iyi korumuş, MAP uygulaması 120. günde en yüksek sertlik değerini sağlamıştır. Kontrol grubunda meyve eti sertliğindeki kayıp daha belirgin olmuştur. Tüm uygulamalarda L*, a*, b* ve hue açısı değerlerinde zaman içinde değişimler gözlenmiştir. L* değeri 120. günde kontrol grubunda diğer uygulamalara kıyasla daha düşük kalmıştır, ancak MAP ve MAP+Putresin uygulamaları meyve kabuğunun parlaklık seviyesini daha iyi korumuştur. MAP uygulaması başlangıçta hue açısını daha fazla etkilemiş, ancak zamanla diğer uygulamalarla benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, MAP ve Putresin uygulamaları ‘Rosy Glow’ elma çeşidinde depolama sırasında meyve kalitesini etkili bir şekilde korurken, MAP+Putresin kombinasyonu en etkili muhafaza tekniği olarak öne çıkmıştır.
Description
Keywords
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Volume
42
Issue
1
Start Page
62
End Page
72