Asidik İçeceklerin Yüksek Viskoziteli Universal Bulk Fill Kompozitlerin Renk Stabilitesi Üzerine Etkileri

dc.contributor.author Değirmenci, Beyza Ünalan
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:54:52Z
dc.date.available 2025-05-10T17:54:52Z
dc.date.issued 2021
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmanın amacı 1 gün ve 1 hafta süre ile devamlı olarak kola, portakal suyu ve distile suya maruz bırakılan yüksek viskoziteli universal bulk-fill kompozit rezinin renk stabilitesinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız için bir adet yüksek viskoziteli universal bulk-fill kompozitten paslanmaz çelik kalıp kullanılarak 5 mm çapında ve 2 mm kalınlığında toplam 36 adet disk şeklinde örnek hazırlandı. Hazırlanan örnekler kullanılan içeceklere göre rastgele 3 gruba ayrıldı (n=12). Her örneğin içeceğe maruz bırakılmadan önce başlangıç renk ölçümleri yapıldı. Daha sonra tüm örnekler, 37 ° C'de bir etüvde ilgili içecek içerisinde saklandı. Bu süreç 1 hafta boyunca devam ettirildi ve 1. gün ve 1. hafta sonunda renk ölçümleri tekrarlandı. Veriler SPSS V23 programı ile analiz edildi. Gruplar arası karşılaştırmalar tek yönlü varyans analizi ile incelendi. Bulgular: Test edilen içecek gruplarının bulk-fill kompozitin renk değerleri (∆E1, ∆E2, ∆L1, ∆L2, ∆a1, ∆a2, ∆b1 ve ∆b2) üzerindeki etkileri istatistiksel olarak analiz edildi. Tüm parametreler üzerinde içeceklerin ve zamanın istatistiksel olarak anlamı seviyede etkilerinin olduğu tespit edildi (p<0,05). Sonuç: Yüksek viskoziteli bulk-fill kompozitlerin asidik içeceklere maruz kalması maruziyet süresi ile doğru orantılı olarak renk değişimine neden olmaktadır. en_US
dc.identifier.doi 10.5505/vtd.2021.57704
dc.identifier.endpage 31 en_US
dc.identifier.issn 1300-2694
dc.identifier.issn 2587-0351
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 25 en_US
dc.identifier.trdizinid 1121712
dc.identifier.uri https://doi.org/10.5505/vtd.2021.57704
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1121712/asidik-iceceklerin-yuksek-viskoziteli-universal-bulk-fill-kompozitlerin-renk-stabilitesi-uzerine-etkileri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/19091
dc.identifier.volume 28 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.institutionauthor Değirmenci, Beyza Ünalan
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Van Tıp Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Uygulamalı en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Tıbbi en_US
dc.subject Malzeme Bilimleri en_US
dc.subject Biyomalzemeler en_US
dc.title Asidik İçeceklerin Yüksek Viskoziteli Universal Bulk Fill Kompozitlerin Renk Stabilitesi Üzerine Etkileri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files