The Effect of Nano Silver Usage on Some Physiological and Morphological Properties of Leaf Lettuce in Deficit Irrigation Condition

dc.contributor.advisor Şensoy, Suat
dc.contributor.advisor Çakmakcı, Talip
dc.contributor.author Kılıç, Hilal Karacan
dc.date.accessioned 2025-05-10T20:15:57Z
dc.date.available 2025-05-10T20:15:57Z
dc.date.issued 2022
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışma, kısıtlı sulama seviyelerinde uygulanan nano gümüş partiküllerinin kıvırcık salata bitkisinin, fizyolojik ve morfolojik özelliklerine etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Saksı denemesi olarak yürütülen araştırmada 4 farklı sulama suyu miktarı (tam sulama-kontrol, %100; kısıtlı sulama, %80; kısıtlı sulama, %60; kısıtlı sulama, %40), 4 farklı dozda nano gümüş (0 ppm, kontrol; 20 ppm; 40 ppm; 80 ppm) uygulaması 3 tekerrürlü olarak toplamda 48 saksıda yürütülmüştür. Deneme sonunda, bitki boyu, baş çapı, yaprak sayısı, renk değerleri, yaprak taze ve kuru ağırlığı, klorofil miktarı (SPAD değeri), membran zararlanma indeksi, yaprak oransal su içeriği, lipit peroksidasyonu ürünü malondialdehit (MDA) ve enzim aktiviteleri (SOD, CAT ve APX), belirlenmiştir. Bunların yanında yaprakta makro-mikro besin elementi [fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn)], saksılardaki toprağın pH ve EC analizleri yapılmıştır. Bu çalışma sonucuna göre kuraklık stresi altında uygulanan nano gümüş dozları kıvırcık salata bitkisinin morfolojik ve fizyolojik değerleri üzerinde istatistiki açıdan önemli sonuçlar meydana getirmiştir. Genel olarak yapılan ölçümler incelendiğinde kuraklık stresi altında uygulanan nano gümüşün kırmızı kıvırcık salata bitkisinin değerlerini olumlu yönde arttırıcı özellikte olduğu gözlemlenmiştir.
dc.description.abstract This study was carried out in order to reveal the effects of nano silver particles applied to the deficit irrigation environment on the physiological and morphological properties of the leaf lettuce plant. In the research carried out as a pot experiment, 4 different irrigation water amounts (full irrigation-control, 100%; deficit irrigation, 80%; deficit irrigation, 60%; deficit irrigation, 40%), 4 different doses of nano silver (0 ppm, control; 20 ppm; 40 ppm; 80 ppm) application was carried out with 3 replications in a total of 48 pots. At the end of the experiment, plant height, head diameter, leaf number, color values, leaf fresh and dry weight, chlorophyll content (SPAD value), membrane damage index, leaf proportional water content, lipid peroxidation product malondialdehyde (MDA) and enzyme activities (SOD, CAT and APX) were determined. In addition to these, macro-micro nutrients [phosphorus (P), potassium (K), magnesium (Mg), calcium (Ca), sodium (Na), iron (Fe), manganese (Mn), copper (Cu) and zinc) (Zn)] of the leaves and pH and EC analyzes of the soil in the pots were analyzed. According to the results of this study, nano silver doses applied under drought stress caused significant changes on the morphological and physiological values of the leaf lettuce plant. When the measurements made in general were examined, it was observed that nano silver applied under drought stress positively increased the values of the leaf lettuce plant. en_US
dc.identifier.endpage 86
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYfngFlY2q4xnEciHJRSPcSao8q72mMIEvglv1RYVHyrz
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/24202
dc.identifier.yoktezid 756878
dc.language.iso tr
dc.subject Ziraat
dc.subject Fizyolojik parametreler
dc.subject Gümüş nanopartiküller
dc.subject Morfolojik özellikler
dc.subject Sulama suyu
dc.subject Agriculture en_US
dc.subject Physiological parameters en_US
dc.subject Silver nanoparticles en_US
dc.subject Morphological properties en_US
dc.subject Irrigation water en_US
dc.title The Effect of Nano Silver Usage on Some Physiological and Morphological Properties of Leaf Lettuce in Deficit Irrigation Condition en_US
dc.title.alternative Su Kısıtı Koşullarında Nano Gümüş Kullanımının Kıvırcık Salatanın Bazı Fizyolojik ve Morfolojik Özelliklerine Etkisi en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections