Karpuz (Citrullus Lanatus L.) Fidesi Gelişim Parametreleri ve Klorofil İçeriği Üzerine Azospirillum Lipoferum ve Deniz Yosunu Uygulamalarının Etkileri

dc.contributor.author Üzal, Özlem
dc.contributor.author Yasar, Fikret
dc.contributor.author Doğan, Yadigar Leyla
dc.contributor.author Öztaş, Ömer
dc.date.accessioned 2025-09-30T16:41:28Z
dc.date.available 2025-09-30T16:41:28Z
dc.date.issued 2025
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Malatya Turgut Özal Üniversitesi,Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Azospirillum lipoferum (AzL) ve deniz yosunu (DY) uygulamalarının karpuz fidelerinin büyüme parametreleri ve klorofil içeriği üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülen bu çalışma, Türkiye'deki sürdürülebilir fidecilik uygulamalarına katkı sağlamayı hedeflemiştir. Araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde kontrollü çevre koşullarında gerçekleştirilmiş ve 'Crimson Sweet' karpuz çeşidi kullanılmıştır. Toplamda 10 farklı uygulama grubu (AzL ve DY’nin üçer dozu ile kombinasyonları ve kontrol grubu) değerlendirilmiştir. Sonuçlar, Azospirillum’un düşük dozunun (1.25 mL L-1) kök yaş ağırlığı ve klorofil miktarı gibi parametrelerde daha yüksek performans sağladığını, ancak yüksek dozlarda büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini göstermiştir. Deniz yosunu özünün yüksek dozu (5 mL L-1), yaprak sayısı, yaprak yaş ve kuru ağırlığı ile klorofil miktarında en iyi sonuçları sağlamıştır. Kombinasyon uygulamaları, özellikle orta dozlarda (2.5 mL L-1), klorofil miktarı ve yaprak yaş ağırlığı gibi fotosentezle ilişkili parametrelerde sinerjik etkiler göstermiştir. Çalışma, Azospirillum’un rizosferde besin alımını artırma kapasitesi ile deniz yosununun biyolojik aktif bileşenlerinin birleşiminin bitki gelişimini desteklediğini ortaya koymaktadır. Gelecekte bu biyostimülantların; doz, yöntem ve çevresel koşullara göre optimize edilmesi, etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi ve saha denemeleri ile ekonomik analizlerinin yapılması önerilmektedir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçların, sürdürülebilir fidecilik uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. en_US
dc.identifier.doi 10.29050/harranziraat.1612966
dc.identifier.endpage 95 en_US
dc.identifier.issn 2587-1358
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 85 en_US
dc.identifier.trdizinid 1305853
dc.identifier.uri https://doi.org/10.29050/harranziraat.1612966
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1305853/karpuz-citrullus-lanatus-l-fidesi-gelisim-parametreleri-ve-klorofil-icerigi-uzerine-azospirillum-lipoferum-ve-deniz-yosunu-uygulamalarinin-etkileri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/28667
dc.identifier.volume 29 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Karpuz (Citrullus Lanatus L.) Fidesi Gelişim Parametreleri ve Klorofil İçeriği Üzerine Azospirillum Lipoferum ve Deniz Yosunu Uygulamalarının Etkileri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files