Preventative Effects of Glycrrhiza Glabra Tea on Formation Obesity by Feeding With High Fat Diet in Rats: an Investigation by Histopathological and Biochemical.

dc.contributor.advisor Uyar, Ahmet
dc.contributor.advisor Yaman, Turan
dc.contributor.author Özdere, Barış
dc.date.accessioned 2025-05-10T20:11:21Z
dc.date.available 2025-05-10T20:11:21Z
dc.date.issued 2019
dc.department Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract ÖZDERE B. Ratlarda Yüksek Yağlı Diyet ile Obezite Oluşumu Üzerine Meyan Kökü (Glycrrhiza glabra) Ekstraktı Etkisinin Histopatolojik ve Biyokimyasal Olarak Araştırılması Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Patoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2019. Yapılan bu çalışmada yüksek yağlı diyet ile beslenen ratlarda, Meyan kökü (Glycrrhiza glabra)çayının obezite oluşumu üzerine etkisi histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırıldı. Bu maksatla 32 adet sağlıklı Wistar albino türü rat; Kontrol (K)(n:8), Yüksek Yağlı Diyet (YYD)(n:8), YYD+Meyan (YYD+M)(n:8) ve Meyan (M)(n:8) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu ratlara standart pellet yem verildi. YYD ve YYD+M grubu ratlar 300g/kg oranında tereyağı eritilip yeme katılarak enerji değeri yüksek (4000 kcal/kg üzeri) pellet yemiyle 8 hafta süreyle beslendi. YYD+M ve M grubu ratlara 1gr/kg vücut ağırlığı olacak şekilde günlük hazırlanan Meyan kökü (Glycrrhiza glabra) çayı oral olarak verildi. Deney süresince periyodik aralıklarla ratların canlı ağırlık artışları izlendi. Histopatolojik olarak karaciğerden alınan doku örneklerinde YYD grubunda hepatositlerde makro ve mikroveziküler yağlanma, sinusoidal dilatasyon, hidropik dejenerasyon ve bazı hepatositlerde koagulasyon nekrozları görülürken, YYD+M grubunda tek tük makro ve mikroveziküler yağlanma, hafif derecede hidropik dejenerasyon ve nadiren koagulasyon nekrozları görüldü. Biyokimyasal analizlerde ALT, AST, ALP, LDH, Kolesterol, Trigliserit, HDL ve Kan Glukoz düzeyleri YYD grubunda kontrol grubuna göre belirgin düzeyde yüksek, YYD+M grubunda ise kontrol grubuna yakın olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, YYD ile birlikte verilen Meyan Kökü (Glycrrhiza glabra) ekstresinin ratlarda obezite oluşumunun önüne geçebileceği kanatine varıldı.
dc.description.abstract ÖZDERE B. Preventative Effects of Meyan Kökü (Glycrrhiza glabra) Extract on Formation Obesity by Feeding with High Fat Diet in Rats: An Investigationby Histopathological and Biochemical. Yüzüncü Yıl. University, Institute of Health Science, Department of Pathology MSc Thesis,Van, 2019. The aim of this study is to investigate by histopathological and biochemical effects of preventative effects (Glycrrhiza glabra) tea on obesity development by feeding with high fat diet in rats. In this study, 32 Wistar albino rats were divided to four groups as Group Control (C) (n:8), Group High Fat Diet (YYD) (n:8), Group High Fat Diet+Glycrrhiza glabra (YYD+M) (n:8) and Group Glycrrhiza glabra (M) (n:8). YYD and YYD+M group rats received YYD (4000kcal/kg) containing fat (300g/kg) for 8 weeks. Thedaily preparation of Glycrrhiza glabra tea at the dose of 1g/kg body weight in rats of group YYD+M and M group were given by orogastric catheter. During the study, weight gain of the rats was monitored. Hepatoprotective effect by Glycrrhiza glabra tea was further supported by the almost normal histology in YYD+M tea-induced group as compared to the degenerative changes such as macrovesicular and microvesicular fattenings, hydropic degeneration, dilatation of sinusoid and coagulation necrosis of some hepatocyte in the YYD treated rats. Decreased levels of blood glucose AST, ALT, ALP, LDH, cholesterol, triglycerides and HDL cholesterol were detected in Glycrrhiza glabratea supplemented YYD. In conclusion, these findings suggested that simultaneous treatment of Glycrrhiza glabra attenuated hepatic fat accumulationin YYD fedrats. en_US
dc.identifier.endpage 53
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=FgmkGchPKo23qQqBeqzVZvvpIFaQdUgrzVHknnJB502fu1n5aj22xvFblHyVQ-8a
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/22684
dc.identifier.yoktezid 560343
dc.language.iso tr
dc.subject Patoloji
dc.subject Beslenme
dc.subject Diyet yağları
dc.subject Hayvan deneyleri
dc.subject Meyan kökü
dc.subject Obezite
dc.subject Sıçanlar
dc.subject Pathology en_US
dc.subject Nutrition en_US
dc.subject Dietary fats en_US
dc.subject Animal experimentation en_US
dc.subject Liquorice en_US
dc.subject Obesity en_US
dc.subject Rats en_US
dc.title Preventative Effects of Glycrrhiza Glabra Tea on Formation Obesity by Feeding With High Fat Diet in Rats: an Investigation by Histopathological and Biochemical. en_US
dc.title.alternative Ratlarda Yüksek Yağlı Diyet ile Beslemenin Obezite Oluşumunu Önlemesi Üzerine Meyan Kökü Çayının (glycrrhiza Glabra) Etkisinin Histopatolojik ve Biyokimyasal Olarak Araştırılması en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections