Browsing by Author "Özrenk, Koray"
Now showing 1 - 17 of 17
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Determination or Performance 0900 Ziraat (Prunus Avium L.) on Gisela 6 Growning in Ahlat (Bitlis) Ecological Conditions(2010) Kapsal, Ali Nimet; Özrenk, KorayBu çalışma Ahlat (Bitlis) ekolojik koşullarında yetişen 4 yaşlı Gisela 6 anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat kiraz çeşidinin performansını belirlemek amacıyla 2009 - 2010 yılları arasında Ahlat'ta ilk kez (Bitlis) yapılmıştır. Birinci ve ikinci yıl, üzerinde çalışma yapılan 20 ağaçta fenolojik, morfolojik ve pomolojik analizler yapılmıştır. İki yılın ortalama rakamlarına göre; 0900 Ziraat kiraz çeşidinde meyve ağırlığı 8.29-9.36 g, meyve genişliği 23.41- 24.68 mm, meyve uzunluğu 21.58-22.94 mm, meyve hacmi 7.77-8.99 cm³ ve meyve yoğunluğu 1.02-1.07 g/cm³ arasında belirlenmiştir.Araştırma sonucunda söz konusu anaç üzerinde 0900 ziraat kiraz çeşidinin yetiştiriciliğinin başarıyla yapılabileceği saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Ahlat, Anaç, Gisela 6, KArticle Diyarbakır (Silvan, Kulp, Hazro) Yöresindeki Bazı Mahalli Armut (Pyrus Communis L) Gen Kaynaklarının Belirlenmesi(2017) Oturmak, İmameddin; Özrenk, Koray; Çavuşoğlu, ŞeydaBu araştırma 2016 yılında Diyarbakır'ın Silvan, Kulp, Hazro ilçeleri ve bağlı köylerde yetiştirilen meyvesi kalitesi ve pazar değeri yüksek, halkın tercih ettiği mahalli armut çeşitlerinden 32 genotip üzerinde yürütülmüştür. Seçilen armut genotiplerinde fenolojik gözlemler yapılmış ve toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiştir. Fenolojik özellikler olarak tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu tarihi, çiçeklenme süresi ve tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı (TÇHGS) ve hasat tarihi belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 39.52-263.12 g, meyve boyu 38.03-88.77 mm, meyve eni 40.85-76.97 mm, meyve sapı uzunluğu 19.87-50.10 mm, meyve sapı kalınlığı 2.45-7.98 mm,çekirdek eni 2.20-6.14 mm, çekirdek boyu 7.20-12.26 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) %10.00-24.90; titre edilebilir asitliği (TA) %0.04-0.60; meyve suyu pH'sı 4.07-5.26 arasında değişim göstermiştir. Bunun yanında mahalli armutlarda meyve kabuğu rengi, meyve eti rengi meyvelerde kumluluk ve tat durumları da belirlenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler neticesinde tartılı derecelendirme yöntemine göre yüksek puan alan21 HZR 01, 21 SLV 01, 21 SLV 11, 21 SLV 23, 21 SLV 13 ve 21 SLV 14 genotiplerinin diğer genotiplere göre daha üstün olduğu saptanmıştır.Article Diyarbakır Yöresi Bazı Ceviz Genotiplerinde (Juglans Regia L.) Kümeleme Analizi(2020) Yılmaz, Bahar Akyüz; Özrenk, Koray; Kızgın, Berfin; Keskin, SıddıkÜlkemizin hemen her yöresinde yetiştirilmekte olan ceviz (Juglans regia L.), yüksek besin değeri ile vazgeçilmez meyveler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra cevizin ağacı da, başta mobilyacılık olmak üzere, birçok alanda önemli bir gelir kaynağıdır. Türkiye’nin mevcut ceviz potansiyeli içerisinde, tohumdan yetişmiş ceviz ağaçları yüksek orandadır. Bu durum, geniş bir genetik varyasyon ile ıslah çalışmalarında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Diyarbakır yöresinde yetiştirilen ceviz genotiplerinde meyve özellikleri bakımından fenotipik ve/veya genotipik benzerliklerin belirlenmesi; yöredeki mevcut gen kaynaklarının değerlendirilmesi, korunması ve ileride planlanacak ıslah çalışmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmada; Diyarbakır ilinde yetiştirilen 67 ceviz genotipinde bazı meyve özellikleri bakımından fenotipik benzerliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 67 genotipte 2018 yılı hasat döneminde elde edilen meyvelerden, meyve ağırlığı (g) meyve kabuk ağırlığı (g), meyve iç ağırlığı (g), meyve boyu (mm), meyve eni (mm) ve kabuk kalınlığı (mm) özellikleri ölçülmüştür. Bu özellikler bakımından genotipler arası benzerlik için kümeleme analizi yapılmıştır. Kümeleme analizinde bağlantı metodu olarak tekli bağlantı (single linkage) metodu uzaklık ölçüsü olarak da Öklid uzaklığı kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre genotipler arasındaki benzerlik oranı %98.16 ile %71.03 arasında değişim göstermiştir. En yüksek benzerlik oranı %98.16 değeri ile 21SLV06 ve 21EĞL05 genotipleri arasında gözlenirken, bunu %98.12 benzerlik oranı ile 21BSM03 ve 21BSM12 genotipleri arasındaki benzerlik oranı izlemiştir. En düşük benzerlik oranı ise %71.03 ile 21BSM05 ile diğer genotiplerden oluşan küme arasında gözlenmiştir. Sonuç olarak, ele alınan meyve özellikleri ile Diyarbakır ilinde yetiştirilen 67 ceviz genotipinde, yaklaşık %29 oranında fenotipik farklılığın (varyasyonun) görüldüğü ve bu farklılığın bundan sonraki yapılacak çalışmalarda dikkate alınabileceği söylenebilir.Article Diyarbakır Yöresi Ceviz (Junglans Regia L.) Gen Kaynakları(2020) Özrenk, Koray; Yılmaz, Bahar Akyüz; Çelik, FeritBu çalışma Diyarbakır iline bağlı Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Eğil, Ergani, Kulp, Lice ve Silvan ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde 2018 yılında yürütülmüştür. Söz konusu alanlarda doğal olarak yetişen ceviz genotiplerinden toplam 69 ağaçtan alınan meyve örneklerinde pomolojik, fenolojik ve morfolojik gözlemler yapılmıştır. Pomolojik özellikler yönünden incelenen genotiplerin meyve ağırlığı 7.51-16.90 gr, meyve iç ağırlığı 4.06-9.13 gr, meyve iç oranı (randıman) %42.84-62.28, meyve kabuk kalınlığı 0.63-2.27 mm, olarak bulunmuştur. Bunun yanında, meyve eni, meyve boyu, meyve kabuk ağırlığı, meyve şekil indeksine, meyve iç rengi de incelenmiştir.Master Thesis The Effects of Hot Water, Hot Water + Uv-C and Uv-Capplications on Modified Atmosphere Conditions in Starksgold Cherry(2019) Durmaz, Nevzat; Çavuşoğlu, Şeyda; Özrenk, KorayBu çalışma kapsamında, Mersin Toroslar ekolojik koşullarında yetiştirilen Starks Gold kiraz çeşidinde hasat sonrası uygulanan, UV-C, Sıcak su ve UV-C+Sıcak su uygulamalarının, soğukta muhafaza süresince meydana getirdiği fenolik bileşik değişimleri ile bazı kalite kriterleri ve incelenmiştir. Bu amaçla depolama öncesi kiraz meyvelerine 5 dakika süreyle UV-C ve 1 dakika süreyle 50°C'de sıcak su uygulaması yapılmıştır. Tam olum döneminde hasat edilen meyveler 20 gün süre ile modifiye atmosfer paketleri (Xtend®) içerisinde 0°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında depolanmıştır. Depolama periyodu süresince 4. günlükaralıklarla meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik içeriği ve antioksidankapasitesi analizleri yapılmıştır. Ayrıca uygulamaların fenolik maddelere etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde hasat sonrası kimyasal içermeyen ve alternatif bir uygulama olan UV-C+Sıcak Su uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı zamanda fenolik maddelerden protokateşuik, klorojenik asit ve c-kumarik asit miktarında azalmayı sınırladığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Depolama, Kiraz, MAP, Sıcak su, UV-CArticle Effects of Post-Harvest Uv-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries Throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages(2018) Bahar, Aşkın; Çavuşoğlu, Şeyda; Özrenk, Koray; Ercişli, Sezai; Tekin, OnurIn this study, effects of post-harvest UV-C, Hot Water and UV-C + Hot Water treatments on quality attributes and especially on phenolics of ‘0900 Ziraat’ cherries grown under Mersin Taurus Mountains conditions throughout the cold storage were investigated. For this purpose, before to store, cherry fruits were subjected to UV-C treatments for 5 minutes and Hot Water treatments at 50 °C for 1 minute. The fruits harvested at full-ripe period were then stored in modified atmosphere packages (MAP) (Xtend®) for 20 days at 0 oC temperature and 90±5% relative humidity. Throughout the storage period, weight loss, skin color, suspended solids content, titratable acidity, total phenolics and antioxidant analyses were performed in every 4th day of storage (0, 4, 8, 12, 16 and 20th days). Effects of experimental treatments on phenolics were investigated in detail. Present findings revealed that UV-C + Hot Water treatments without any chemicals better preserved the quality attributes and significantly restricted the losses in protocatechic acid, chlorogenic acid and q-coumaric acid contents.Article Erzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans Regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi(2005) Güleryüz, Muharrem; Balta, M. Fikret; Özrenk, Koray; Yarılgaç, Tarık; Kazankaya, AhmetBu araştırmada Erzincan yöresinden ümitvar olarak seçilmiş 25 ceviz genotipine ait meyvelerin protein, yağ, kuru madde, kül, makro-mikro elementler ile ağır metal içerikleri tespit edilmiştir. Genotiplerde; protein oranı %13.74-22.34, yağ oranı %48.97-66.45, kuru madde oranı %94.67-97.81 ve kül oranı % 1.69-2.24 arasında kaydedilmiştir. Makro element içeriği olarak; azot %2.05-3.33; fosfor 199.9-272.3 mg/100g; potasyum 266.8-639.7 mg/100g; kalsiyum 185.3-902.4 mg/100g; magnezyum 178.7-577.1 mg/100g ve sodyum 10.31-42.76 mg/100g arasında bulunmuştur. Seçilen genotiplerin mikro element içerikleri ise şu şekilde değişmiştir: Demir 1.99-8,38 mg/100g; mangan 2.36-6.37 mg/100g; çinko 1.83-4.57 mg/100g ve bakır 0.93-3.33 mg/100g arasında belirlenmiştir. Ayrıca bu genotiplerde ağır metal elementleri olarak kadmiyum ve kurşun içeriklerine bakılmıştır. Kadmiyum içeriği 0.001-0.018mg/100g arasında değişirken Kurşun içeriğinin en fazla 0.07 mg/100g olduğu saptanmıştır.Article Erzincan'da Tohumdan Yetiştirilen Cevizlerin Meyve Özelliklerinin Tanımlanması(2005) Yılmaz, Muharrem; Özrenk, Koray; Muradoğlu, Fatma; Kazankaya, Ahmet; Balta, M. FikriBu çalışma, Erzincan Merkez ilçe ve köylerinde 2003-2004 yılları arasında tohumdan yetişmiş ceviz ağaçları üzerinde üstün nitelikli genotipleri belirlemek ve meyve özelliklerini tanımlamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada iç meyve ağırlığı 5 gramın üzerinde olan 51 genotipte; meyve ağırlığı, iç ağırlığı, kabuk kalınlığı, meyve uzunluğu, eni ve yükseklik ölçüleri, kabuk pürüzlülüğü, iç dolgunluğu, içte büzüşme, iç rengi, için bütün çıkma durumu, damarlılığı ve iç oranı gibi önemli meyve özellikleri incelenmiştir. Seleksiyon kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonunda bazı genotipler ümitvar olarak bulunmuştur. Seçilen genotiplerde kabuklu meyve ağırlığı 8.27-17.3, iç ağırlığı 5.01-8.43, kabuk kalınlığı 0.71-1.88 ve iç oranı %41.3-61.5 olarak belirlenmiştir.Article Gevaş Yöresinde Selekte Edilmiş Bazı Cevizlerin (Juglans Regia L.) Pomolojik Özellikleri ve Makro-mikro Element Düzeyleri(2003) Muradoğlu, Ferhat; Özrenk, Koray; Tüfenkçi, Şefik; Yarılgaç, TarıkBu çalışmada, Gevaş (Van) ilçesi ve yöresinde yapılan seleksiyon çalışması sonucu ümitvar olarak tespit edilen 20 ceviz tipinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ağaçların bulundukları yerlerin toprak özellikleri belirlenmiştir. Cevizlerin meyve ağırlıkları 10.11±0.60-16.20±0.45 g; iç ağırlıkları 5.2Ü0.41 ile 7.45±0.22 g; iç renkleri %50 EL ile %100 EL arasında belirlenmiştir. Tiplerin yağ oranlan %54.89 ile %68.20; protein oranları %12.11 ile %23.43; kül oranları ise %1.62 ile %3.21arasında bulumnuştur. Ortalama makro ve mikro element düzeyleri; N %0.208, P %0.019, K %0.041, Ca 90.3 mg, Mg 124.8 mg, Cu 1.20 mg, Mn 1.76 mg ve Zn 2.69 mg olarak tespit edilmiştir. Ceviz ağaçlarının bulunduğu toprakların genelinin hafif alkali reaksiyonlu, kireç yönünden orta ve yüksek düzeyde, tuz miktarı yönünden iyi, organik madde, yarayışlı P ve N bakımından yeterli, K içeriği yönünden yüksek olduğu saptanmıştır.Article İncir (Ficus Carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi(2019) Akgul, Yasin; Özrenk, KorayBu çalışma, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve incir popülasyonunun yoğunlukta olduğu Siirt iliEruh ilçesi Mışar Ovası’nda ve Siirt Merkez ilçeye bağlı Gökçebağ beldesinde yetiştirilen yerel incir çeşitleri üzerindeyürütülmüştür. Çalışmada, yörenin incir gen kaynakları araştırılmış, seçilen ağaçlarda morfolojik ve fenolojik gözlemleryapılmış, toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiş ve kimyasal analizler yapılmıştır. Pomolojik vekimyasal özellikler yönünden incelenen çeşitlerin; meyve ağırlığı 2.31-64.82 g, ortalama meyve boyu 20.00-52.50 mm,ortalama meyve eni 20.00-55.00 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 9.00-32.00, titre edilebilir asitliği% 0.141-0.544 ve pH’sı 3.21-4.68 arasında değişim göstermiştir. Özellikle, Türkiye kurutmalık incir sektöründe ön plandaolan sarılop çeşidi ve sofralık incir piyasasında önemli yeri olan Bursa Siyahı çeşidi ile benzer niteliklere sahip olduğudüşünülen genotiplerin varlığı tespit edilmiştir.Article İncir (Ficus Carica L.) Genotipleri Arasındaki Fenotipik Varyasyonun Kümeleme ve Temel Bileşen Analizi Metodu İle Belirlenmesi(2021) Özrenk, Koray; Doğan, Adnan; Kurt, Haydarİncir (Ficus carica L.), dünyada yaygın olarak yetiştirilen en eski kutsal meyvelerdendir. Güneydoğu Anadolu’nun, incir gen merkezi olarak özel bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Bu araştırmada, Siirt (Türkiye) yöresinde yetiştirilen incir (F. carica L.) genotiplerinin 21 kalitatif ve kantitatif özellikleri değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile incir genotiplerinin fenotipik karakterizasyonu yapılmış olup, incelenen genotipler arasında yüksek düzeyde fenotipik çeşitlilik saptanmıştır. İncelenen özelliklerin çoğunun varyasyon katsayısı (VK) % 20.00’dan yüksek bulunmuş olup, parametrelerin VK değerleri % 10.79- 62.78 aralığında değişkenlik göstermiştir. İrdelenen karakterlerin birbiriyle olan ilişki düzeyleri ile her bir faktörün incir meyvesini tanımlamadaki etki oranları belirlenmiştir. En yüksek kaliteye sahip genotiplerin; E-42, E-19, E-26, E-27, E-30 ve E-20 olduğu belirlenmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları, incir genetik kaynaklarının uygun bir şekilde yönetilmesi ve korunması bağlamında özgün bir değere sahiptir. Üzerinde çalışılan genotiplerin gelecekteki ıslah programları için önemli bir gen kaynağı olabileceği düşünülmektedir.Master Thesis Phenological and Pomological Characteristic of Cornelian Cherries (Cornus Mas L.) Grown in Erzincan(2010) Selçuk, Elif; Özrenk, KorayBu çalışma Erzincan yöresinde yetiştirilen kızılcıkların özelliklerini belirlemek amacıyla 2008- 2009 yılları arasında Erzincan'da yapılmıştır. Birinci ve ikinci yıl alınan 63 kızılcık genotipi üzerinde fenolojik, pomolojik analizler yapılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 15 adet ümitvar genotip tespit edilmiştir. İncelenen kızılcık genotiplerinde iki yılın oratlama rakamlarına göre; meyve ağırlıkları 1,44-4,24 g, meyve hacmi 1,1-3,8 cm³, meyve yoğunluğu 0,6-1,5 g/cm³, pH değeri % 2,4-6,6 ve C vitamini değeri 8,1-34 mg/100g arasında belirlenmiştir.Genel olarak kızılcıkların koyu kırmızı zemin rengi ve pembe et rengine sahip, tatlarının iyi ve orta buruklukta olduğu ve yetiştiriciliğinin yaygınlaşabileceği bir tür olduğu saptanmıştır.Master Thesis Selection of Local Çermail Pears Grown in Erzincan Province(2009) Yakut, Şadan; Özrenk, KorayBu çalışma Erzincan yöresinde yetiştirilen Çermail armudunun özelliklerini belirlemek amacıyla 2007- 2008 yılları arasında Erzincan'da yapılmıştır. Birinci ve ikinci yıl alınan 46 armut genotipi üzerinde fenolojik, pomolojik analizler yapılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 15 adet ümitvar genotip tespit edilmiştir. İki yılın ortalama rakamlarına göre, incelenen Çermail armudunun genotiplerinde meyve ağırlıkları 53.1- 136.9 g, meyve eti sertliği 2.7-9.6 kg/cm², asitlik % 5.5-16, pH değeri % 2.6-4.5 arasında belirlenmiştir.Sonuçlar genel olarak Çermail armudunun açık yeşil renkte, çok sulu, orta kumlu, mayhoş tada sahip olduğuna ve yörenin armut genetik kaynaklarınca zengin olduğuna işaret etmiştir.Anahtar kelimeler: Erzincan, Armut, Çermail, MeyveMaster Thesis Selection of Sakki Apples Grown in Erzincan Province(2007) Öztürkci, Cihad; Özrenk, KorayBu çalışma Erzincan yöresinde yetiştirilen Aksakkı ve Karasakkı elma genotiplerinin üstün özelliklere sahip olanlarını belirlemek amacıyla 2006-2007 yılları arasında Erzincan'da yapılmıştır. İlk yıl 76, ikinci yıl ise 68 elma tipi üzerinde morfolojik, fenolojik ve pomolojik analizler yapılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 10 adet ümitvar tip tespit edilmiştir. İki yılın ortalama rakamlarına göre, incelenen Aksakkı elma genotiplerinde meyve ağırlıkları 84.65-175.41 g, meyve eti sertliği 5.47-8.72 kg/cm², TEAM % 0.499-0.900, pH değeri % 3.24-3.65 arasında; karasakkı elma genotiplerinde ise meyve ağırlıkları 86.39-154.27 g, meyve eti sertliği 6.95-8.33 kg/cm², TEAM % 0.488-0.890, pH değerleri % 3.40-3.55 arasında belirlenmiştir.Genel olarak Aksakkı elmalarının Karasakkı elmalarına oranla daha üstün özelliklere sahip olduğu saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Erzincan, Elma, Aksakkı, Karasakkı, Meyve, AğaçArticle Tüketicilerin Sert Kabuklu Kuruyemiş Tüketim Alışkanlıkları ve Satın Alma Davranışlarının Belirlenmesi: Siirt İli Örneği(2018) Özrenk, Koray; Terin, Mustafa; Kardeş, MerveÇalışmanın amacı, Siirt ili kentsel alanda tüketicilerin sert kabuklu kuruyemiş tüketimalışkanlıkları ve satın alma davranışlarını belirlemektir. Çalışmanın ana materyalini Siirtili kentsel alanda yaşayan 150 tüketiciden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmaktadır.Verilerin analizinde, frekans tabloları ve tüketicilerin ailelerinde yeterli miktardakuruyemiş tüketip tüketmedikleri düşüncesi logit model yardımıyla analiz edilmiştir.Araştırmada, ankete katılanların %62,7’si erkek, %63,3’ü 25-40 yaş grubunda, %64,0’üevli, %62,0’si 2001-4000 TL gelir grubunda, %49,3’ü ailede yeterli miktarda kuruyemiştüketildiği, %56,0’sı kuruyemiş tüketiminin faydaları hakkında bilgiye sahip olduğu ve%78,7’sinin kuruyemişi, kuruyemişçilerden satın aldığı belirlenmiştir. Çalışmada ayrıcaailede yeterli miktarda kuruyemiş tüketildiğini düşünme ile kuruyemiş tüketmeninfaydalarını bilme arasında pozitif, cinsiyet arasında ise negatif bir ilişkini olduğu tespitedilmiştir.Article Van Gölü Havzası Yerel Armutları(2010) Özrenk, Koray; Gündoğdu, Müttalip; Kan, TuncayVan Gölü havzasında yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bölgede uzun zamandan beri yetiştiriciliği yapılan bu yerel çeşitler yöre iklimine iyi adapte olmuş ve yetiştirildiği bölgede önemli bir Pazar payına sahip olan çeşitlerdir. Yetiştiriciliği yapılan mahalli çeşitlerin meyve özellikleri üzerinde yapılan bu araştırmada çeşitlere ait meyvelerin ağırlıkları, boyutları, suda çözünür kuru madde miktarları (SÇKM), titre edilebilir asit içerikleri gibi bazı pomolojik özellikleri belirlenmiştir. İncelenen çeşitlerde meyve ağırlığı 199.-20,07 g, meyve eti sertliği 13 - 3.07 lb, meyve sap uzunluğu 55.24 - 11.77 mm, titre edilebilir asit içeriği % 20.4 – 1.8, suda çözünür kuru madde miktarı % 17.80-10.5 arasında bulunmuştur.Article Van Merkez İlçede Tohumdan Yetiştirilen Cevizlerin (Juglans Regia L.) Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri(2005) Özrenk, Koray; Yarılgaç, Tarık; Kazankaya, Ahmet; Balta, M. FikriBu araştırma 1999-2001 yılları arasında Van merkez ilçede tohumdan yetişmiş cevizler üzerinde yürütülmüştür. Genotipler içerisinden üstün özelliklere sahip 60 ceviz ağacından meyve örnekleri alınarak değişik ıslah karekterleri incelenmiş, 18 ceviz genotipi bir çok özelliği ile ümitvar olarak belirlenmiştir. Seçilen genotiplerin meyve ağırlıkları 11.58-16.78 g, iç ağırlıkları 5.60-8.24 g , iç oranları %44.59-%53.03 ve kabuk kalınlıkları 1.23-1.87 mm arasında değişmiştir. Genotiplerin fenolojik gözlemleri yapılmış ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme tarihleri ile çiçeklenme tipleri (protandrous, protogynous, homogamous) ve hasat tarihleri saptanmıştır. Tespit edilen genotiplerin yan dallarda meyve verme oranı % 40-100 arasında belirlenmiştir. Üç yıl boyunca incelenen genotiplerin hiçbirisinde soğuk zararına rastlanılmamıştır.