Browsing by Author "Şener, Ahmet Bülent"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis A Study on Effects of Water Temperature, Salinity and Van Lake Water on Retention Periods of Latent Fingerprint on Submersed Smooth Surface(2010) Şener, Ahmet Bülent; Şen, FazılBu çalışma, sualtına konulmuş olan pürüzsüz yüzeylere bırakılmış latent (gizli, görünmeyen) parmakizlerinin kalıcılık sürelerine su sıcaklığı, tuzluluk ve Van Gölü suyunun etkilerinin belirlenmesi amacıyla Eylül 2007 ile Mart 2008 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği ve Van İl Emniyet Müdürlüğü Laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir.Denemelerde 60x40x30 cm ebatlarında akvaryumlar kullanılmış, günlük olarak sıcaklık, tuzluluk, kondüktivite, pH ve çözünmüş oksijen miktarı kontrol edilmiştir. Denemeler iki paralelli olarak yürütülmüştür. Denemelerde tatlı su, ?10, ?20 ve ?38 tuzlusu ve Van Gölü suyu kullanılmıştır. Ayrıca su sıcaklığının etkilerini belirleyebilmek amacıyla tatlısu ve Van gölü suyunda 10, 20 ve 30 °C su sıcaklıklarının etkileri de belirlenmeye çalışılmıştır. Denemelerde 3 farklı kişinin parmakizleri mikroskop lamlarının üzerine yan yana bırakılmış ve farklı özellikteki suların içerisine bırakılarak, belirli periyotlarla sudan çıkarılmış, parmakizi uzmanı tarafından daha önceden lamlar üzerine bırakılmış olan parmakizlerinin tasnifinin yapılıp yapımayacağına karar verilmiştir.Ön denemeden parmakizi geliştirme yöneminin super glue tekniği olmasına ve materyallerin sudan en az iki gün aralıklarla çıkarılması gerektiği belirlenmiştir. Denemeler sonucunda parmakizlerinin, su özelliklerine göre farklı sürelerde ve oranlarda geliştirebileceği belirlenmiştir. Parmakizinin geliştirilebileceği en uzun sürenin 20 °C su sıcaklığında Van Gölü suyunda 90 günden fazla olduğu, en kısa sürenin ise 30 °C su sıcaklığında tatlısuda 7 gün olduğu belirlenmiştir. Bütün deneme gruplarında parmakizi geliştirilebilme süresini su sıcaklığının yükselmesinin oldukça kısalttığı sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Tuzluluk, Sıcaklık, Van Gölü suyu, Parmakizi geliştirme