Browsing by Author "Gündoğdu, Müttalip"
Now showing 1 - 7 of 7
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Detemination of Physical and Chemical Fruit Properties of Some Standard Pomegranate (Punica Granatum L.) Cultivars and Some Determined Genotypes(2011) Gündoğdu, Müttalip; Yılmaz, HüdaiBu çalışmada; Türkiye'de yetiştirilen standart nar çeşitleri (Hicaz narı, Silifke aşısı, Katırbaşı, 33N23-çevlik, 01N04-fellahyemez, 33N34, İzmir26, İzmir23, İzmir1513, 33N24, Kuş narı ) ile Gündoğdu (2006)'nun Pervari (Siirt) yöresinde daha önceden belirlemiş olduğu en iyi 5 nar tipinde(56PER021, 56PER022, 56PER020, 56PER019, 56PER003) meyvelerin pomolojik özellikleri, C vitamini içerikleri, meyve suyundaki organik asitler, fenolik bileşikler, şekerler, antioksidan aktivitesi, makro ve mikro besin elementleri içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.Yapılan araştırmada incelenen çeşitlerin fiziksel özellikleri tespit edildikten daha sonra kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada nar çeşitleri ve tiplere ait meyve sularının azot içerikleri 111.57-1007.33 ppm, fosfor içerikleri 215.98-338.35 ppm, potasyum içerikleri 547.15-1651.30 ppm, kalsiyum içerikleri 21.91-69.81 ppm arasında değiştiği belirlenmiştir. Çeşit ve tiplerin demir içerikleri 2.52-5.38 ppm, mangan içerikleri 0.150-0.649 ppm, çinko içerikleri 0.413-1.201 ppm, bakır içerikleri 0.253-2.388 ppm ve magnezyum içerikleri 26.76-128.40 ppm arasında değiştiği saptanmıştır. İncelenen çeşitler ve tiplerin antioksidan kapasitelerinin 6.45-14.67 mmol TEAK/l ve C vitamini içeriklerinin 11.38-94.02 mg/l olduğu saptanmıştır. Şeker içeriklerine bakıldığında; fruktoz düzeyi 3.7200-9.8133 g/100 g, glikoz düzeyi 2.7267-7.2233 g/100g ve bazı çeşitlerde sakaroz düzeyi 0.0220-0.1346 g/100g olarak tespit edilirken bazı çeşitlerde sakaroz belirlenememiştir. Maltoz ise hiçbir çeşit ve tipde bulunmadığı tespit edilmiştir. Nar çeşitlerine ait meyve sularının okzalik asit içeriği 0.0313-1.0167 g/l, malik asit içeriği 0.1175-2.2302 g/l, sitrik asit içeriği 0.6130-2.1823 g/l, süksinik asit içeriği 0.0390-0.3293 g/l, laktik asit içeriği 4.516-33.115 mg/l, fumarik asit içeriği 0.0119-0.2990 g/l ve tartarik asit içeriği 0.0330-0.1266 g/l arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırmada incelenen çeşitlerde ve tiplerde asetik asit tespit edilememiştir. Nar çeşitleri ve tiplerinde meyve sularının fenolik bileşik içerikleri de belirlenmeye çalışılmıştır. Fenolik bileşiklerden gallik asit 0.190-6.361 g/l, kateşin 0.533-3.176 g/l, klorojenik asit 0.0375-0.5473 g/l, kafeik asit 0.0162-0.0960 g/l, siringik asit 0.0214-0.0609 g/l, p-kumarik asit 0.0200-0.2456 g/l, ferulik asit 0.0446-2326 g/l, o-kumarik asit 0.0325-0.5514 g/l, phlorodizin 0.0414-1.2155 g/l, protokateşuik asit 0.0169-0.4489 g/l, vanilik asit 0.0061-0.1708 g/l, rutin 0.1306-1.3283 g/l ve kuersetin 0.1928-1.2473 g/l arsında değiştiği tespit edilmiştir.Yapılan araştırmada nar çeşitleri ve tiplerinin içerikleri yönüyle önemli bir besin olabileceği anlaşılmaktadır. Enerji içeriğinden çok; mineraller, vitaminler, organik asitler ve fenolik bileşiklerce zengin olması meyve işleme endüstrisi için önemli bir kaynak olmasını sağlamaktadır. Yerel tiplerin verim düzeylerinin, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin uygunluğu nedeniyle standart çeşit haline getirilmesi ilerisi için ümit vad etmektedir.Anahtar Kelimeler: Nar, Besin elementleri, Organik asitler, Antioksidan kapasitesi, Fenolik bileşikler.Master Thesis Determination of Organic Acid, Vitamin C and Nutrients Contents of Some Pomegranate (Punica Granatum L.) Genotypes(2013) Aşıcı, Akif; Gündoğdu, MüttalipBu çalışmada; Mardin bölgesinde yetiştirilen bazı nar genotiplerine ait (47 MAR 01, 47 MAR 02, 47 MAR 03, 47 MAR 04, 47 MAR 05, 47 MAR 06, 47 MAR 07, 47 MAR 08, 47 MAR 09, 47 MAR 10, 47 MAR 11, 47 MAR 12, 47 MAR 13, 47 MAR 14, 47 MAR 15, 47 MAR 16, 47 MAR 17, 47 MAR 18, 47 MAR 19, 47 MAR 20, 47 MAR 21) meyvelerin, C vitamini içerikleri, meyve suyundaki organik asitleri, makro ve mikro besin element içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nar genotiplerine ait meyve sularının fosfor içerikleri 329.123 -943.684 ppm, potasyum içerikleri 93.375-985.600 ppm, kalsiyum içerikleri 63.477-142.703 ppm arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırmada demir içerikleri 1.337-41.741 ppm, mangan içerikleri 0.281-3.346 ppm, çinko içerikleri 0.050 -0.223 ppm, bakır içerikleri 0.253-2.388 ppm ve magnezyum içerikleri 38.672-92.948 ppm arasında değiştiği saptanmıştır. Nar genotiplerine ait meyve sularının okzalik asit içeriği 0.017-0.473 g/l, malik asit içeriği 1.008-2.718 g/l, sitrik asit içeriği 0.661-6.408 g/l, süksinik asit içeriği 0.059-0.396 g/l, fumarik asit içeriği 0.044-0.882 g/l ve tartarik asit içeriği 0.029-0.094 g/l arasında değiştiği belirlenmiştir. Nar meyvelerinin mineral ve organik asitlerce zengin olması meyve işleme endüstrisi için önemli bir kaynak olmasını sağlamaktadır. Genotiplerin verim düzeylerinin, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin uygunluğu nedeniyle standart çeşit haline getirilmesi ilerisi için ümit vaat etmektedir. Anahtar Kelimeler: Nar, Besin element, Organik asitler, C VitaminiArticle Frenküzümü (Ribes Spp.) Çeşitlerinin Fenolik İçerikleri(2017) Korkmaz, Nazan; Polat, Mehmet; Çelikay, Ayşegül; Güçlü, Sultan Filiz; Aşkın, Mehmet Atilla; Çolak, Ayşen Melda; Gündoğdu, MüttalipBu çalışmanın amacı Türkiye'de yetiştirilen farklı frenküzümü çeşitlerinin rutin, protocatechuic, catechin, p- hydroxy benzoic, chlorogenic, caffeic, kuersetin, luteolin, kamferol, p-coumaric, vanilin ve ferulic asit içeriklerinin belirlenmesidir. Kırmızı ve siyah frenküzümü çeşitleri (Goliath, Red Lake, Rovada, Rosenthal, and Booskop Giant) ters fazlı yüksek performanslı sıvı kromatografisi kullanılarak fenolik asit içeriklerini belirlemek için analizleri yapılmıştır. Sonuçlar p-coumaric asitin (1.66-0.04 ?g g-1) frenküzümü çeşitlerinde baskın fenolik asit olduğunu göstermiştir. Ayrıca frenküzümü meyvelerinden elde edilen ekstraktlardan elde edilen diğer sınuçlarda rutin (35.41-7.23 ?g g-1), protocatechuic (3.28-2.84 ?g g-1), chlorogenic (65.49-2.38 ?g g-1), ve kuersetin asit (2.29-1.50 ?g g-1) fenolikleri gözlemlenmiştirArticle Şirvan (Siirt) Yöresinde Yetiştirilen Narların Pomolojik Özellikleri(2010) Yılmaz, Hüdai; Gündoğdu, Müttalip; Gündoğdu, Özlem; Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluBu çalışmada Siirt ilinin Şirvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve yöre iklimine iyi adapte olmuş yerel nar genotiplerine ait meyvelerin, bazı pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada meyve ağırlıklarının 161.45-302.35 gr, meyve uzunluklarının 60.79-78.67 mm, meyve enlerinin 67.27- 86.92 mm, meyve hacimlerinin 177.5-305.0 ml, meyve suyu miktarlarının 69-121 ml, meyve yoğunluklarının 0.84 -1.17 gr/$cm^ 3$, dane ağırlıklarının 80-162.35 gr, kaliks uzunluklarının 16.58-34.64 mm ve kaliks yarı çaplarının 9.32-14.27 mm arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca SÇKM miktarları % 12-16, pH 3.63-5.87, şekil indeksleri 0.84-1.03 ve toplam asitlik % 0.47-1.08 arasında değişmiştir. Bunun yanında yerel çeşitlerin kabuk alt zemin rengi, üst zemin rengi, çekirdek sertliği, meyve tadı, dane rengi, üst odacık sayısı, alt odacık sayısı, odacıkların görünümü, daneleme kolaylığı ve meyve posa ağırlıkları belirlenmiştir.Article Van Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Farklı Çilek Çeşitlerinde Frigo Fide Üretimi ve Bu Fidelerin Verim Özellikleri(2011) Geçer, Mustafa Kenan; Gündoğdu, Müttalip; Muradoğlu, Ferhad; Yılmaz, HüdaiBu çalışma dört çilek çeşidinden (‘Aromas’, ‘Camarosa’, ‘Selva ve ‘Sweet Charlie’) alınan taze kollarından üretilen fidelerinin soğutucuda -2 °C’ de yaklaşık sekiz ay tutularak frigo fide üretimi eldesi amacıyla yürütülmüştür. Aynı zamanda, üretilen bu frigo fidelerin fide tutma oranı ve meyve verim özellikleri de tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, fide tutma oranı en yüksek %78.77 ile ‘Sweet Charlie’ çeşidinde gerçekleşmiştir. Meyve verimi bakımından en iyi sonucu 261.78 g/bitki ile ‘Aromas’ çeşidi vermiştir. En fazla meyve sayısı 22.10 adet/bitki ile ‘Aromas’ çeşidinde tespit edilmiştir. Meyve iriliği ve suda çözünür kuru madde oranı bakımından çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle Van iklim koşullarında frigo fide üretiminin başarılı bir şekilde yapılabileceği ve meyve veriminin de yeterli düzeyde sağlanabileceği ortaya çıkmıştır.Article Van Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Böğürtlen Genotiplerinin Fitokimyasal Özellikleri(2019) Tekin, Onur; Türkoglu, Nalan; Berk, Selma Kuru; Taş, Akgül; Gündoğdu, MüttalipBu çalışmada, Van’ın Bahçesaray ekolojisindeki üç farklı böğürtlen genotipinin biyokimyasal bileşikleri tespit edilmiştir. Genotiplerde 5 farklı organik asit ve 8 farklı fenolik bileşik belirlenmiştir. Meyvelerde, fenolik bileşiklerden en fazla rutin (4.490 mg/g), organik asitlerden ise en fazla sitrik (1.132 g/100g) asit ön plana çıkmıştır. Sitrik asidi malik, süksinik, fumarik ve okzalik asit takip etmiştir. 65BS02 böğürtlen genotipi vanilik, rutin, gallik, klorojenik, kaffeik ve p-kumarik asit yönünden zengin bulunmuştur. Sonuç olarak genotipe bağlı olarak bileşenlerin değişkenlik gösterdiği görülmüştür. Ayrıca 65BS02 genotipi üstün özellikleri ile değer kazanan genotip olarak ortaya çıkmıştır.Article Van Gölü Havzası Yerel Armutları(2010) Özrenk, Koray; Gündoğdu, Müttalip; Kan, TuncayVan Gölü havzasında yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bölgede uzun zamandan beri yetiştiriciliği yapılan bu yerel çeşitler yöre iklimine iyi adapte olmuş ve yetiştirildiği bölgede önemli bir Pazar payına sahip olan çeşitlerdir. Yetiştiriciliği yapılan mahalli çeşitlerin meyve özellikleri üzerinde yapılan bu araştırmada çeşitlere ait meyvelerin ağırlıkları, boyutları, suda çözünür kuru madde miktarları (SÇKM), titre edilebilir asit içerikleri gibi bazı pomolojik özellikleri belirlenmiştir. İncelenen çeşitlerde meyve ağırlığı 199.-20,07 g, meyve eti sertliği 13 - 3.07 lb, meyve sap uzunluğu 55.24 - 11.77 mm, titre edilebilir asit içeriği % 20.4 – 1.8, suda çözünür kuru madde miktarı % 17.80-10.5 arasında bulunmuştur.