Browsing by Author "Kaplan, Suna Yağan"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis The Determination of Some Minerals in Different Cheese Varieties Consumed in Van(2025) Kaplan, Suna Yağan; Ekici, KamilBu araştırma Van ilinde tüketime sunulan farklı peynirlerdeki (tulum, otlu, beyaz, kaşar ve lor) arsenik, bakır, çinko, demir, kadmiyum, kobalt, krom, kurşun, nikel ve selenyum içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla her peynir çeşidinden 20'şer adet olmak üzere alınan toplam 100 adet numune kuru yakma işlemine tabi tutulduktan sonra indüktif olarak eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometresi (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometer) kullanılarak incelenmiştir. Peynir numunelerindeki minerallerin konsantrasyon düzeyleri sıralaması Zn>Fe>Cu>Cr>Se>As>Pb>Cd olarak belirlenmiş olup, incelenen minerallerin ortalama düzeyleri sırasıyla 18.54±10.78 mg/kg; 4.91±7.89 mg/kg; 0.57±0.53 mg/kg; 0.14±0.33 mg/kg; 0.11±0.75 mg/kg; 0.04±0.02 mg/kg; 0.01±0.01 mg/kg; 0.003±0.008 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Peynir gruplarının karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis testi kullanılmış ve peynir grupları arasındaki farkı belirlemek amacıyla Dunnet testi kullanmıştır. Araştırma, peynir örneklerinde incelenen mineral düzeylerinin peynir çeşitleri arasında As, Cu, Zn, Fe, Pb ve Se açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır (p<0.05). İncelenen peynir örneklerinin tamamında Co ve Ni düzeyleri tespit limitinin altında kaldığından dolayı belirlenememiştir.