The Determination of Some Minerals in Different Cheese Varieties Consumed in Van

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Bu araştırma Van ilinde tüketime sunulan farklı peynirlerdeki (tulum, otlu, beyaz, kaşar ve lor) arsenik, bakır, çinko, demir, kadmiyum, kobalt, krom, kurşun, nikel ve selenyum içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla her peynir çeşidinden 20'şer adet olmak üzere alınan toplam 100 adet numune kuru yakma işlemine tabi tutulduktan sonra indüktif olarak eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometresi (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometer) kullanılarak incelenmiştir. Peynir numunelerindeki minerallerin konsantrasyon düzeyleri sıralaması Zn>Fe>Cu>Cr>Se>As>Pb>Cd olarak belirlenmiş olup, incelenen minerallerin ortalama düzeyleri sırasıyla 18.54±10.78 mg/kg; 4.91±7.89 mg/kg; 0.57±0.53 mg/kg; 0.14±0.33 mg/kg; 0.11±0.75 mg/kg; 0.04±0.02 mg/kg; 0.01±0.01 mg/kg; 0.003±0.008 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Peynir gruplarının karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis testi kullanılmış ve peynir grupları arasındaki farkı belirlemek amacıyla Dunnet testi kullanmıştır. Araştırma, peynir örneklerinde incelenen mineral düzeylerinin peynir çeşitleri arasında As, Cu, Zn, Fe, Pb ve Se açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır (p<0.05). İncelenen peynir örneklerinin tamamında Co ve Ni düzeyleri tespit limitinin altında kaldığından dolayı belirlenememiştir.
The aim of the present work was to determine arsenic, copper, zinc, iron, cadmium, cobalt, chromium, lead, nickel and selenium, content of in tulum cheese (n=20), herby cheese (n=20), white cheese (n=20), kashar cheese (n=20) and curd cheese (n=20) offered for consumption in Van province of Türkiye. The samples were analyzed by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) after dry ashing sample preparation technique. The order of the metal content in cheese samples was in the following order Zn>Fe>Cu>Cr>Se>As>Pb>Cd and analized metals mean were found as 18.54±10.78 mg/kg; 4.91±7.89 mg/kg; 0.57±0.53 mg/kg; 0.14±0.33 mg/kg; 0.11±0.75 mg/kg; 0.04±0.02 mg/kg; 0.01±0.01 mg/kg; 0.003±0.008 mg/kg. A descriptive statistical analysis of the variables was performed and nonparametric tests of Kruskal–Wallis and Dunnet tests were carried out to confirm the differences in mineral levels. Statistically significant differences were found among cheese types in terms of As, Cu, Zn, Fe, Pb, Se (p<0.05). Levels of cobalt and nickel in all cheese samples were below the limit of detection.

Description

Keywords

Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

65

Collections

Google Scholar Logo
Google Scholar™