Browsing by Author "Kenar, Beytullah"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Farklı Sıcaklıklarda Depolamanın Koyun Yoğurtlarında Staphylococcus Aureus'un (SEA 10652 Fda 196e) Gelişimi ve Enterotoksin Üretimi Üzerine Etkisi(2005) Kara, Hasan Hüseyin; Kenar, Beytullah; Alişarlı, Mustafa; Akkaya, LeventBu çalışmada, A (SEA 10652 FDA 196E) enterotoksin oluşturan S. aureus susunun koyun yoğurdunda gelişimi ve toksin oluşturma yeteneği incelenmiştir. Bu amaçla yoğurt yapılacak koyun sütü 4 6 pastörizasyon işlemi (90 °C'de 5 d) sonrası 5. aureus susu ile 10 kob/ml ve 10 kob/ml düzeyinde kontamine edilmiş ve bu kontamine süt ile yoğurt deneysel olarak üretilmiştir. Yoğurtlar 4 °C, 18 °C, 25 °C ve 30 °C'de 21 gün süre ile depolanmıştır. Deneme yoğurtları depolamanın 1., 3., 7., 15. ve 21. günlerinde mikrobiyolojik, fıziko-kimyasal ve serolojik yönden incelenmiştir. • Bu çalışmada koyun sütlerinden yapılan ve S. aureus ile 10 kob/ml kontamine edilen yoğurtlarda S. 5 aureus sayısı fermantasyon periyodu sonunda en yüksek değeri olan 3.0 x 10 sayısına ulaşmış ancak hem 6 fermentasyon periyodu hem de depolama süresince enterotoksin üretimi saptanmamıştır. Buna karşın 10 kob/ml S. aureus ile kontamine edilen koyun yoğurtlarında ise S. aureus sayısı en yüksek değeri olan 7.6 x 7 10 sayısına fermantasyon periyodu sonunda ulaşmış ve entorotoksin oluşumu fermentasyon periyodunun ilk saatlerinde belirlenmiştir. 6 Sonuç olarak, süte pastörizasyon işlemini takiben 10 kob/ml düzeyinde S. aureus bulaşması halinde, bir kaç saat (1-3 saat) içinde S. aureus'un toksin üretebileceği ve halk sağlığı açısından bir risk meydana 4 getirebileceği belirlenmiştir. 5. aureus bulaşmasının başlangıçta 10 kob/ml düzeyini aştığı durumlarda fermentasyon (asidite) periyodunun veya starter kültürlere ait bakteriosinlerin S. aureus toksin üretimi üzerine kısıtlayıcı bir etkisinin olmadığı söylenebilir.Article Prevalence of Verocytotoxigenic Escherichia Coli O157:h7 on Chicken Carcasses Sold in Turkey(Natl veterinary Research inst, 2006) Akkaya, Levent; Atabay, Halil Ibrahim; Kenar, Beytullah; Alisarli, MustafaThe prevalence of Escherichia coli O157:117 was investigated on samples of various portions of 190 chicken carcasses, obtained from local retail markets and poultry shops in Turkey. Immunomagnetic separation methods Was used to isolate E. coli O157:H7 from the samples. Verotoxin 1 (VT1) and verotoxin 2 (VT2) productions by the isolated E. coli strains was also investigated. E. coli O157:H7 was isolated from two (1.05%) of the 190 samples of poultry meat examined. All the strains isolated produced both VT1 and VT2. These findings indicate that poultry meat can also be a source of E. coli O157:H7 infections for humans. Appropriate control measures should. be developed and implemented to eliminate this human pathogen front foods of animal origin, including poultry, in order to protect human health.Article Sığır Karkaslarının Yüzeysel Mikroflorasına Mevsimin ve Kesim Sonrası Aşamaların Etkisi(2005) Kenar, Beytullah; Gürler, Zekı; Alişarlı, Mustafa; Akkaya, LeventBu çalışmada, Afyonkarahisar il merkezindeki özel sektöre ait bir mezbahada Eylül 2004-Eylül 2005 tarihleri arası kesilen sığırlann karkaslarında ve bu karkaslann parçalanması ile elde edilen etlerde mevsimlerin ve kesim sonrası,aşamaların kontaminasyon üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla her bir mevsimde (sonbahar, kış, ilkbahar, yaz) toplam 3 kasapta, her bir kasapta 2 karkasta ve böylece bir mevsimde 6 karkas olmak üzere toplamda 24 karkas üzerinde çalışılmıştır. Karkaslardan örnek alınmasında Uluslararası Standart Ofisinin (ISO) önerdiği noktalara, Islak-Kuru Swap Metodu uygulanmıştır. Her karkasta 3 aşamadan (yıkanma- damgalanma sonrası, mezbahada 24 saatlik soğutma sonrası, mezbahadan kasaba teslim sonrası) ve karkaslann parçalanması ile elde edilen etlerden ise kasapta 24 saatlik soğutmayı takiben parçalama sonrası numuneler alınmış, alman örneklerde toplam aerob mezofıl bakteri, enterobakteri ve Escherichia coli sayılan tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ortalama toplam aerob mezofil bakteri ve Enterobakteri sayılan sığır karkaslannda kesim ve taşıma sonrası Avrupa Birliği (AB) komisyonunun belirlediği, kabul edilemez değerleri aşmış, kesim sonrasında karkaslardan alman örneklerde Enterobakteri'ler ve Escherichia coli yönünden, soğutma sırasında oluşan kontaminasyon sınırlı bulunmuş ve taşımanın çapraz kontaminasyona olan etkisi belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Gıda olarak en riskli grupta olan etin insan sağlığı açısından güvenilir olması zorunludur. Çiftlikten çatala anlayışı çerçevesinde yetiştinneden başlayarak başta mezbahalar olmak üzere tüketime kadar olan tüm aşamalarda mikrobiyal kontaminasyonlann asgari düzeyde tutulduğu, ekonomik ve toplum sağlığı nedenlerinden ötürü oldukça önemli olan tehlike analizleri ve kritik kontrol noktalan sisteminin ve iyi üretim uygulamalannm tüm aşamalarda uygulanması tavsiye edilebilir.Article Tavuk Etleri, Köfte ve Burgerlerinde Listeria Monocytogenes'in Varlığı ve Yaygınlığı(2005) Kenar, Beytullah; Alişarlı, Mustafa; Akkaya, Levent; Kara, RecepÖZET: Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da kasap ve marketlerden tüketime sunulan 50 adedi but, 50 adedi göğüs, 50 adedi kanat, 50 adedi hamburger ve 50 adedi tavuk köfte olmak üzere toplam 250 tavuk eti ve ürünü L. monocytogenes yönünden incelenmiştir. L. monocytogenes; tavuk butlarda % 38 (19/50), tavuk göğüslerde % 24 (12/50), tavuk kanatlarda % 30 (15/50), tavuk hamburgerlerde % 22 (11/50) ve tavuk köftelerde % 26 (13/50) oranlarında belirlenmiştir. Sonuçlar, incelenen bakteri yönünden tavuk eti ve ürünlerinin halk sağlığı açısından büyük bir risk taşıdığını göstermektedir. Bu nedenle, tavuk etleri ve ürünlerinin insan sağlığı açısından güvenilir olması için personel ve işletme hijyenine özel hassasiyet gerektiren uygun üretim tekniklerinin hayata geçirilmesi, kalite güvenliğinin sağlanabilmesi için tehlike analizleri ve kritik kontrol noktalan sisteminin kurularak tüm prensiplerine özenle uyulması gereklidir.