1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Terzioğlu, Ömer"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 7 of 7
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    A Study on the Determination of Grazing Time, Hay Yield and Botanical Composition of Natural Pasture in Ahlat District
    (2008) Bulut, Yunus Emre; Terzioğlu, Ömer
    Bu çalışma Ahlat ilçesi meralarının otlatmaya başlangıç zamanlarının, botanik kompozisyonunun belirlenmesi ve ot verimlerinin tespiti amacıyla yapılmıştır.Yapılan çalışmada Ahlat ilçesi meralarının otlatmaya başlama zamanı mayısın ilk haftası olarak tespit edilmiştir.Merayı meydana getiren bitkilerin ağırlıklı olarak % 68 oranında diğer familyalar % 32 oranında buğdaygil bitkilerden oluştuğu belirlenmiştir. Yapılan verim çalışmasıyla meranın verimi 121,8 kg/da olduğu tespit edilmiştir.Anahtar kelimler: Mera, Erken otlatma, Botanik kompozisyon, Otlatmaya başlama zamanı, Kuru ot verimi
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    Effects of Nitrogenous and Phosphorus Fertilizer Treatments on Hay Yield, Herba Yield and Botanical Composition in Natural Pasture Area in Hizan Conditions
    (2010) Sayılğan, Çetin; Terzioğlu, Ömer
    Bu çalışma, 2009-2010 tarımsal üretim sezonunda, Azotlu ve fosforlu gübre uygulamalarının kuru ot verimi, yaş ot verimi ve bitki kompozisyonları üzerine etkisini tespit etmek amacıyla, Bitlis İli Hizan İlçesi doğal çayırlarında kurulan deneme alanında gerçekleştirilmiştir.Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Azot dozları N0=0 kg/da, N1=5 kg/da, N2=10 kg/da ve N3=15 kg/da şeklinde Amonyum Nitrat (AN) (%26 N2) gübresi olarak, fosfor P0=0 kg/da, P1=7,5 ve P2=15 kg/da şeklinde Triple Süper Fosfat (TSP) (%43 P2O5) gübresi olarak uygulanmıştır. Araştırma alanı botanik kompozisyonunun % 48.17 buğdaygil, % 21.5 baklagil ve % 30,61 diğer familya bitkilerinden oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırma alanında dekara ortalama olarak 324.67 kg kuru ot ve 841.00 kg yaş ot verimi tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda azotlu ve fosforlu gübre uygulamalarının kuru ot, yaş ot verimleri ile botanik kompozisyon üzerine ilk yıl etkisi istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. Hizan doğal çayırlık alanları için azotlu ve fosforlu gübrelemelerin bir birini takip eden yıllarda devam etmesi gerektiği, bu iki gübre türünün de beraber kullanımının daha etkili olacağı tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Hizan, doğal çayır, botanik kompozisyon, ot verimi
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Erciş-altındere Tarım İşletmesi Doğal Mer'asının Kalitesi
    (2000) Baytok, Erol; Muruz, Habip; Aksu, Taylan; Terzioğlu, Ömer
    Bu çalışmada, Erciş Altındere Tarım işletmesi doğal mer'asının botanik kompozisyonu, yaş ve kuru ot verimi ve ham besin maddeleri bileşimi bakımından mer'a kalitesi belirlendi. Araştırmada, bitki örtüsü, eğim ve toprak özellikleri bakımından benzer olacak şekilde kuzey yönden 6, güney yönden 4 olmak üzere 1'er dekarlık alanlardan 10 örneklendirme birimi belirlendi ve 16 Mayıs-5 Temmuz tarihleri arasında 4 biçim yapıldı. Araştırma sonunda mer'anın bitki kompozisyonunun %63.4'ünün bıığdaygil, %2.4'ünün baklagil ve %34.1'inin de diğer familyalardan oluştuğu ve aşırı otlatmanın indika/ör bitkilerinden olan Astragallus türleri, Rumex acetasella ve Fuphorbia macrocglade'nın çok miktarda olduğu tespit edildi. Kuru ot verimleri biçim dönemlerine göre 83.48, 123.51, 181.67 ve 149.96 kg/da olarak bulundu. Mer'a otlarının ortalama KM düzeyleri biçim sırasına göre sırasıyla %30.0I, 34.76. 44.96 ve 52.59 (p<0.001); HP düzeyleri %12.19. 11.25, 9.24 ve 7.24 (p<0.001); HS düzeyleri %2/.S2, 24.44, 26.69 ve 28.82 (p<0.001); HY düzeyleri %2.92, 2.52, 2.30 ve 2.77; HK düzeyleri ise % 09, 8.05, 7.05 ve 6.52 (p<0.01) olarak saptandı.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    Possibilities of Growing Some Sorghum and Sorghum-Sudangrass Hybrid Cultivars as Second Crop After Barley in Erciş-Van Ecological Conditions
    (2005) Yazici, Levent; Terzioğlu, Ömer
    Bu araştırma, Van-Erciş ekolojik koşullarında bazı sorgum ve sorgum xsudanotu melezi çeşitlerinin arpadan sonra ikinci ürün olarak adaptasyonlarınınbelirlenmesi amacıyla, 2003 yılında yürütülmüştür. Deneme, tesadüf bloklarıdeneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede bir çeşit sorgum(Rox) ve yedi çeşit sorgum x sudanotu melezi (Grazer, Seweet Sioux, GW-9110,Sugar Leaf, Grass II, 877, Gözde-80) kullanılmıştır.Araştırmada kullanılan çeşitler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir.Yetiştirilen çeşitlerin ortalama yeşil ot verimleri 4200-8200 kg/da, kuru ot verimleri977-2055 kg/da, ham protein oranları % 8.2-11.0, ham protein verimleri 81-214kg/da arasında değişmiştir.Bu araştırmanın sonucunda, yeşil ot ve kuru ot verimi Seweet Sioux ve 877sorgum x sudanotu melezi çeşitlerinde en fazla bulunmuş olup, bu çeşitlerin Van-Erciş ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilmesi önerilebilir.Anahtar kelimeler: Sorgum, Sorgum x sudanotu melezi, Çeşit, kinci ürün,Verim.i
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Doctoral Thesis
    Research on the Reduction of Boron Toxicity in Different Areas of Different Alfalfa (medicago Sativa L.)
    (2018) Kuştutan, Fulya; Terzioğlu, Ömer
    Bu çalışma, Manisa için simge sayılacak bitki olan Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde Bor toksisitesi nedeniyle oluşan olumsuzlukları azaltabilmeye yöneliktir. Bu nedenle, yörede Nimet ve Diana yonca çeşitlerinin toprakta yüksek düzeyde bulunan Bor'un asma tarafından alımının azaltılmasına olan katkısını, yonca çeşitlerinin Bor toksisitesine olan reaksiyonlarını ve yonca gelişiminin asma bitkisinde beslenme dengesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla arazi koşullarında yapılmıştır. Bu çalışma, Manisa ilinde, jeotermal kaynakların yoğun olarak bulunduğu Alaşehir ilçesinde Bor toksisitesi sorunu tespit edilen üretici arazisinde, Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde, verim çağında (10 yaş asmalardan) sulanabilen, yüksek terbiye sistemli üzüm bağında yürütülmüştür. Proje, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü, her tekerrürde 9 omca olacak şekilde planlanmış olup, 2016-2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu çalışmada, Azomethin-H yöntemi ile yapılan Bor analizlerinde toksik etki yapabilecek değerler elde edilmiştir. Bor analizi yanında toprak ve yapraklarda temel verimlilik (pH, Kireç, Organik Madde, Tuz ve Bünye) ve besin elementi (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve Cu) analizleri yapılmıştır. Çalışmanın ilk ve ikinci yıl değerlerine göre Nimet çeşidinin Diana çeşidine nazaran hem toprak hem de asmada Bor toksisitesinin giderilmesi üzerine daha etkili olduğu ve çeşitlerin 20-40 cm aralıklarla yapılan ekimlerinde 20 cm'lik ekimin her iki çeşitte Bor oranını düşürme açısından daha etkili sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Bor, Medicago sativa L., Toksisite, Vitis vinifera L., Yem bitkisi
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    The Effect of Field Pea (Pisum Arvense L.) and Barley (Hordeum Vulgare L.) Combinations on the Forage Yield and Silage Qualitys in Van Ecological Canditions
    (2010) Doğan, Serap; Terzioğlu, Ömer
    Bu çalışma, 2006-2007 yetiştirme döneminde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarla arazisinde yürütülmüştür. Kışlık olarak ekilen yembezelyesi+arpa karışımlarında, en uygun karışım oranlarının ve çeşitli verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada kışlık yembezelyesi hattı (110121) ve Tokak 157/37 arpa çeşidi kullanılmıştır. Bu bitki türlerinin saf ve %75, %50 ve %25'lik karışım oranları olmak üzere 4 varyant deneme konusu olarak ele alınmıştır. Ekim 26.10.2006 tarihinde, ot hasadı ise 12.6.2007 tarihinde yapılmıştır.Farklı yembezelyesi+arpa kombinasyonlarında, karışımdaki yembezelyesi oranı artıkça yeşil ot ve ham protein oranı da o nispette artmıştır. Maxmimum yeşil ot verimi ve ham protein oranı saf yembezelyesi ekilen parsellerden elde edilmiştir(1666.6kg/da, %16.03).Karışımlarda elde edilen silajlar fleig puanlamasına göre orta kalitede silajlardır. Karışımdaki baklagil miktarı arttıkça artan protein miktarı fermentasyonu olumsuz yönde etkileyerek silajların kalitesini düşürmüş, buğdaygil miktarı arttıkça da kolay parçalanabilir karbonhidrat miktarının artmasından dolayı silaj kalitesi artmıştır.Anahtar Kelimeler: Yembezelyesi, arpa, verim ve silaj kalitesi
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Van Yöresi Doğal Meralarında Otlatmaya Başlama Zamanı, Kuru Ot Verimi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma
    (2004) Yalvaç, Necmettin; Terzioğlu, Ömer
    Bu çalışma 2001 yılında Van merkez Atmaca ve Edremit Dönemeç köylerinin doğal meralarında yürütülmüştür. Araştırmada bölgenin otlatma mevsimi başlangıcını belirlemek amacıyla bitki boylan ölçülmüş, kuru ot verimi, bitki kompozisyonu ve bitkiyle kaplı alan belirlenmiştir. .. Deneme sonucunda kuru ot verimleri Atmaca köyünde 157.5 kg/da Dönemeç köyünde 180.4 kg/da botanik kompozisyon Atmaca'da Poaceae %37.9, Fabaceae %25.6 Diğergiller %36.5 Dönemeç'te Poaceae %48, Fabaceae %17.5 Diğergiller %34.5 bitki ile kaplı alan Atmaca'da %45.3 Dönemeç'te %50.7 olarak bulunmuştur. Her iki köyde de otlatmaya başlama zamanı 10 Mayıs tarihi tespit edilmiştir. Bu sonuca göre Van yöresi meralarında otlatma mevsimi başlangıcı Mayıs ayının ilk yarısı olarak kabul edilebilir.