Browsing by Author "Uzun, Yusuf"
Now showing 1 - 20 of 67
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis A Taxonomical Investigation on Macrofungi Grown in Malazgirt (Muş) Province(2009) Akçay, Mustafa Emre; Uzun, YusufBu çalışma, 2007?2008 yıllarında Muş ili Malazgirt ilçesi sınırları içerisinde toplanan makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlarında renkli resimleri çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının makrofunguslar hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Agaricomycetes sınıfına ait 4 ordo ve 17 familya içinde dağılım gösteren toplam 50 makrofungus taksonu olduğu tespit edilmiştir. Bunların 19'u yenen, 27 'si yenmeyen ve 4 tanesi ise zehirli özelliktedir.Diğer yandan bu çalışma sonucunda 2 makrofungus taksonu ülkemiz makrofungus florasına yeni kayıt olarak ilave edilmiştir. Bunlar; Conocybe pilosella (Pers.) Kühner (Bolbitiaceae) ve Cortinarius hemitrichus (Pers.) Fr. (Cortinariaceae)' tur.Teşhisleri yapılan makrofungus taksonlarının sistematikleri, deskripsiyonları, basidiokarp ve spor fotoğrafları, yayılışları ve yenilebilirlik durumları verilmiştir.Master Thesis A Taxonomical Investigation on Macrofungi Grown in Selim Province(2009) Öğün, Yaşar; Uzun, YusufBu çalışma, 2007?2008 yıllarında Selim (Kars) ilçe sınırları içerisinde toplanan makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlarında renkli resimleri çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının makrofunguslar hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Araziden laboratuara taşınan mantar örneklerine gerekli mikolojk teknikler uygulanarak spor baskıları ve mikroskobik özellikleri elde edilmiştir. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Myxomycetes, Pezizomycetes ve Agaricomycetessınıflarına ait 10 ordo ve 25 familya içinde dağılım gösteren toplam 70 makrofungus taksonu olduğu tespit edilmiştir. Bunların 38'i yenen, 25'i yenmeyen, 6 tanesi ise zehirli özellikte ve Sarcodon glaucopus türünün ise yenilebilirlik özelliği bilinmemektedir.Diğer yandan bu çalışma sonucunda Amanita velosa (Peck) Lloyd (Amanitaceae) ve Volvariella caesiotincta P.D. Orton (Pluteaceae) türü ilk kez belirlenerek ülkemiz makrofunguslarına yeni kayıt olarak ilave edilmiştir. Ayrıca belirlenen taksonların tümü araştırma yöresi için yeni kayıttır.Teşhisleri yapılan makrofungus taksonlarının deskripsiyonları, fruktifikasyon ve spor fotoğrafları, yayılışları ve yenilebilirlik durumları verilmiştir.Doctoral Thesis A Taxonomical Research on the Macrofungi Grown in Ardahan and Iğdır Province(2004) Uzun, Yusuf; Demirel, KenanBu çalışma, 2000-2001 yıllarında Ardahan ve İğdır ili sınırlan içerisinde toplanan makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlannda renkli negatif ve slaytları çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının tür hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Laboratuvar ortamında gerekli mikroskobik incelemeler yapılarak mikroskobik veriler elde edilmiştir. Makroskobik ve mikroskobik verilerin sonucunda Myxomycetes, Ascomycetes ve Basidiomycetes sınıfları içinde dağılım gösteren 7 ordo ve 26 familyaya ait 109 makrofungus taksonu tespit edilmiştir. Bunların 64' ü yenir, 3 1 'i yenmez ve 14 tanesi ise zehirlidir. Ayrıca bu çalışma ile 10 tür ve 2 si varyete düzeyinde olmak üzere toplam 12 makrofungus taksonu ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus florasına ilave edilmiştir. Bunlar; Polyporus tuber aster Pers.: Fr., Calvatia rubroflora (Cragin) Morgan, Pluteus diettrichii Breş., Leucoagaricus subcretaceus Bon in Bon & Haluwyn, Agaricus fissuratus (Moell) Moell., A. xanthoderma Genevier var. griceus (Pears.) Bon & Cappelli., Amanita battarea Boud., A. pantherina var. mustisquamosa (Pk.) Jenkins., Coprinus romagnesianus Sing., Inocybe maculata Boud., Lactariusfiılvissimus Romagn. ve Russula badia Qu61. dır Teşhisi yapılan tüm makrofungus taksonlannın makroskobik ve mikroskobik özellikleri ile taksonomileri, yetişme yeri özellikleri, yayılışları ve diğer özellikleri verilmiştir.Anahtar kelimeler: Makrofonguslar, Taksonomi, Ardahan, İğdır, Türkiye.Master Thesis A Taxonomical Research on the Macrofungi Grown in Hani (Diyarbakir) Province(2010) Acar, İsmail; Uzun, YusufBu çalışma, Diyarbakır ili Hani ilçesi sınırları içerisinde doğal olarak yetişen ve 2009-2010 yılları arasında toplanan makrofungus örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında toplanan mantar örneklerinin yetişme ortamlarında renkli resimleri çekilmiş, mantarların morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının makrofunguslar hakkındaki bilgiler kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Leotiomycetes, Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıflarına ait 7 ordo ve 27 familya içerisinde dağılım gösteren toplam 104 makrofungus taksonu olduğu tespit edilmiştir. Bunların 40' ı yenen, 42'si yenmeyen, 17`si zehirli ve 5 tanesinin ise yenilebilirlik durumu bilinmemektedir.Ayrıca 7 makrofungus taksonu ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus çeşitliliğine ilave edilmiştir. Bunlar; Ciboria amentacea (Balb.) Fuckel, Conocybe filaris (Fr.) Kühner, Conocybe pulchella (Velen.) Hauskn. & Svr?ek, Cortinarius armeniacus (Schaeffer: Fries) Fries, Cortinarius stemmatus Fr., Entoloma kervernii (De Guern.) M.M. Moser ve Inocybe decipiens Bres'dir.Tespit edilen makrofunguslar Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Araştırma laboratuarında (VANF) saklanmaktadır.Teşhisleri yapılan makrofungus taksonlarının sistematikleri, bazidiokarp, askokarp ve spor fotoğrafları, diğer özellikleri, yayılışları ve yeni kayıt olan taksonların deskripsiyonları da verilmiştir.Master Thesis A Taxonomical Research on the Macrofungi Grown in Siirt Central Province(2010) Yeşil, Abdülhamit; Uzun, YusufBu çalışma, Siirt Merkez ilçe sınırları içerisinde yetişen makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. 2008 ve 2009 yıllarında yapılan arazi çalışmaları ile bazı mantar örnekleri toplanmıştır. Toplanan makrofungusların tümünün doğal habitatlarında dijital kamera ile fotoğrafları çekilerek ekolojik, morfolojik ve etnomikolojik özellikleri kaydedilmiştir.Araziden fungaryuma taşınan mantar örneklerine gerekli mikolojik teknikler uygulanarak kurutulmuş, spor baskıları alınmış ve gerekli mikroskobik verileri elde edilmiştir.Elde edilen makroskobik ve mikroskobik veriler sonucunda, Pezizomyceetes ve Agaricomycetes sınıfları içerisinde dağılım gösteren 13 familya'ya ait toplam 47 makrofungus taksonu teşhis edilmiştir. Bunlardan 24'ü yenen, 17'si yenmeyen, 4 tanesi zehirli ve 2'sinin ise yenilebilirlik durumu bilinmemektedir.Ayrıca bu çalışma ile Agaricus lutosus (F.H. Møller) F.H. Møller (Agaricaceae) ilk kez tespit edilerek Türkiye makromantarları için yeni kayıt olarak eklenmiştir.Toplanan ve fungaryum materyali haline getirilen bütün makrofungus örnekleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Mikoloji Araştırma Laboratuarı'nda saklanmaktadır.Article Adaklı (Yüksekova/hakkâri) ve Çevre Köylerde Belirlenen Makromantarlar(2021) Kesici, Sedat; Uzun, YusufBu çalışma, Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Adaklı ve çevresindeki Köylerde doğal olarak yetişen ve 2012-2014 yılları arasında toplanan makromantar örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Leotiomycetes, Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıflarına ait 10 ordo ve 30 familya içerisinde dağılım gösteren toplam 109 makromantar türü olduğu tespit edilmiştir. Bunların 35’ sı yenen, 65’i yenmeyen ve 9 tanesi ise zehirlidir. Ayrıca 5 makromantar türü ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makromantar çeşitliliğine ilave edilmiştir. Bunlar; Hymenoscyphus repandus (W. Phillips) Dennis (Helotiaceae), Helvella corium (O. Weberb.) Massee (Helvellaceae) ve Cheilymenia megaspora (Gamundí) J. Moravec (Pyronemataceae)’dır.Article Additions To the Turkish Discomycetes(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2014) Uzun, Yusuf; Acar, Ismail; Akcay, Mustafa Emre; Akata, IlgazIn this study, Mollisia ventosa P.Karst., Hymenoscyphus herbarum (Pers.) Dennis, H. immutabilis (Fuckel) Dennis, H. robustior (P.Karst.) Dennis, Ciboria amentacea (Balb.) Fuckel, and Peziza fimeti (Fuckel) E. C. Hansen have been recorded in Turkey for the first time. Comments on their morphological and anatomical features, geographical position, locality, collection date, and distribution and short descriptions and photographs related to macro-and micromorphologies of the taxa are provided.Article Batman Yöresinin Makrofungusları(2007) Uzun, Yusuf; Demirel, Kenan; Demir, SelamiBu çalışma 2002-2004 yılları arasında Batman yöresinden toplanan makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlarında fotoğrafları çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının tür hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Laboratuvar ortamında gerekli mikroskobik incelemeler yapılarak mikroskobik veriler elde edilmiştir. Makroskobik ve mikroskobik verilerin kullanımıyla Ascomycetes ve Basidiomycetes sınıfları içinde dağılım gösteren 21 familya'ya ait 50 makrofungus taksonu teşhis edilmiştir. Böylece Batmandaki makrofungus takson sayısı 76'ya ulaşmıştır. Ayrıca bu çalışma ile 3 makrofungus taksonu ilk defa toplanarak ülkemiz makrofungus florasına ilave edilmiştir. Bunlar; Amanita vittadinii, Dichomitus campestris ve Mycena epipterygia var. splendidipes'dir. Anahtar Kelimeler: Batman, makrofunguslar, taksonomi, Türkiye.Article Baykan (Siirt) İlçesinde Belirlenen Makromantarlar(2024) Keleş, Ali; Akçay, Mustafa Emre; Uzun, Yusuf; Sadullahoglu, Cemil; Kesici, SedatMevcut çalışma Baykan (Siirt) ilçesinden toplanan makromantarlar üzerinde yapılmıştır. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda 56 familya’ya mensup 88 tür teşhis edilmiştir. Belirlenen taksonlardan dokuzu Ascomycota ve 79’u Basidiomycota bölümlerinde yer almaktadır. Araştırma alanında tespit edilen türlerin taksonomik kategorileri dikkate alındığında, en çok üye ile temsil edilen takım, familya ve cinsin sırasıyla; Agaricales, Agaricaceae ve Agaricus L. olduğu görülmektedir. Teşhis edilen türler, lokalitesi, habitatı/substratı, toplandığı coğrafi koordinat, toplanma tarihi ve toplayıcı numaraları ile birlikte listelenmiştir. Tespit edilen türlerin tamamı araştırma alanı için yeni kayıttır.Article Biochemical and Morphological Characteristics of Some Macrofungi Grown Naturally(Mdpi, 2021) Selem, Ezelhan; Alp, Yekbun; Sensoy, Suat; Uzun, Yusuf; Cavusoglu, Seyda; Karatas, Neva; Szopa, AgnieszkaRecently, the production of macro-fungi (mushrooms) has steadily increased, and so has their economic value, in global terms. The use of functional foods, dietary supplements, and traditional medicines derived from macro-fungi is increasing as they have numerous health benefits as well as abundant nutrients. This study aimed to determine some biochemical contents (pH, soluble solid contents (SSC), total antioxidant capacity (TAC) and total phenolic contents (TPC)) of eight edible macro-fungi species growing naturally (in the wild) in Turkey. The samples were collected in the Van Yuzuncu Yil University (VAN YYU) campus area in the months of April-May 2018, in different locations, and brought to the laboratory, and the necessary mycological techniques were applied for their identification. Location, habitats, collection dates and some morphological measurements were determined for all identified species. Biochemical parameters of the macro-fungi species were analyzed separately both in cap and stem. The color values (L, a, b, Chroma and hue) were separately evaluated on cap surface, cap basement and stem. Results showed that there were significant differences for most of the biochemical parameters in different organs between and within species. The pH, SSC, TAC and TPC values varied from 6.62 to 8.75, 2.25 to 5.80 & DEG; brix, 15.72 to 57.67 TE mg(-1) and 13.85 to 60.16 gallic acid equivalent (GAE) fresh weight basis. As a result of the study, it was concluded that the parameters such as total antioxidant capacity, total phenolic content and soluble content in Morchella esculenta, Helvella leucopus, Agaricus bitorquis and Suillus collinitus were higher than for the other species and clearly implied that they may be further exploited as functional ingredients in the composition of innovative food products.Article Centaurea Karduchorum Boiss. From Eastern Anatolia: Phenolic Composition, Antioxidant and Enzyme Inhibitory Activities(Elsevier Gmbh, Urban & Fischer verlag, 2015) Dalar, Abdullah; Uzun, Yusuf; Mukemre, Muzaffer; Turker, Musa; Konczak, IzabelaThe phenolic composition of lyophilized hydrophilic extracts obtained from root, stem, leaf and flower of Centaurea karduchorum Boiss. a medicinal plant endemic to Eastern Anatolia (Turkey) used as antidiabetic agent was characterized for the first time. Liquid chromatography mass spectrometry (LC/MS) analysis revealed that luteolin derivatives and chlorogenic acid were the dominating compounds contributing, respectively, from 16.1% (root) to 33.7% (stem) and from 7.3% (flower) to 12.0% (root) of total phenolics. Total reducing capacities of the extracts varied from 24.1 (root) to 38.5 (flower) mg gallic acid Eq./g DW [Folin-Ciocalteu assay] and from 274.0 (root) to 441.0 (stem) mu mol Fe2+/g DW [FRAP assay]. The oxygen radical absorbance capacity (ORAC assay) values varied from 930.5 (root) to 1853.5 (stem) mu mol trolox Eq./g DW. The leaf extract exhibited a pronounced inhibitory activity towards alpha-glucosidase (IC50: 0.63 +/- 0.00 mg/ml) and a weak inhibitory activity towards amylase (IC50: 14.63 +/- 0.67 mg/ml), which suggests a potential to reduce postprandial hyperglycaemia and supports its traditional use as antidiabetic agent. (C) 2015 Elsevier GmbH. All rights reserved.Article Chemical Composition and Antioxidant Activity of Two Wild Edible Mushrooms From Turkey(Begell House inc, 2015) Ekin, Suat; Uzun, Yusuf; Demirel, Kenan; Bayramoglu, Mahire; Kiziltas, HaticeThe purpose of this study was to determine the antioxidant and antiradical activities in methanol extracts of two edible mushrooms from Turkey, Agaricus urinascens (Jul. Schaff. & F. H. Moller) Singer and Volvopluteus gloiocephala (DC.) Vizzini, Contu & Justo, as well as to examine trace elements (Cu, Zn, Fe, Mn, Co, Cr, Cd, Pb), minerals (Mg, Ca, K, Na) and vitamin C content. The levels of trace elements and minerals were determined by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy. Vitamin C and antioxidant properties were measured with a spectrophotometer. According to the results, total antioxidant activity and phenolic and flavonoid contents of A. urinascens and V. gloiocephala were 67.53 +/- 2.54 mM ascorbic acid/g and 31.68 +/- 2.27 mM ascorbic acid/g, 6.88 +/- 0.31 mg GA/g and 5.22 +/- 0.53 mg GA/g, and 3.80 +/- 0.04 mg QE/g and 2.60 +/- 0.20 mg QE/g, respectively. The findings of this study indicated that methanol extract of A. urinascens has a significant antioxidant activity and contents of total phenolic and flavonoid compounds. However, V. gloiocephala contains high levels of Ca, Cr, Fe, K, Mg, Mn, and Na, whereas A. urinascens contains higher levels of Cd, Co, Cu, Pb, and Zn than that of V. gloiocephala. Some trace elements that are in the compound of macrofungi may contribute the antioxidant capacity of macrofungi. A. urinascens has the ability to accumulate some heavy metals that prevent environmental metal pollution and can be used as a biomonitor. A. urinascens is expected to be used as an antioxidant in future studies of experimental animal models, against free radicals generated in response to oxidative stress.Article Conocybe Anthracophila, Türkiye Mikobiyotası için Bir Yeni Kayıt(2018) Uzun, Yusuf; Kesici, Sedat; Akçay, Mustafa EmreBolbitiaceae familyasına ait bir bolbitoid tür olan Conocybe anthracophila Maire & Kühner ex Kühner & Watling Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’ndan (Kars/Erzurum) Türkiye mikobiyotası için yeni kayıt olarak verilmiştir. Taksonun kısa betimlemesi makro ve mikromorfolojisine ait fotoğraflarla birlikte verilmiştir.Article Contributions To the Macrofungi of Bingol, Turkey(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2017) Uzun, Yusuf; Acar, Ismail; Akcay, Mustafa Emre; Kaya, AbdullahThe present study was carried out on macrofungi samples collected from Bingol Province between 2006 and 2010. As a result of field and laboratory investigations 112 species belonging to Ascomycota and Basidiomycota were determined. Ten of them are new records for the Turkish mycobiota: Orbilia auricolor (A. Bloxam) Sacc.; Orbilia luteorubella (Nyl.) P. Karst.; Mollisia lividofusca (Fr.) Gillet; Calycina languida (P. Karst.) Baral, R. Galan & G. Platas; Vibrissea filisporia (Bonord.) Korf & A. Sanchez; Iodophanus carneus (Pers.) Korf; Amanita gilbertii Beauseign.; Conocybe brachypodii (Velen.) Hauskn. & Svrcek; Coprinopsis cordispora (T. Gibbs) Gminder; and Paxillus vernalis Watling.Article Determination of Antioxidant Activities and Chemical Composition of Sequential Fractions of Five Edible Mushrooms From Turkey(Springer india, 2020) Sezgin, Sema; Dalar, Abdullah; Uzun, YusufTricholoma scalpturatum, Tricholoma populinum, Neolentinus cyathiformis, Chlorophyllum agaricoides, and Lycoperdon utriforme have been traditionally utilized as food in Turkey for a long time. The present study focused on determining antioxidant activities, total phenolic groups contents (flavonols, hydroxycinnamic acids, proanthocyanidins, and anthocyanins), phenolic compounds and fatty acids of sequential extracts (n-hexane, ethyl acetate, chloroform, acetone, ethanol, and pure water) obtained from five wild edible macrofungi species. Ethanol and acetone (or ethyl acetate) were found as the most efficient solvents in terms of antioxidant activities and extraction efficiency. Antioxidant studies showed that L. utriforme, C. agaricoides, and T. populinum exhibited the highest radical scavenging and reducing activities and contained the highest phenolic contents. Chromatographic studies revealed that phenolic acids (protocatechuic, gallic, and chlorogenic acids) and fatty acids (oleic, linoleic, and palmitic acids) were the major contributors of the antioxidant activities of the extracts. The results obtained suggest the utilization of these macrofungi species as significant sources of natural antioxidants.Master Thesis Determination of Antioxidant and Active Substance Contents of Some Species of Ganoderma P. Karst. Genus(2021) Danış, Harun; Uzun, YusufBu çalışma ile G. adspersum, G. applanatum ve G. lucidum mantarlarının fruktifikasyon organlarından hazırlanan kahve formülasyonlarının antioksidan (FCR, FRAP, ORAC, DPPH, ve Demir şelatlama), enzim (alfa-amilaz, alfa-glukozidaz, pankreatik lipaz, kolinesteraz (AChE ve BChE)) inhibisyonu aktiviteleri ve biyoaktif kompozisyonu (HPLC-MS kullanılarak) istatiksel olarak incelenmiştir. Deneysel sonuçlar, G. lucidum formülasyonunun en yüksek miktarda fenolik bileşik içerdiğini ve G. applanatum ve G. adspersum formülasyonlarına kıyasla daha yüksek antioksidan ve enzim inhibisyonu aktivitelerine sahip olduğunu göstermiştir. Kromatografik çalışmalar Ganoderma formülasyonlarının kimyasal bileşimlerinin baskın bir şekilde fenolik asit (klorojenik, centisik, p-hidroksibenzoik, kafeik ve protokatekuik asit) bileşiklerinden oluştuğunu göstermiştir. Elde edilen sonuçlar Ganoderma türlerinden elde edilecek olan formülasyonların nötrasötik, mikoterapötik veya biyoterapötik ajan eldesi veritabanı çalışmalarına katkı sunabileceklerini göstermiştir.Article Determination of Mineral Contents of Wild-Grown Edible Mushrooms(Elsevier Sci Ltd, 2009) Genccelep, Hueseyin; Uzun, Yusuf; Tuncturk, Yusuf; Demirel, KenanThe aim of this study was to determine the mineral contents of wild edible mushroorns. The phosphorus (P), iron (Fe), calcium (Ca), zinc (Zn), magnesium (Mg), potassium (K), sodium (Na), copper (Cu) and manganese (Mn) contents of thirty wild-grown common edible mushrooms, collected from Erzurum province, Turkey, were analyzed. The minimum and maximum macronutrient contents of mushrooms were determined as mg/g dw for Mg (0.90-4.54), Ca (0.17-8.80), K (12.6-29.1), Na (0.03-4,85) and P (0.644.49), while minimum and maximum micronutrient contents of mushrooms were determined as mg/kg dw for Zn (26.7-185), Fe (50.1-842), Cu (9.23-107) and Mn (5.54-135). The potassium content was found to be higher than those of the other minerals in all the Mushrooms. The K, P and Cu concenterations were determined to be highest in Suillus granulatus. (C) 2008 Elsevier Ltd. All rights reserved.Article Determination of Protein and Nitrogen Fractions of Wild Edible Mushrooms(Asian Journal of Chemistry, 2009) Uzun, Yusuf; Genccelep, Hueseyin; Tunctuerk, Yusuf; Demirel, KenanThe purposes of this study were to determine the crude protein content of mushrooms, as well as the amounts of water soluble nitrogen, trichloro acetic acid soluble nitrogen and phosphotungstic acid soluble nitrogen. Thirty wild edible mushrooms commonly collected in region of Erzurum in Turkey were analyzed for nitrogen contents, crude protein, water soluble-nitrogen (WSN), trichloro acetic acid-soluble nitrogen (TCA-SN) and phosphotungstic acid-soluble nitrogen (PTA-SN). The macronutrient profile in general revealed that the wild mushrooms were rich sources of protein. The investigated mushroom samples contained relatively high total protein content (18.32-64.70 %, based on dry weight). The highest protein concentration were found in Polyporus squamosus (64.70 %, based on dry weight), The highest values of nitrogen fractions was determined as follows: water soluble nitrogen (WSN/TN %) in Marasmius oreades (88.02 %), trichloro acetic acid-soluble nitrogen (TCA-SN/TN %) in Marasmius oreades (78.40 %), phosphotungstic acid-soluble nitrogen (PTA-SN/TN %) Boletus chrysenteron (50.16 %). The average values of total nitrogen, crude protein, water soluble nitrogen, trichloro acetic acid soluble nitrogen and phosphotungstic acid soluble nitrogen of musroom samples were found (5.68, 35,54, 63.45, 53.27 and 31.98 %), respectively. Mushrooms may be a valuable protein supplement for human diets although they are generally preferred for their flavour and taste. Most of the studies on mushroom protein fractions are to be limited on certain mushroom species.Article Effect of Egg White Protein and Agar-Agar on Quality of Button Mushrooms (Agaricus Bisporus) During Cold Storage(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2022) Saran, Erdi Yildirim; Cavusoglu, Seyda; Alpaslan, Duygu; Eren, Erkan; Yilmaz, Nurettin; Uzun, YusufThe commercialization of mushrooms is critical because they have a short shelf life. For this reason, we investigated the effect of agar-agar and egg white protein on weight loss, polyphenol oxidase and catalase, protein content, total phenolics, total antioxidant capacity, respiration rate, ethylene production and storability of button mushrooms. Our findings suggested that the treatment of edible coating delayed remarkably senescence and maintained the quality of button mushroom. Egg white protein coating was more effective on protein content, total phenolics, antioxidant capacity, respiration rate, and ethylene production than agar-agar coating. On the other hand, agar-agar coating was more effective on weight loss, polyphenol oxidase, catalase, and color changes. Ethylene production and respiration rate were significantly (p < 0.05) lower in edible coating-treated samples than uncoated samples. Furthermore, a positive correlation was found between total phenolic content and antioxidant activity. It can be recommended that abovementioned edible coatings could be used as a commercial treatment for maintaining the quality of button mushrooms during long-term storage period.Conference Object Environmental Usage of Poly(2-Acrylamido Acid Sodium Salt -Co Ammonium Chloride)-Lentinus Tigrinus (Bull.) Fr. Composite Hydrogel(Amer Chemical Soc, 2016) Alpaslan, Duygu; Ersen, Tuba; Kubilay, Senol; Uzun, Yusuf; Savran, Ali; Aktas, Nahit