TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/5
Browse
Browsing TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu by Journal "Acta Aquatica Turcica"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Article Göynük Çayı (Bingöl, Türkiye)’nda Yaşayan ve Paradiplozoon Bingolensis Civanova Et Al., 2013 (Monogenea: Diplozoidae) İnfestasyonuna Konak Olan Doktor Balık, Garra Rufa (Cyprinidae)’nın Büyüme ve Üreme Özellikleri(2021) Koyun, Mustafa; Atici, Ataman AltugBu çalışmada Göynük Çayı’nda yaşayan Garra rufa Heckel, 1843 türünün büyüme ve üreme özellikleri ile Paradiplozoon bingolensis Civanova et al., 2013 infestasyonuna konak olma durumu araştırılmıştır. Mart 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında toplam 267 adet G. rufa serpme ağ ile yakalanmıştır. Toplam boy 8,5-19,1 cm, ağırlık ise 5,8-58,7 g arasında belirlenmiştir. En yoğun avcılık 12,0-12,9 cm (30,0%) cm ve 15,0-19,9 (25,2%) g’lık gruplarda gerçekleşmiştir. Kondisyon faktörü 1,126±0,151 (0,607-1,646) olarak belirlenmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W= 0,0205 × TL 2,758 (r2 = 0,891) olarak hesaplanmıştır. Erkek: dişi oranı 1:1,15 olarak belirlenmiştir. Cinsel olgunluğun erkeklerde 13 cm, dişilerde ise 14 cm total boya ulaşınca gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, 218 G. rufa örneğinin Paradiplozoon bingolensis paraziti taşıdığı belirlenmiştir. Pozitif olan bu örneklerde 173 adet P. bingolensis erkek G. rufa örneklerinden izole edilirken, dişi G. rufa örneklerinin 228 adet P. bingolensis taşıdığı görülmüştür. Bu nedenle, dişi G. rufa örneklerinin enfeksiyona daha yatkın olduğu belirlenmiştir (p˂0,01).Article Kurutulmuş Fesleğen, Taze Sarımsak ve Dereotu ile Muamele Edilen Sous Vide Levrek (Dicentrarchus Labrax, Linnaeus, 1758)filetolarının Bazı Kalite Değişimlerinin Değerlendirilmesi(2019) Şengör, Gülgün F. Ünal; Ceylan, ZaferKurutulmuş fesleğen (%0,5), taze sarımsak (%0,25) ve dere otu (%0,5) balık filetolarının üzerine eklenmiş, ardından bu kombinasyon sous vide tekniği ile pişirilmiş ve örnekler 3ºC’ de depolanmıştır. Toplam uçucu bazik azot (TVBN), pH, duyusal ve renk ölçüm analizleri, kalite farklılıklarını ortaya koymak için gerçekleştirilmiştir. TVBN sonuçları kurutulmuş fesleğen, taze sarımsak ve dereotu kullanımının sous vide tekniği ile pişirilen balıklardaki kimyasal kalite bozulmasını geciktirebileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca bu kombinasyon duyusal bozulmayı da başarılı bir şekilde geciktirmiştir. Duyusal ve fizikokimyasal kalite testleri sous vide pişirme tekniği ile taze sarımsak, kurutulmuş fesleğen kombinasyonunun bozulmaya karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur. Taze sarımsak, kurutulmuş fesleğen ve taze dereotu ile muamele edilen ve 65ºC de 20 dakika süresince pişirilen levrek balığı filetolarının 42 gün raf ömrüne sahip olduğu tespit edilmiştir.Article Sarı Prenses Çiklitlerinde (Labidochromis Caeruleus) Büyüme Performansı ve Cilt Renklenmesi Üzerinde Schizochytrium Takviyesinin Değerlendirilmesi(2025) Karataş, Boran; Kaya, DoğukanBu çalışmada, sarı prenses çiklitlerinde (Labidochromis caeruleus) Schizochytrium sp. takviyesinin (SCH) büyüme ve deri renklenmesi üzerindeki etkileri araştırıldı. Balıklar (başlangıç ortalama ağırlığı 1.93 ± 0.23 g) 60 gün boyunca kontrol grubu olarak ticari balık yemi (C) ve %0.5 (SCH05) ve %1 (SCH1) SCH takviyeli ticari balık yemi ile beslendi. SCH05 ve SCH1 grupları, C grubuna kıyasla en yüksek son ağırlık (FW), ağırlık kazanımı (WG) ve spesifik büyüme oranı (SGR) değerlerini ve benzer şekilde olumlu yem değerlendirme oranı (FCR) seviyelerini gösterdi. SCH1 grubu, parlaklık (L*) ve hue değerleri açısından C ve SCH05 gruplarından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdi (p<0.05). SCH05 ve SCH1 gruplarındaki kırmızılık (a*) değeri, C grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdi. Ancak, tüm gruplar arasında sarılık (b*) ve kroma (Ch) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak, SCH mikroalginin diyet takviyesi olarak dahil edilmesi, büyüme performansını belirgin şekilde teşvik etti ve sarı prenses çiklit balığınının pazarlanabilir boyuta daha hızlı ulaşmasını sağladı. Ayrıca, deri renklenmesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış sağlamamasına rağmen, yemlere %0.5 SCH eklenmesi balıkların estetik çekiciliğini ve piyasa değerini artırabilecek umut verici bir avantaj sunmaktadır.Article Türk Mutfağında Su Ürünleri Kültürü ve Önemi(2018) Şengör, Gülgün F. Ünal; Ceylan, ZaferGünümüzde beslenmeye dayalı yürütülen çalışmalarda insanların nasıl sağlıklı ve dengeli beslenebileceğiyönündeki araştırmalar dikkati çekmekte ve üzerinde önemle durulan konuların başında gelmektedir. Zengingıda seçeneklerine sahip olan ülkemizde tarımsal ve hayvansal kaynakların korunması ve tüketimekazandırılması her geçen gün daha büyük önem taşımaktadır. İnsanın sağlıklı olabilmesi için vücudun ihtiyaçduyduğu her besin grubundan yeterli ve dengeli şekilde faydalanması gerekmektedir. Beslenmeye önemlikatkı sağlayan besinlerin başında balıklar ve diğer su ürünleri gelmektedir. Türk mutfağında su ürünlerikültürünün yerleştirilmesi gelecek nesillerin daha sağlıklı ve zeki bireyler olmasına temel oluşturacaktır. Bunoktada alışılagelmiş tüketim alışkanlıklarının yerine lezzet ve besin değerini koruyan işleme ve pişirmeyöntemleriyle hazırlanan su ürünlerinin ülkemizde tüketiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir.Article Türkiye'deki Kültür Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Popülasyonlarının Mitokondriyal DNA Sitokrom b (Cyt-b) Dizi Analizine Dayalı Genetik Çeşitliliği(2025) Karataş, Boran; Beyaz, İsmetBu çalışmada, Türkiye’deki farklı illerdeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kültür popülasyonlarının mitokondriyal DNA (mtDNA) sitokrom b (cyt-b) gen bölgesine dayalı genetik çeşitliliğinin ve yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 14 ildeki toplam 98 balıktan (il başına yedi balık) alınan doku örnekleri ile DNA izolasyonu yapılmış ve mtDNA cyt-b gen bölgesi (754 bp) PCR ile çoğaltılmıştır. Cyt-b gen bölgesi sekans verilerinden genetik çeşitlilik indeksleri, genetik yapı ve filogenetik analizlerle ilgili hesaplamalar yapılmıştır. Çalışmada dört nükleotidin (sitozin (C), timin (T), adenin (A) ve guanin (G)) ortalama frekansları sırasıyla %26.2, %24.9, %26.2 ve %22.8 olarak bulunmuş; A + T içeriğinin (%51) G + C içeriğinden (%49) daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 14 popülasyondan toplam 645 polimorfik nükleotid tespit edilmiş ve 50 farklı haplotip tanımlanmıştır. Haplotip çeşitliliği 0.91 ile 0.48 arasında, nükleotid çeşitliliği ise 0.26 ile 0.00 arasında değişmiştir. En yüksek genetik çeşitlilik Tokat ve Van popülasyonlarında, en düşük ise Elazığ ve Kahramanmaraş popülasyonlarında gözlenmiştir. AMOVA analizleri, genetik çeşitliliğin %71.1'inin popülasyonlar arasında, %28.9'unun ise popülasyonlar içinde olduğunu göstermiştir. İkili FST değerleri 0.38 ile 0.99 arasında değişmiş ve ortalama FST değeri 0.71 olarak bulunmuştur. Filogenetik analizler, popülasyonların iki ana gruba ayrıldığını ve bu grupların kendi içinde farklı alt gruplar oluşturduğunu göstermiştir. Özellikle Kahramanmaraş ve Elazığ popülasyonlarının diğer popülasyonlardan belirgin şekilde farklılaştığı gözlenmiştir. Sonuç olarak gökkuşağı alabalıklarının gen kaynağı ülkemizde olmamasına rağmen çalışmada elde edilen bulgular popülasyonların genetik çeşitliliğinin iyi düzeyde olduğunu göstermektedir. Ancak gökkuşağı alabalığı kültür popülasyonlarının genetik çeşitliliğini korumak ve etkili popülasyon büyüklüğünü artırmak için yetiştiricilere yavru balıkları takas etmeleri ve genetik çeşitliliği artırmak için yeni gökkuşağı alabalıkları ithal etmeleri önerilebilir.