The Determination of Pyrimidin Bases in Chicken Egg's Yellow by Hplc

dc.contributor.author Ertekin, Ali
dc.contributor.author Yörük, İbrahim
dc.contributor.author Evren, Aydın
dc.contributor.author Testereci, Haluk
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:44:02Z
dc.date.available 2025-05-10T16:44:02Z
dc.date.issued 1995
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract 20°C ve 70°C'de tavuk yumurtası sarısında urasil, timin ve sitozinin perklorik asit ile ekstraksiyonu HCl ve $H_2SO_4$ den daha iyi çökelti verdi. Pirimidin bazları ODS kolonunda 0.3 M $NaH_2SO_4$ mobil fazı ile ayrıldı. 261 nm de tanınan kromatogramlar daha ileri temizliğe gerek olmadığını gösterdi. Serbest ortalama urasil konsantrasyonu 20°C de 49.89 ug/ml ± 20.03 ve 70°C'de 324 ug/ml ± 31.04 . Sitozinin (18.96 ug/ml ± 18.40 SE) ve timinin ( 3.73 ug/ml ± 3.45 SE) serbest ortalaması 20°C'de tavuk yumurtası sarısında güvenilir olmayacak kadar değişkendir. Geri almada, sitozin ve urasil eklenmiş yumurta sarısının 70°C asitle muamelesi bu baz konsantrasyonlarını artırması önemli görünmektedir (P<0.05). Yüksek sıcaklığın timin üzerine bir etkisi yoktur. Yumurta sarısının serbest urasil konsantrasyonu güvenilir bir şekilde ölçülebilir. Sıcaklığın asitle ekstraksiyon üzerine etkisinin, tavuk yumurta sarısında sitozin kadar urasilinde farklı şekillerde ( nükleosil, nükleotit) bulunabileceğini gösterdi. Sitozin,urasil ve timinin geri alma oranları % 96-150, % 77-180 ve % 56-67 dir. en_US
dc.identifier.endpage 6 en_US
dc.identifier.issn 1017-8422
dc.identifier.issn 1308-3651
dc.identifier.issue 1-2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 1 en_US
dc.identifier.trdizinid 39099
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/39099/the-determination-of-pyrimidin-bases-in-chicken-eggs-yellow-by-hplc
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/382
dc.identifier.volume 6 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Analitik en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Organik en_US
dc.subject Gıda Bilimi Ve Teknolojisi en_US
dc.title The Determination of Pyrimidin Bases in Chicken Egg's Yellow by Hplc en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files