The Determination of Pyrimidin Bases in Chicken Egg's Yellow by Hplc
dc.contributor.author | Ertekin, Ali | |
dc.contributor.author | Yörük, İbrahim | |
dc.contributor.author | Evren, Aydın | |
dc.contributor.author | Testereci, Haluk | |
dc.date.accessioned | 2025-05-10T16:44:02Z | |
dc.date.available | 2025-05-10T16:44:02Z | |
dc.date.issued | 1995 | |
dc.department | T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi | en_US |
dc.department-temp | Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ | en_US |
dc.description.abstract | 20°C ve 70°C'de tavuk yumurtası sarısında urasil, timin ve sitozinin perklorik asit ile ekstraksiyonu HCl ve $H_2SO_4$ den daha iyi çökelti verdi. Pirimidin bazları ODS kolonunda 0.3 M $NaH_2SO_4$ mobil fazı ile ayrıldı. 261 nm de tanınan kromatogramlar daha ileri temizliğe gerek olmadığını gösterdi. Serbest ortalama urasil konsantrasyonu 20°C de 49.89 ug/ml ± 20.03 ve 70°C'de 324 ug/ml ± 31.04 . Sitozinin (18.96 ug/ml ± 18.40 SE) ve timinin ( 3.73 ug/ml ± 3.45 SE) serbest ortalaması 20°C'de tavuk yumurtası sarısında güvenilir olmayacak kadar değişkendir. Geri almada, sitozin ve urasil eklenmiş yumurta sarısının 70°C asitle muamelesi bu baz konsantrasyonlarını artırması önemli görünmektedir (P<0.05). Yüksek sıcaklığın timin üzerine bir etkisi yoktur. Yumurta sarısının serbest urasil konsantrasyonu güvenilir bir şekilde ölçülebilir. Sıcaklığın asitle ekstraksiyon üzerine etkisinin, tavuk yumurta sarısında sitozin kadar urasilinde farklı şekillerde ( nükleosil, nükleotit) bulunabileceğini gösterdi. Sitozin,urasil ve timinin geri alma oranları % 96-150, % 77-180 ve % 56-67 dir. | en_US |
dc.identifier.endpage | 6 | en_US |
dc.identifier.issn | 1017-8422 | |
dc.identifier.issn | 1308-3651 | |
dc.identifier.issue | 1-2 | en_US |
dc.identifier.scopusquality | N/A | |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 39099 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/39099/the-determination-of-pyrimidin-bases-in-chicken-eggs-yellow-by-hplc | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14720/382 | |
dc.identifier.volume | 6 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kimya | en_US |
dc.subject | Analitik | en_US |
dc.subject | Kimya | en_US |
dc.subject | Organik | en_US |
dc.subject | Gıda Bilimi Ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | The Determination of Pyrimidin Bases in Chicken Egg's Yellow by Hplc | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |