Badem (AMYGDALUS Trıchamygdalus) Meyvesinin Etanol Ekstraktı ve Yağının Gs-ms İle Karakterizasyonu

dc.contributor.author Meydan, İsmet
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:52:30Z
dc.date.available 2025-05-10T17:52:30Z
dc.date.issued 2019
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Son zamanlarda tıbbi bitkiler, organik tarım, doğalbileşikler, aromaterapi gibi ifadelerle hem görsel hem de yazılı basındaoldukça fazla karşılaşılmaktadır. Aromalı ve tıbbi bitkilerin direkt veyadolaylı olarak kullanımının son yıllarda artması, çalışılmamış bitkilerüzerindeki ilgiyi arttırmıştır. Bitkilere ayrıntılı olarak bakılırsaiçeriklerinde çok değişik maddelerin olduğu görülür. Bundan dolayıbitkiler incelenirken ya içerisindeki uçucu yağlara ya da doğrudanyapısındaki bileşiklere bakılarak yorumlar yapılabilmektedir. Bitkileriniçerisindeki bileşenlerin farklı etkilerinden dolayı başta sağlık sektörüolmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada bazı sağlıkproblemlerini ve hastalıkları yönetmede ümit vaad eden Dünyada veülkemizde çok fazla tüketilen badem (Amygdalus trichamygdalus)meyvesinin etanol ekstraktı ve yağının içerisindeki bileşenlerininkarekterizasyonunu amaçlanmıştır. Badem meyvesini çalışmamızdaki enbüyük neden badem meyvesi ve yağının eski zamanlardan günümüzekadar birçok sağlık problemlerinde kullanılmış ve kullanılmaktaolmalarıdır.Materyal Metot: A.trichamygdalus meyvesinin yağı ve ekstraktısoxhlet yöntemi ile elde edildi. Bu çalışmada kullanılan badem(A.trichamygdalus) meyvesinin etanol ekstrakt ve yağının içerisindekikimyasal bileşenlerin (miktarları ve çeşitleri) GC-MS (Gaz kromatografisikütle spektroskopisi) yöntemi kullanılarak belirlendi.Sonuç: A.trichamygdalus meyvesinin ekstraktı ve yağının GC-MSyöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen ekstrakt ve yağın GC-MSanalizinde fitokimyasallardan; monoaromatik, alifatik, heterosiklik veoksijenli bileşiklerden oluşan çok sayıda farklı moleküller tespitedilmiştir. Bu bileşiklerden bazıları literatürden elde edilen verilere göre,biyoaktif özelliklere ve birçok farmakolojik etkiye sahiptirler. en_US
dc.identifier.doi 10.29228/TurkishStudies.22499
dc.identifier.endpage 250 en_US
dc.identifier.issn 2667-5633
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 241 en_US
dc.identifier.trdizinid 351045
dc.identifier.uri https://doi.org/10.29228/TurkishStudies.22499
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/351045/badem-amygdalus-trichamygdalus-meyvesinin-etanol-ekstrakti-ve-yaginin-gs-ms-ile-karakterizasyonu
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/18350
dc.identifier.volume 14 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.institutionauthor Meydan, İsmet
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Turkish Studies - Information Technologies and Applied Sciences en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Organik en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Tıbbi en_US
dc.subject Farmakoloji Ve Eczacılık en_US
dc.title Badem (AMYGDALUS Trıchamygdalus) Meyvesinin Etanol Ekstraktı ve Yağının Gs-ms İle Karakterizasyonu en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files