Van Çaldıran Ovası Yüzey Sularının İçme ve Sulama Suyu Açısından İncelenmesi
| dc.contributor.author | Aydın, Funda | |
| dc.date.accessioned | 2025-05-10T16:52:28Z | |
| dc.date.available | 2025-05-10T16:52:28Z | |
| dc.date.issued | 2017 | |
| dc.department | T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ | en_US |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada, Çaldıran (Van) Ovası yüzey sularının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve içme-kullanım ve sulama suyu standartları ve kriterlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çaldıran Ovası yüzey sularının sıcaklık, pH ve özgül elektriksel iletkenlik değerleri sırası ile 11.55-20.19 °C, 6.79-8.97 ve 1291203 µS cm-1 arasında ölçülmüştür. Hesaplanan Sodyum Adsorpsiyon Oranı, Sodyum Yüzdesi ve Artık Sodyum Karbonat İndeksi değerleri sırası ile 0.38-3.81, %16.58-%55.62 ve 0.24-5.22 meq L-1 arasında değişmektedir. ABD Tuzluluk Diyagramı ile yapılan değerlendirmede Çaldıran Ovası yüzeysuları C1S1, C2S1 ve C3S1 sınıfları ile karakterize edilmektedir. Wilcox Diyagramı ile yapılan değerlendirmede ise incelenen sular \"çok iyi-iyi\" ve \"iyi-kullanılabilir\" sınıfında yer almaktadır. Buna karşın hem içme-kullanım suyu standartları hem de sulama suyu yönetmelikleri dikkate alındığında, inceleme alanında Çaldıran (0.65 mg L-1) ve Evciler (mg L-1) örnekleme noktaları dışında kalan tüm su noktalarının florür içeriği (1.06-2.33 mg L-1) standartlarda öngörülen sınır değerin (1 mg L-1) üzerinde yer almaktadır. Çaldıran Ovası yüzey sularının florür içeriğinin, standartlarda izin verilen limit değerlerin üzerinde olması nedeniyle, doğrudan içme-kullanım suyu olarak kullanılmasının uygun olmadığı düşünülmektedir | en_US |
| dc.identifier.endpage | 179 | en_US |
| dc.identifier.issn | 2146-0574 | |
| dc.identifier.issn | 2536-4618 | |
| dc.identifier.issue | 3 | en_US |
| dc.identifier.scopusquality | N/A | |
| dc.identifier.startpage | 171 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 282130 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/282130/van-caldiran-ovasi-yuzey-sularinin-icme-ve-sulama-suyu-acisindan-incelenmesi | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14720/2773 | |
| dc.identifier.volume | 7 | en_US |
| dc.identifier.wosquality | N/A | |
| dc.institutionauthor | Aydın, Funda | |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Su Kaynakları | en_US |
| dc.title | Van Çaldıran Ovası Yüzey Sularının İçme ve Sulama Suyu Açısından İncelenmesi | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |