Farklı Ekim Zamanı Uygulamalarının Bazı Soya Fasulyesi (Glycine Max (L.) Merrill) Çeşitlerinde Kalite Özelliklerine Etkisi

dc.contributor.author Sogut, Tahsin
dc.contributor.author Barış, Mehmet
dc.contributor.author Tunçtürk, Murat
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:17:08Z
dc.date.available 2025-05-10T17:17:08Z
dc.date.issued 2020
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Di̇cle Üni̇versi̇tesi̇,T.C. Tarim Ve Orman Bakanliği,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Bu araştırma, 2014 yılında Diyarbakır ekolojik koşullarında farklı ekim zamanı uygulamalarının bazı soya fasulyesi çeşitlerinde kalite özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada dört farklı soya çeşidi (Atakişi, Arısoy, Blaze, Nazlıcan) beş faklı ekim zamanında (1 Mayıs, 20 Mayıs, 10 Haziran, 25 Haziran, 5 Temmuz) denemeye alınmıştır. Çalışmada bazı verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda en yüksek yağ oranı ekim zamanı uygulamalarına göre % 22.73 ile 5 Temmuz uygulamasından, çeşitler dikkate alındığında en yüksek yağ oranı (%22.42) Atakişi çeşidinde tespit edilmiştir. Ekim zamanı uygulamalarına göre en yüksek oleik asit oranı (%30.48) 1 Mayıs, en yüksek linoleik asit oranı (%44.76) 25 Haziran ekimlerinden elde edilmiştir. Denemeye alınan çeşitlere göre en yüksek oleik asit oranı (%30.24) Arısoy çeşidinden, en yüksek linoleik asit oranı ise (%44.08) Atakişi çeşidinden elde edilmiştir. en_US
dc.identifier.endpage 196 en_US
dc.identifier.issn 2687-3753
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 189 en_US
dc.identifier.trdizinid 1107339
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1107339/farkli-ekim-zamani-uygulamalarinin-bazi-soya-fasulyesi-glycine-max-l-merrill-cesitlerinde-kalite-ozelliklerine-etkisi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/9147
dc.identifier.volume 9 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi (Online) en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.title Farklı Ekim Zamanı Uygulamalarının Bazı Soya Fasulyesi (Glycine Max (L.) Merrill) Çeşitlerinde Kalite Özelliklerine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files