Mercimekte ( Lens Culinaris L . Medik. ) Özellikler Arası İlişkiler ve Path Katsayısı Analizi Üzerine Bir Araştırma

dc.contributor.author Geçit, Hüseyin H.
dc.contributor.author Kulaz, Haluk
dc.contributor.author Çitçi, Vahdettin
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:44:25Z
dc.date.available 2025-05-10T16:44:25Z
dc.date.issued 1998
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Tanımlanmamış Kurum,Tanımlanmamış Kurum,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Bu çalışma, mercimekte bazı özellikler arası ilişkileri ve bu özelliklerin birim alan tane verimine doğrudan ve dolaylı etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, 1991, 1992 ve 1993 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Denemede, Kışlık Kırmızı-51 Yerli Kırmızı, Fırat-87, Malazgirt-89, Sultan-1, Erzurum-89, Flip 86-19 C ve yerel Alaköy mercimek çeşitleri kullanılmıştır. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilerde, dekara tane verimi ile bitkide tane verimi (r=0478**), bitkide bakla sayısı (r=0,503**) ve bitkide tane sayısı (r=0,450**) arasında olumlu ve % 1 düzeyinde önemli, Ayrıca bitki başına tane verimi ile bitki boyu (r=0,410**), bitkide anadal (r=0,340**), yandal (r=0,221**), bin tane ağırlığı (r=0,305**), bitkide tane sayısı (r=0,758**) ve bitkide bakla sayısı (0,691**) arasında da olumlu ve % 1 düzeyinde önemli ilişkiler belirlenmiştir. Yapılan path analizi sonunda, mercimekte dekara tane verimi yönünden bitkide anadal sayısı, bitki başına tane verimi ve bitkide bakla sayısının önemli özellikler olduğu belirlenmiştir. Bitki boyu ve bitkide yandal sayısının birim alan tane verimine doğrudan etkileri ise olumsuz yönde ve önemli olmuştur. en_US
dc.identifier.endpage 11 en_US
dc.identifier.issn 1300-7580
dc.identifier.issn 2148-9297
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality Q3
dc.identifier.startpage 8 en_US
dc.identifier.trdizinid 24382
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/24382/mercimekte-lens-culinaris-l-medik-ozellikler-arasi-iliskiler-ve-path-katsayisi-analizi-uzerine-bir-arastirma
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/549
dc.identifier.volume 4 en_US
dc.identifier.wosquality Q3
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Bahçe Bitkileri en_US
dc.subject Çevre Bilimleri en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.subject Bitki Bilimleri en_US
dc.subject İstatistik Ve Olasılık en_US
dc.title Mercimekte ( Lens Culinaris L . Medik. ) Özellikler Arası İlişkiler ve Path Katsayısı Analizi Üzerine Bir Araştırma en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files