Mercimekte ( Lens Culinaris L . Medik. ) Özellikler Arası İlişkiler ve Path Katsayısı Analizi Üzerine Bir Araştırma
dc.contributor.author | Geçit, Hüseyin H. | |
dc.contributor.author | Kulaz, Haluk | |
dc.contributor.author | Çitçi, Vahdettin | |
dc.date.accessioned | 2025-05-10T16:44:25Z | |
dc.date.available | 2025-05-10T16:44:25Z | |
dc.date.issued | 1998 | |
dc.department | T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi | en_US |
dc.department-temp | Tanımlanmamış Kurum,Tanımlanmamış Kurum,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışma, mercimekte bazı özellikler arası ilişkileri ve bu özelliklerin birim alan tane verimine doğrudan ve dolaylı etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, 1991, 1992 ve 1993 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Denemede, Kışlık Kırmızı-51 Yerli Kırmızı, Fırat-87, Malazgirt-89, Sultan-1, Erzurum-89, Flip 86-19 C ve yerel Alaköy mercimek çeşitleri kullanılmıştır. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilerde, dekara tane verimi ile bitkide tane verimi (r=0478**), bitkide bakla sayısı (r=0,503**) ve bitkide tane sayısı (r=0,450**) arasında olumlu ve % 1 düzeyinde önemli, Ayrıca bitki başına tane verimi ile bitki boyu (r=0,410**), bitkide anadal (r=0,340**), yandal (r=0,221**), bin tane ağırlığı (r=0,305**), bitkide tane sayısı (r=0,758**) ve bitkide bakla sayısı (0,691**) arasında da olumlu ve % 1 düzeyinde önemli ilişkiler belirlenmiştir. Yapılan path analizi sonunda, mercimekte dekara tane verimi yönünden bitkide anadal sayısı, bitki başına tane verimi ve bitkide bakla sayısının önemli özellikler olduğu belirlenmiştir. Bitki boyu ve bitkide yandal sayısının birim alan tane verimine doğrudan etkileri ise olumsuz yönde ve önemli olmuştur. | en_US |
dc.identifier.endpage | 11 | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-7580 | |
dc.identifier.issn | 2148-9297 | |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.scopusquality | Q3 | |
dc.identifier.startpage | 8 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 24382 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/24382/mercimekte-lens-culinaris-l-medik-ozellikler-arasi-iliskiler-ve-path-katsayisi-analizi-uzerine-bir-arastirma | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14720/549 | |
dc.identifier.volume | 4 | en_US |
dc.identifier.wosquality | Q3 | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Tarım Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Bahçe Bitkileri | en_US |
dc.subject | Çevre Bilimleri | en_US |
dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Bitki Bilimleri | en_US |
dc.subject | İstatistik Ve Olasılık | en_US |
dc.title | Mercimekte ( Lens Culinaris L . Medik. ) Özellikler Arası İlişkiler ve Path Katsayısı Analizi Üzerine Bir Araştırma | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |