Yöresel Yemeklerin İşletme Menülerinde Yer Alma Düzeyi: Van İli Örneği

dc.contributor.author Geçgin, Erol
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:57:33Z
dc.date.available 2025-05-10T17:57:33Z
dc.date.issued 2024
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Bu çalışma ile Van iline ait yöresel yemeklerin Van ilinde faaliyet gösteren işletme menülerinde yer alma düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma tekniğinin yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile Van ilinde faaliyet gösteren 32 işletme ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme ile yöresel yemeklerin işletme menülerinde yer bulma düzeylerinin tespiti için sorulan 14 soru ile Van ili yöresel yemeklerinin işletme menülerinde yer alma düzeylerinin belirlenmesinin yanında Van yöresel yemeklerinin, tıpkı Van Kahvaltısının ülkemizde ve dünyada sahip olduğu üne erişebilmesi için ihtiyaç duyulan faaliyet ve öneriler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma neticesinde görüşme yapılan 32 işletmeden 21’inin Van yöresel yemeklerinin en azından birine yer verdiği sonucuna varılmıştır. Van Kahvaltısının öne çıktığı çalışmada yöresel ana yemeklerin bilinirlik noktasında Van Kahvaltısı kadar ün sahibi olmamasının kenti ziyaret eden turistlerin yöresel yemekleri tercih etmemesinin temel sebebi olarak gösterilmiştir. Yöresel yemeklerin yöre halkı tarafından evlerinde yapılıyor olması işletmelerde farklı lezzetleri tercih etmelerinin temel sebebi olarak ortaya çıkmış, yöre halkı tarafından yöresel yemeklerin evlerde halen yapılıyor olmasının sürdürülebilirlik açısından önemli bir noktada olduğu sonucuna varılmıştır. en_US
dc.identifier.doi 10.33083/joghat.2024.413
dc.identifier.endpage 471 en_US
dc.identifier.issn 2619-9548
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 458 en_US
dc.identifier.trdizinid 1281542
dc.identifier.uri https://doi.org/10.33083/joghat.2024.413
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1281542/yoresel-yemeklerin-isletme-menulerinde-yer-alma-duzeyi-van-ili-ornegi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/20036
dc.identifier.volume 7 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.institutionauthor Geçgin, Erol
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online) en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Yöresel Yemeklerin İşletme Menülerinde Yer Alma Düzeyi: Van İli Örneği en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files