Patlıcan Fide Yetiştiriciliğinde En Uygun Besin Solüsyonunun Belirlenmesi

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Bu tez çalışmasında, farklı besin solüsyonlarını patlıcan fidesi yetiştiriciliğinde uygulayarak, patlıcan fidelerinin büyüme, gelişme kriterlerine ve besin içeriklerine bakılmıştır. Çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Fizyoloji Laboratuvarı İklim Odası'nda yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel metaryal olarak, A117 hibrit patlıcan çeşidi kullanılmıştır. Çalışma, patlıcan fidelerine farlı besin solüsyonları uygulayarak, uygulamalar sonucunda kaliteli, en iyi ve en pişkin fide elde etmek için yapılmıştır. Çalışmada toplam 8 uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalardan biri kontrol grubu, biri ticari gübre (NPK), geri kalan 6 uygulama ise modifiye edilmiş Hoagland çözeltisi temel alınarak hazırlanmıştır. Çalışma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada, patlıcan tohumları torf ve perlit karışımı olan viyollere ekilmiş, tohumlar çimlenene ve fideler gerçek (kotiledon yaprak) yapraklara ulaşana kadar, saf su ile sulanmıştır. İkinci aşamada ise, fidelerde gerçek yapraklar oluştuktan ve hasat olgunluğuna gelene kadar, kontrol uygulaması hariç (saf suyla), diğer 7 uygulama hazırlanmış farlı besin solüsyonları ile sulanmıştır. Çalışmada hasat olgunluğuna gelen fidelerin toplam bitki ağırlığı, kök ağırlığı, kök uzunluğu, gövde ağırlığı, gövde boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak ağırlığı, boğum arası mesafe gibi büyüme paremetreleri, klorofil miktarı, yaprak renk değerleri (L, a*, b*, Croma, Hue) ve iyon (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn) birikimlerine bakılmıştır. İncelenen paremetreler Duncan çoklu karşılaştırma testi kullanılarak istatistiksel analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, farklı sölüsyonlarda hazırlanan besin reçtelerınin en olumlu etki ettiği uygulama Uyg.5 olarak belirlenmiştir.
In this thesis study, the growth, development criteria and nutritional content of eggplant seedlings were examined by applying different nutrient solutions to the cultivation of eggplant seedlings. The study was carried out in the Climate Room of Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Physiology Laboratory. A117 hybrid eggplant variety was used as plant material in the study. The study was conducted to obtain quality, best and ripe seedlings by applying different nutrient solutions to eggplant seedlings. There are a total of 8 applications in the study. One of these applications was prepared as a control group, one was based on commercial fertilizer (NPK), and the remaining 6 applications were based on modified Hoagland solution. The study was carried out in two stages. In the first stage, eggplant seeds were planted in viols containing a mixture of peat and perlite, and watered with pure water until the seeds germinated and the seedlings reached true (cotyledonous) leaves. In the second stage, except for the control application (with pure water), the other 7 treatments were irrigated with different prepared nutrient solutions until the seedlings formed real leaves and reached harvest maturity. In the second stage, except for the control application (with pure water), the other 7 treatments were irrigated with different prepared nutrient solutions until the seedlings formed real leaves and reached harvest maturity. In the study, growth parameters such as total plant weight, root weight, root length, stem weight, stem length, stem diameter, number of leaves, leaf weight, internode distance, chlorophyll amount, leaf color values (L, a*, b*, Croma, Hue) and ion (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn) accumulations of the seedlings that reached harvest maturity were examined. The examined parameters were statistically analyzed using the Duncan multiple comparison test. According to the data obtained, the most positive effects of food recipes prepared in different solutions were seen in application5 applications.

Description

Keywords

Ziraat, Agriculture

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

111

Collections

Google Scholar Logo
Google Scholar™