Kuraklık Stresinin Urfa Biberinde İyon Klorofil ve Enzim İçerikleri Üzerine Etkisi

dc.contributor.author Kabay, Turgay
dc.contributor.author Yaban, İlyas
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:56:54Z
dc.date.available 2025-05-10T16:56:54Z
dc.date.issued 2019
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Urfa biberi farklı tüketim şekilleri ile ülkemiz için önemli iç tüketim ve ihraç ürünüdür. Ancak son yıllardakuraklık nedeniyle Urfa biberinde verim ve kalite de azalma olmaktadır. Bu çalışmada, kuraklık stresindekiUrfa biberinin K, Ca, Mg, Klorofil içerikleri ile CAT, SOD ve APX aktivitelerinin kuraklık stresinden nasıletkilendiğini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada Şanlıurfa bölgesinde Gölpınar, Hilvan, Osmanbeygenotipleri ile İnan 3363 standart biber çeşitleri kullanılmıştır. Biber tohumları, 1 litre hacminde toprakiçeren plastik saksılara ve her saksıya iki adet tohum olacak şekilde ekilmiştir. Gerçek yapraklar çıktıktansonra her saksıda bir bitki bırakılmıştır. Bitkiler 30 günlük fide durumundayken kuraklık uygulaması olanbitkilerde sulama kesilmiş ve 19 gün su verilmemiştir. Kontrol bitkilerinde ise ihtiyaca göre sulamayadevam edilmiştir. Çalışmanın yürütüldüğü iklim odasının ortalama sıcaklık değeri gündüz 23 OC ve gece18 OC, ışık şiddeti ise ortalama 8000 lüks olarak ölçülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göreüç tekerrürlü olarak dizayn edilen çalışma sonucunda Gölpınar ve Hilvan genotipleri kuraklık stresinetoleranslı çıkarken, İnan 3363 biber çeşidinin ise hassas olduğu belirlenmiştir. en_US
dc.identifier.doi 10.21657/topraksu.544650
dc.identifier.endpage 17 en_US
dc.identifier.issn 2146-7072
dc.identifier.issn 2148-5534
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 11 en_US
dc.identifier.trdizinid 412669
dc.identifier.uri https://doi.org/10.21657/topraksu.544650
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/412669/kuraklik-stresinin-urfa-biberinde-iyon-klorofil-ve-enzim-icerikleri-uzerine-etkisi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/3858
dc.identifier.volume 8 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Toprak Su Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Biyoloji en_US
dc.subject Bitki Bilimleri en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.subject Toprak Bilimi en_US
dc.title Kuraklık Stresinin Urfa Biberinde İyon Klorofil ve Enzim İçerikleri Üzerine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files