Brokkoli Tohumlarına Uygulanan Bazı Organik Asit ve Bitkisel Kökenli Materyallerin Çimlenme, Çıkış ve Fide Kalitesine Etkisi

dc.contributor.author Balcı, Haydar
dc.contributor.author Arın, Levent
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:52:32Z
dc.date.available 2025-05-10T16:52:32Z
dc.date.issued 2017
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Teki̇rdağ Namik Kemal Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Araştırma organik tarımda sentetik kimyasallara alternatif olarak kullanılan bazı bitkisel kökenli materyaller (kekik, nane, fesleğen, sarımsak yağı ve acı biber, tespih ağacı tohum ekstraktı) ve organik asitlerin (salisilik ve jasmonik asit) brokkolinin (Brassica oleracea var. italica cv. Jade) çimlenme, çıkış ve fide özellikleri üzerine etkisini belirlemek için yürütülmüştür. Anılan materyallerle muamele edilen tohumlar, sonbaharda 20±1°C sıcaklık ve %60±5 oransal nem koşullarında çimlenme ve çıkış testlerine tabi tutulmuştur. Daha sonra tüm tohumlar (işlenmemiş dahil) 5±1°C'de muhafaza edilmiş ve ilkbaharda tekrar çimlenme, çıkış ve fide özellikleri değerlendirilmiştir. İlkbahar döneminde tespih ağacı tohum ekstraktı ile muamele edilen tohumlar en yüksek çimlenme oranını (%91,75) vermiş, keza en kısa sürede (3,80 gün) çimlenmiştir. En düşük çimlenme/çıkış oranı ve en yüksek çimlenme/çıkış süresi her iki periyotta kekik yağı ile muamele edilen tohumlardan elde edilmiştir. Fesleğen yağıyla muamele edilen tohumların fidelerinde diğerlerine göre daha yüksek enfeksiyon görülmüştür. Fide özellikleri bakımından yaprak sayısı hariç uygulamalar arasında önemli bir fark belirlenmemiştir. en_US
dc.identifier.endpage 1795 en_US
dc.identifier.issn 2148-127X
dc.identifier.issue 13 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 1792 en_US
dc.identifier.trdizinid 273817
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/273817/brokkoli-tohumlarina-uygulanan-bazi-organik-asit-ve-bitkisel-kokenli-materyallerin-cimlenme-cikis-ve-fide-kalitesine-etkisi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/2797
dc.identifier.volume 5 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Bahçe Bitkileri en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.subject Bitki Bilimleri en_US
dc.title Brokkoli Tohumlarına Uygulanan Bazı Organik Asit ve Bitkisel Kökenli Materyallerin Çimlenme, Çıkış ve Fide Kalitesine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files