Bazı Meyve Türlerinde Odun Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Iba, Cepa ve Avg' Nin Etkisi
Abstract
Bu çalışma, uygulandığı zaman etilen gazı açığa çıkaran CEPA (Chloroethylphosphonic asit), içsel etilen sentezini engellediği bildirilen AVG (Aminoethoxyvinyl glycine) ve bunların EBA ile olan ilişkilerinin .odun çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla faklı köklenme yeteneğine sahip üç meyve (ceviz, Can eriği, Ekmek ayvası) türüne ait odun çelikleri kullanılmıştır. Ceviz çeliklerinde köklenme elde edilememiştir. Can eriğinde IBA (%46.7), IBA+AVG(%58.1) ve CEPA+AVG (%20.3), köklenme oranını kontrole (%6.7) göre önemli derecede artırmıştır. Ekmek ayvasında ise IBA (%70.6) ve IBA+AVG(%73.3) köklenme oranını kontrole (%13. 1) göre önemli derecede artırmıştır. Araştırma sonucunda, zor köklenen can eriği ve kolay köklenen ekmek ayvasının uygulamalara karşı verdikleri farklı tepkiler tartışılmıştır.
Description
Keywords
Bahçe Bitkileri, Ziraat Mühendisliği, Bitki Bilimleri
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
Volume
11
Issue
1
Start Page
51
End Page
54