Cevizde Meyve Özellikleri ile Bazı Besin Maddeleri Arasındaki İlişkilerin Path Analiziyle Değerlendirilmesi

dc.contributor.author Yıldız, Kenan
dc.contributor.author Yılmaz, Hüdai
dc.contributor.author Oğuz, H. İbrahim
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:45:48Z
dc.date.available 2025-05-10T16:45:48Z
dc.date.issued 2001
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, cevizde (Juglans regia L.) meyve özellikleri (meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı ve kabuk kalınlığı) ile bazı besin maddesi içerikleri (yaprakta: N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, ve Zn; toprakta: $K_2O, P_2O_5$ ve organik madde) arasındaki ilişkiler path analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, meyve ağırlığı üzerinde en fazla direkt etkiye (0,5427) sahip olan elementin fosfor olduğu, bunu mangan (0,5126) ve azotun (-0,4685) takip ettiği belirlenmiştir. Azot ile meyve ağırlığı arasındaki korelasyon (-0,14) önemsiz çıkmasına rağmen, path analizi sonucunda azotun meyve ağırlığı üzerine olan direkt etkisi önemli bulunmuştur. Benzer sonuçlar iç ağırlığı üzerine olan etkilerde de gözlenmiştir. İç oranı ile incelenen bütün besin maddeleri arasındaki korelasyonlar önemsiz çıkmasına rağmen, $K_2O$ dışındaki bütün değişkenlerin iç oranı üzerine olan direk etkileri önemli bulunmuştur. Benzer ilişkiler kabuk kalınlığı üzerine olan direkt etkilerde de saptanmıştır. en_US
dc.identifier.endpage 55 en_US
dc.identifier.issn 1300-0225
dc.identifier.issn 2667-6087
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 43 en_US
dc.identifier.trdizinid 26873
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/26873/cevizde-meyve-ozellikleri-ile-bazi-besin-maddeleri-arasindaki-iliskilerin-path-analiziyle-degerlendirilmesi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/942
dc.identifier.volume 11 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Bahçe Bitkileri en_US
dc.subject İstatistik Ve Olasılık en_US
dc.title Cevizde Meyve Özellikleri ile Bazı Besin Maddeleri Arasındaki İlişkilerin Path Analiziyle Değerlendirilmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files