Hıyarda Kök Bakterisi (Pgpr) ve Arbusküler Mikorizal Fungus (Amf) Aşılamalarının Farklı Sulama Seviyelerinde Bitki Gelişimi ve Verim Özelliklerine Etkileri
No Thumbnail Available
Date
2020
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışmada; farklı sulama seviyeleri koşulları altında yetiştirilen sofralık hıyarda, bir ticari kök bakteri karışımı ile yine ticari AMF preparatının bazı bitki gelişim özellikleri ve verime olan etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ziraat Fakültesi deneme arazisi koşullarında gerçekleştirilmiştir. Sulama uygulaması olarak, Class A pan buharlaşma değerinin%33, %66, %100 ve %133’üolmak üzere dört farklı sulama oranı kullanılmıştır. Bakteri ve fungus aşılaması ise kontrol, AMF, PGPR ve AMF+PGPR (karışık inokulasyon) olmak üzere dört şekilde gerçekleştirilmiştir. İki yıl tekrarlanan çalışmanın sonunda sürgün yaş ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, sürgün boyu, sürgün gövde çapı, dekara verim, pazarlanabilir verim, bitki başına meyve sayısı, ortalama meyve ağırlığı, bitki başına verim parametreleri incelenmiştir. PGPR aşılamasında toplam verim ve pazarlanabilir verimde birinci yılda en yüksek ortalama elde edilirken (sırasıyla 6.54 ve 6.21 ton da-1), ikinci yılda toplamverimde AMF+PGPR aşılaması (8.18 ton da-1), pazarlanabilir verimde ise AMF aşılamasının (7.83 ton da-1) en yüksek ortalamaya sahip olduğu görülmüştür. Bunun dışında %133 sulama seviyesinden hem toplam verim hem de pazarlanabilir verimde her iki yılda da en iyi verim değerleri elde edilmiştir. AMF ve AMF+PGPR aşılamalarıbitki gelişim özelliklerinde daha etkili iken,tek başına PGPR aşılamasının söz konusu özelliklerdeyeterli olmadığı tespit edilmiştir. Gerek verim özellikleri gerekse bitki gelişimi bakımından sulama uygulamaları arasından genel olarak %133 seviyesinin başarılı sonuçlar verdiği anlaşılmıştır.
Description
Keywords
Bahçe Bitkileri, Bitki Bilimleri
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Volume
6
Issue
1
Start Page
8
End Page
20