Gevaş (Van) Yöresinde Yetiştirilen Ayvaların Morfolojik Özellikleri
No Thumbnail Available
Date
2001
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışma 1998-1999 yıllarında, Van Gölü havzasında yer alan Gevaş yöresinde yürütülmüştür. Araştırmada yörede tohumdan yetişmiş ayva populasyonu incelenmiştir, ilk yıl 33, ikinci yıl ise 19 tip değerlendirmeye alınmıştır. Yöredeki populasyonun daha ziyade küçük meyveli tiplerden oluştuğu gözlenmiştir. İki yıllık ortalamalara göre, tiplerde ortalama meyve ağırlıkları 121.84 g (65.Ge.22)-350.96 g (65.Ge.8), meyve boyu 5.64 cm (65.Ge.22)-9.81 cm (65.Ge.8), meyve çapı 5.83 cm (65.Ge.29)-8.19 cm (65.Ge.8), % SÇKM 9.95 (65.Ge.l)-17.80 (65.Ge.16), meyve eti sertliği 9.01 Ib (65.Ge.27)-10.74 lb(65.Ge.3), çekirdek eni 0.39 cm (65.Ge.10)-0.55 cm (65.Ge.2), çekirdek boyu 0.62 cm (65.Ge,16)-0.79 cm (65.Ge.28), titre edilebilir asitlik %0.59 (65.Ge.22)-%1.41 (65.Ge.32) ve pH 3.11 (65.Ge.10)-6.65 (65.Ge.32) arasında tespit edilmiştir. Tiplerin 10'u armut, 9'u elma biçimli ayva grubuna girmiştir. Yapılan fenolojik gözlemler sonucu sürgün tomurcuğu patlamasının 18-20 Nisan, çiçek tomurcuğu patlamasının 2-5 Mayıs, tam çiçeklerime tarihlerinin 15-20 Mayıs, hasat tarihlerinin ise 6-16 ekim tarihleri arasında değiştiği belirlenmiştir.
Description
Keywords
Ziraat Mühendisliği, Bitki Bilimleri
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)
Volume
16
Issue
2
Start Page
43
End Page
49