Yüksek Sıcaklığın Fasulyede Enzim, Klorofil ve İyon Değişimine Etkisi
No Thumbnail Available
Date
2017
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Fasulye yetiştiriciliğinde yüksek sıcaklık birim alan verimini ve kaliteyi olumsuz etkileyen stres faktörlerinin başında gelmektedir. Bu çalışmada üretim dönemindeki yüksek sıcaklık nedeniyle fasulyede oluşacak verim ve kalite düşüşlerini aza indirgemek amacıyla tolerant ve duyarlı genotiplerin enzim, klorofil ve iyon içeriklerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Çalışmada yüksek sıcaklık stresine tolerant (Yakutiye ve V-a1) ve duyarlı (Zulbiye ve T7) fasulye genotiplerinde beş ayrı dönemindeki yüksek sıcaklık stresinin değişimleri incelenmiştir. Fasulye tohumları, 2:1 oranında torf:perlit karışımı içeren Iitrelik saksıların her birinde üç bitki olacak şekilde ekilmiştir. Bitkiler gerçek yapraklı aşamaya ulaştığında yüksek sıcaklık stresine maruz bırakmak amacıyla sera içindeki yüksek tünele nakledilmişlerdir. Bitkilerin tünele aktarıldığı gün sıfırıncı (0.) gün kabul edilmiştir. Söz konusu genotiplerin katalaz (CAT), süper oksid dismutaz (SOD), askorbat peroksidaz (APX), malondialdehit (MDA), Klorofil-a, Klorofil-b ve toplam klorofil, K, Ca ve Na iyon içeriklerinin yüksek sıcaklık stresinin 0., 2., 4., 6. ve 8. günlerindeki değişimleri incelenmiştir. İncelenen parametrelerin yüksek sıcaklık stresi sonucunda fasulye genotiplerinde klorofil ve iyon seviyeleri kontrol grubundaki genotiplere nazaran düşerken enzim seviyelerinde ise artışlar olmuştur.
Description
Keywords
Biyoloji, Kimya, Analitik, Bahçe Bitkileri, Bitki Bilimleri
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
Q4
Source
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Volume
54
Issue
4
Start Page
429
End Page
437