Welfare in Beef Cattle

dc.contributor.advisor Yılmaz, Orhan
dc.contributor.author Kuzu, Talha
dc.date.accessioned 2025-05-10T20:10:46Z
dc.date.available 2025-05-10T20:10:46Z
dc.date.issued 2019
dc.department Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışmada, besi sığırı yetiştiriciliğinde refah kavramı, refah ile stres, bakım-besleme, yönetim, yetiştirme sistemleri ile refahın karkas kalitesine etkisi gibi başlıkların bilimsel veriler ışığında ve mevzuatlar çerçevesinde açıklanması amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, hayvan refahına ilişkin konuları yayınlayan tez, kitap, dergi, makale, bildiri, internet belgeleri ile Resmî Gazete'deki kanun ve yönetmelikler oluşturmuştur. Besi sığırları, hayvan refahı konusundaki bilimsel veriler ve yasal mevzuatlar dikkate alınarak, stres faktörlerinden uzak tutulduğunda, hayvanın biyolojik, fizyolojik ve psikolojik bütünlüğü korunacak, böylece hayvanın besi performansı ve karkas kalitesinde sorunlar oluşmadan, hayvan başına karkas veriminde artışın sağlanabileceği, işletmelerde refah olgusu altında ekonomik sürdürülebilir besi sığırı yetiştiriciliğinin yapılması durumunda, işletmelerin gelirlerini önemli ölçüde arttırabileceği ve ülke ekonomisine katkı sağlayacakları söylenebilir. Anahtar kelimeler: Besi sığırı, Refah, Stres, Mevzuat,
dc.description.abstract In this study, it is aimed to explain the topics such as welfare concept, welfare and stress, care-feeding, management, breeding systems and the effect of welfare on carcass quality in beef cattle breeding in the light of scientific data and within the framework of legislation. The material of the study consisted of thesis, books, journals, articles, bulletin, internet documents and laws and regulations in the official newspaper that published issues related to animal welfare. Scientific data on animal welfare and legal regulations taking into account, when beef cattle are kept away from stress factors, biological, physiological and psychological integrity of the animal will be preserved, thus, there will be no problems in the animal's fattening performance and carcass quality, can be achieved increase in carcass yield per animal, in case of economic sustainable beef cattle breeding under the welfare phenomenon in enterprises, enterpises can increase their income significantly and it can be said that they will contribute to the national economy. Key words: Beef cattle, Welfare, Stress, Legislation en_US
dc.identifier.endpage 73
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=aEzj_IdWAsjiSAfK3qwrBpLQ0Yb6rCfdgHUfILtu2dsJFvqNMwtNWYEJg4Aa0rZm
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/22315
dc.identifier.yoktezid 601737
dc.language.iso tr
dc.subject Veteriner Hekimliği
dc.subject Besi
dc.subject Besi ortamları
dc.subject Hayvan refahı
dc.subject Hayvancılık
dc.subject Hayvancılık işletmeleri
dc.subject Mevzuat
dc.subject Refah
dc.subject Stres
dc.subject Sığırlar
dc.subject Veterinary Medicine en_US
dc.subject Fattening en_US
dc.subject Feeding contexts en_US
dc.subject Animal welfare en_US
dc.subject Animal husbandry en_US
dc.subject Livestock enterprises en_US
dc.subject Legislation en_US
dc.subject Welfare en_US
dc.subject Stress en_US
dc.subject Cattles en_US
dc.title Welfare in Beef Cattle en_US
dc.title.alternative Besi Sığırlarında Refah en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections