Determination of Some Antioxidant Contents in the Firethorn (pyracantha Coccinea) Fruit

dc.contributor.advisor Demir, Halit
dc.contributor.author Yurğun, Veysi Suat
dc.date.accessioned 2025-05-10T20:16:29Z
dc.date.available 2025-05-10T20:16:29Z
dc.date.issued 2024
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu araştırmada, Van ilinin Tuşba İlçesi'nde taze olarak toplanan ateş dikeni (Pyracantha coccinea) meyvesinin etanol ekstraktının bazı antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. Çalışmada Ateş dikeni (P. coccinea) meyvesinin 0.5 mg /ml konsantrasyonunda antioksidan içerikleri (Katalaz (CAT), Malondialdehit (MDA), Redükte glutatyon (GSH), Flavonoid ve DPPH Radikalini Söndürme Aktivitesi) hesaplandı. Çalışmada elde edilen sonuçlar sırası ile Katalaz (CAT) aktivitesi 0,082 U/L, MDA düzeyi 1.461 μmol/L, Redükte glutatyon derişimi 0,007 mmol / glutatyon (mg/dl), Flavonoid miktarı 51,266 ± 0,8997 μg/ml quersetin eşdeğeri olarak hesaplandı. Ayrıca, DPPH radikal söndürme aktivitesi seyreltilerek hazırlanan konsantrasyonlardan en yükseği olan 1000 μg/ml'de % 86,92 oranında ölçüm sağlandı. Elde edilen bu sonuçlardan anlaşılacağı üzere ateş dikeni (P. coccinea) meyvesi antioksidan içerikleri ziyadesiyle b
dc.description.abstract In this study, some antioxidant activities of the ethanol extract of freshly collected fire thistle (Pyracantha coccinea) fruit in Tuşba district of Van province were examined. In the study, antioxidant contents (Catalase (CAT), Malondialdehyde (MDA), Reduced glutathione (GSH), Flavonoid and DPPH Radical Scavenging Activity) of Fire thistle (P. coccinea) fruit at a concentration of 0.5 mg / ml were calculated. The results obtained in the study were calculated as Catalase (CAT) activity as 0.082 U/L, MDA level as 1.461 μmol/L, Reduced glutathione concentration as 0.007 mmol / glutathione (mg/dl), and Flavonoid amount as 51.266 ± 0.8997 μg/ml quercetin equivalent. . In addition, DPPH radical quenching activity was measured at a rate of 86.92% at 1000 μg/ml, which is the highest concentration among the concentrations prepared by diluting. As can be understood from these results, Fire thistle (P. coccinea) fruit contains a lot of antioxidant content and is beneficial for health. It was concluded that it would. en_US
dc.identifier.endpage 67
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=usXiZIM9Lp0wk-YzRoaT-8awgYjNkGi0o1KNg48iSugQwcP0ebBZG9Rvkku5PoOP
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/24588
dc.identifier.yoktezid 888386
dc.language.iso tr
dc.subject Kimya
dc.subject Chemistry en_US
dc.title Determination of Some Antioxidant Contents in the Firethorn (pyracantha Coccinea) Fruit en_US
dc.title.alternative Ateş Dikeni (pyracantha Coccinea) Meyvesinde Bazı Antioksidan İçeriklerin Belirlenmesi en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections